САД произвеле прототип електромагнетског топа

Сједињене Америчке Државе су произвеле електромагнетни топ огромне снаге, домета 160 километара, испаљивањем муниције неколико пута брже од звука.

Оружје намењено ратној морнарици САД, за сада постоји као прототип, креће се по шинама, а испаљује муницију уз помоћ магнетног поља и електричне струје. Електромагнетни топ је тестиран у Северној Вирџинији, а у следећих пет година ће се утврђивати може ли то оружје брзо да се хлади и да испаљује неколико комада муниције узастопно.

Испаљена муниција креће се брзином и до 9.010 километара на сат – више од седам пута брже од звука. Морнарица би желела да топ испаљује до 10 комада муниције у минути. Пројектил је тежак 18 килограма, и потребно је испитати да ли он и уграђени систем за сателитско праћење (ГПС) могу да издрже такво испаљивање. Сматра се да овакав топ може да обезбеди подршку десанта, да гађа непријатељске бродове, као и да брод на којем је, брани од долазећих пројектила. Садашњи морнарцички топови калибра пет инча (12,7 центиметара) имају домет од 24 километра.

Развој електромагнетског топа почео је 2005. године и до сада је коштао 240 милиона долара.

Извор: Вестионлине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *