Анђелина Џоли на листи добитника „Нобелове награде за мир“

Пише Павле Ћосић

Берлин, Вашингтон, Београд, 14. фебруар 2012. године (Бе92) – После буре која се дигла око филмског првенца холивудске диве „У земљи крви и меда“, уследила је информација да је одлучено да се филм не такмичи за „Оскара“ него за „Нобела“. Иницијативу су покренули заједнички бивши амерички председник Бил Клинтон и српска организација „Преокрет“, доказани борци за људска права који не престају да изненађују својом одважношћу и храброшћу.

 

У образложењу Била Клинтона и „Преокрета“ стоји да је Анђелина Џоли превазишла саму себе у борби за хуманост филмом који „просто кипти од толеранције и разумевања, што најбоље доказује чињеница да је проглашен за неподобан у фашистоидној и геноцидној творевини Републици Српској“.
У образложењу на тридесетак страна понављају се ставови који су се могли чути и од саме Анђелине Џоли током филмске смотре у Берлину, али и неколико нових. Издвајамо само неке:
„Анђелина Џоли воли Србе и не разуме како тај топли филм није наишао на леп пријем у том народу“, „Ради се о љубавном филму између припадника различитих нација, чиме су ударени темељи новом драматуршком приступу филму. Таква тематика досад никад није виђена не само у филму, него у свим видовима драмских и литерарних уметности“, „Не предлажемо Анђелину Џоли само због овог ремек-дела, већ и због њеног укупног доприноса стабилизације стања у региону западног Балкана“. На крају образложења предлагачи постављају питање: „Како је могуће да сви политичари, политички аналитичари, филозофи, теоретичари, геополитички стручњаци и научници нису тако добро разумели ситуацију у Босни и Херцеговини као што је то учинила Џоли, упркос томе што за то није позвана, а и сама скромно понекад изјављује да ту ситуацију и даље не разуме?“
У изјави за наш лист, Вук Драшковић је рекао да је овај филм најбољи доказ исправности политике Српског покрета обнове и да је њиме скинута свака сумња да унутар странке постоје било какви сукоби.

4 коментара

  1. TO me uopste ne iznenadjuje..ta nobelova nagrada je jedna obojena farsa koliko platis toliko dobije Posle Bruke sa Obamom ..ovoje jos jedna namestena i placena nagrada ..Kako moze jedan covek da dobije nagradu za Mir i vodi Tri rata po svetu ..trbaga predloziti ta vrati nagradu jel on je #1 terorist

  2. KADA CE SRPSKI REDITELJI DA SNIME AFIRMATIVNI FILM O SRBIMA U OVOM RATU? KAZACU VAM NIKADA JER IMAJU TAKAV PUDING U GLAVI DA ONOG DANA KADA IM NESTO SLICNO BUDE I PALO NA PAMET ONI CE OPET KAO PO KOMANDI IZJEDNACITI SVE TRI STRANE – KAO I UVEK KAO – BUDALCHINE

  3. Nobel, a ko je to? Isto sto i nobelovci. Kako se samo Tito ljutio sto nisu nobela dali Krlezi vec Andricu. A i jedan i drugi su isti. Bas mi se ni Andric nije svidjao, a ni sta je pisao. Neka se netko ljuti na moje misljenja, ali tih pisaca i njihovih mastarija pun mi je kofer.Kao i naucnika, kao nesto znaju a svet u bedaku.

  4. P.S. A Andja polu starleta ne zasluzuje komentar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *