28. фебруар – “Стратфор” на “Викиликсу”

Сајт “Викиликс” почео је да објављује мејлове америчке обавештајне компаније “Стратфор”, у коме између осталог пише и да је шведски шеф дипломатије, наводно, Путина једном приликом назвао “четником”.

Шведски шеф дипломатије Карл Билт на Балкану не симпатише Хрвате и Албанце, а не воли ни Владимира Путина, кога је једном приликом назвао “четником”, пише у поруци електронске поште америчке приватне обавештајне компаније “Стратфор”, у понедељак објављеној на “Викиликсу”.

Овај интернет-сајт, наиме, почео је да пушта у етар више од пет милиона интерних мејлова “Стратфора”. У једној од порука објављених првог дана “цурења” из тог новог издашног “Викиликсовог” извора, “Стратфоров” виши аналитичар Марко Папић преноси колеги Арику Ејзенштајну сазнања о Карлу Билту, проистекла од његовог блиског политичког савезника, члана Европског парламента из Шведске.

“Билт верује да Шведска треба да постане светска сила… Из свог искуства са Балкана закључио је да му се не свиђају Хрвати и Албанци. Такође је веома критичан према Русији. Назвао је Путина ‘четником’ усред састанка с групом европосланика. Он је суштински персона нон грата у Москви… Веома је укљулчен у проширење Европске уније. Шведска посматра проширење као начин да сломи француско-немачки стисак око врата ЕУ. Билтов лични циљ је да свака балканска држава направи по један корак напред ка прикључењу ЕУ током његовог мандата”, пише, између осталог, у поруци.

“Стратфорови” мејлови којих се докопао “Викиликс” датирају од јула 2004. до краја прошле године. У саопштењу сајта Џулијана Асанжа наводи се да поруке откривају начин унутрашњег функционисања компаније која доставља поверљиве обавештајне податке великим корпорацијама, попут “Дау кемикалса”, “Локид Мартина”, “Нортроп Грамана”, “Рејтиона”, као и америчким владиним агенцијама.

Мејлови, пише “Викиликс”, износе на светлост дана “Стратфорову” мрежу доушника – извори из власти и дипломатије широм света обезбеђују “Стратфору” сазнања о глобалној политици и догађајима у замену за новац.

Извор: Вестионлине

Један коментар

  1. valja biti oprezan.. Zar su njima dezinformacije – obmane i lazi – strane ??? A najlukavije su lazi, one, sa velikim ‘postotkom’ istine ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *