28. februar – Rumunija odlaže odluku o Srbiji

Uprkos očekivanju da će rasprava o kandidatskom statusu Srbije biti kratka, rasprava se odužila zbog tvrdog stava Rumunije, koja traži da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine.

Nemačka neprijatno iznenađena tvrdim stavom Rumunije i insistira da odluka o statusu za Srbiju bude doneta danas, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt je na Tviteru ocenio da je reč “nedostatku evropskog duha” kada pojedine nacije u ovoj situaciji plasiraju “nepovezane teme” dok se radi na daljim evrointegracijama Srbije i Kosova.

Jedan zvaničnik koji prisustvuje današnjem sastanku EU ministara rekao je Beti da je Evropska komisija ponudila Rumuniji da se posebnom izjavom naglasi da će biti pažljivo praćeno kako se sprovode zakoni i politika Srbije prema nacionalnim manjinama.

Rumunski predstavnici nisu zasad izričito navodili da je reč o vlaškoj manjini u Srbiji, iako je nezvanično objašnjeno da za Bukurešt to predstavlja problem.

“Nije nam jasno šta oni u stvari hoće”, rekao je funkcioner Evropske komisije koji je prisustvovao sastanku.

Izvor: Beta, Tanjug

8 komentara

 1. Verovatno Nato imperija je pronašla iznenađenje za prosrpskog
  jer je on često odlazio kod komšije i kad je na Kosmetu rušano
  paljeno i ubijano.Još malo zavrću ruke Crveno-Žutima i ako je
  onaj dečko otišao da peva u Brisel kakva bruka i poniženje
  doživljavamo svaki dan.

 2. Kakav cinizam Karla Bilta?!Rumuniji nedostaje evropski duh.Pa kad ga je imala ?Za vrijeme Nikolala Čaušeskua?Sigurno više nego sada kad Merkelova, Bilt, Sarkozi od Rumuna trećerazrednu naciju. I eto, zapelo Rumunija ne da Srbiji u Evropu.No, čovjek je, ne slučajno, napomenuo , da i Kosovu fale evrointegracije.
  Šta reći, NJemačka se zabrinula za vlašku manjinu u Srbiji.Karl Bilt i te kako brine o srpskom pitanju.Samo što nije rekao da je Srbija ključ opstanka EU.
  Mozgovi naši pomućeni pa je li jasno da su Rumunija, Srbija, Hrvatska, Bugarska, Grčka,zemlje bivšeg SSSR(naravno bez Rusije) igranka na stolu pomahnitale zapadne rulje.
  Ako nas brane Bilt, Vestervle,Ešdaun,Hilari Klinton…MUK DO BOLA I JASAN PRAVAC PREMA SAMOISTREBLJENJU.

 3. Beograd – Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić izjavio je da se “kao Srbin i građanin Srbije” raduje napretku Srbije ka EU i dobijanju statusa kandidata.

  On je, međutim, naveo i da je vlast dogovorom sa Prištinom uspostavila granicu prema Kosovu.

  “Mogu oni da pričaju šta hoće, oni su uspostavili granicu prema Kosovu i Metohiji. Imam u jakni, mogu da pokažem kako se prelazi granica prema Kosovu i Metohiji, vidi se pečat i kako se plaća 50 evra”, rekao je Nikolić novinarima ispred Prekršajnog suda u kojem je dao izjavu zbog lepljenja stranačkih plakata na nedozvoljenom mestu.

  Nikolić je upitao zašto su sa Prištinom postignuti dogovori u poslednji čas, ako je to moglo da se dogodi dve ili tri godine ranije.

  “Zašto to nije valjalo pre dve, tri godine, zašto ste onda imali više hrabrosti i odlučnosti da nešto odbijete? Zašto ste ga odbijali ako je bilo dobro, zašto ste nas kažnjavali dve godine da nemamo status kandidata ako je to sve bilo moguće”, upitao je Nikolić.

  -Izvor- Beta
  ————————-
  Šta vele na ovo koalicioni pratneri SNS-a, NS-Ilić,Karići, Vulin,……..jel se ovo uklapa u tu NOVU naprednu Srbiju* ?
  ———————

  Stranke u Parlamentu, sve sami jaki borci za Srbiju, kipte od odbrane integriteta Srbije.I SANU kidiše, intelektualci, umetnici, javnost,sve sami šampioni u širenju defetizma!
  Ovaj cirkus je dogovoren između ovdašnjih “partnera” u Srbiji, sve sami glumci,svi redom,nema tu niko m*da…

  Dva loša ubiše Miloša*

  *Njegoš: “Ne bojim se od vražjega kota, neka ga je ka na gori lista, no se bojim od zla domaćega, bijesna se bratstva isturčila, tek svoje ….”

  Dogodine u carskom Prizrenu!

 4. Vecu uslugu nam Rumuni ne mogu napraviti nego da blokiraju zutu bandu i spasu nas od EU.

 5. Crnu hroniku sada citam da bih malo odmorio glavu od ove nenonormalne “NJIHOVE” politike, ako ovako nastave i narod ima da ponenormali ali u onom pravom smislu bolesti sa beznadeznom mogucnoscu za izlecenje…

 6. Ovo je čist dogovor prosrpskog Tadića sa proverenim rumunskim prijateljima koji su mu dali alibi dok su njegovi palili ambasade po Beogradu da bi uklonili Koštunicu, što su i uspeli uz lakoveran srpski narod. Ovim samo diže vrednost dobijene kandidature.

 7. To su obicni izgovori I lici mi na namestaljku. Mislim da smo sa rumunijom uvek imali dobre odnose. To je”lezi lebu da te jedem”. Ostajem bez reci. Ponistite sto ste potpisali u Briselu I kerenite drugim putem. I sa Rusima bi bilo bolje nego sa ovim prekaljenim lazljivcima iz EU. Nekada Sam je cenio a sada se srozala na nulu.

 8. PUTUJ EVROPO… E kad nam Rumuni odlucuju, tako je to.Rumun je kod nas uvek bilo zanimanje, koliko se secam. Ima nas koji dobro znamo kakvi su nasi susedi bili i kakvi su danas. Secam se ja i druge sirotinje kao sto su Cesi, Slovaci, Poljaci, Bugari pogotovo. Od bivse SFRJ je losije zivela i austrija, sto je logino ako je izgubila dva svetska rata. Danas mnoge stvari u svetu, nisu logicne. Da ne pominjem Grke koji su bili bankrot jos u xIx veku. Nije mi samo jasno, zasto su Amerikanci,nakon 2 god. od konfiskacije nemacke privrede, posle rat istu vratli Nemcima?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *