29. фебруар – Протест у Грачаници због хапшења Срба

ГРАЧАНИЦА – Више стотина Срба данас је у Грачаници протестовало због прошлонедељног хапшења Срба у гњиланској општини и како је речено, насиља косовске полиције над цивилима за време хапшења.

На скупу су говорили Рада Трајковић, председница Европског покрета Срба на Косову и Метохији, посланица Јединствене српске листе у Скупштини Косова, као и Весна Микић, такође посланик ЈСЛ.

Митинг је организовала невладина организација Европски покрет Срба на Косову и Метохији.

На скупу је прочитано писмо упућено високој представници ЕУ Кетрин Ештон и америчкој државној секретарки Хилари Клинтон.

У писму се њих две упозоравају на све учесталије обрачуне Албанаца у косовској полицији са српским живљем. Наводи се да при хапшењима Срба, по правилу, не учествују полицајци српске националности.

Додаје се да хапшење запослених у МУП-у Србије у код Гњилана и репресија која је примењена при томе нису усамљени случај и да би, ако се такве акције понове, Косово могло постати моноетничко, без Срба.

Након читања писма, Срби су организовали протестну шетњу до манастира Грачаница.

Припадници специјалне јединице Косовске полиције РОСУ ухапсили су у суботу 25. фебруара шесторицу Срба са подручја Гњилана, међу којима су четворица радника ПУ Гњилане који је измештен у Врање и Младен Димитријвић, матичар у пензији, који се терете за “напад на правни поредак Косова и ометање полиције у вршењу службене дужности”. Шести ухапшени је након саслушања пуштен.

Осталој петорици је одређен притвор до 30 дана, а осумњичени су смештени у притворске јединице у окружним затворима у Приштини и Гњилану.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *