28. фебруар – Румунија одлаже одлуку о Србији

Упркос очекивању да ће расправа о кандидатском статусу Србије бити кратка, расправа се одужила због тврдог става Румуније, која тражи да се у закључке укључи и ставка о положају влашке мањине.

Немачка непријатно изненађена тврдим ставом Румуније и инсистира да одлука о статусу за Србију буде донета данас, сазнаје Тањуг у дипломатским изворима.

Шеф дипломатије Шведске Карл Билт је на Твитеру оценио да је реч “недостатку европског духа” када поједине нације у овој ситуацији пласирају “неповезане теме” док се ради на даљим евроинтеграцијама Србије и Косова.

Један званичник који присуствује данашњем састанку ЕУ министара рекао је Бети да је Европска комисија понудила Румунији да се посебном изјавом нагласи да ће бити пажљиво праћено како се спроводе закони и политика Србије према националним мањинама.

Румунски представници нису засад изричито наводили да је реч о влашкој мањини у Србији, иако је незванично објашњено да за Букурешт то представља проблем.

“Није нам јасно шта они у ствари хоће”, рекао је функционер Европске комисије који је присуствовао састанку.

Извор: Бета, Танјуг

8 коментара

 1. Verovatno Nato imperija je pronašla iznenađenje za prosrpskog
  jer je on često odlazio kod komšije i kad je na Kosmetu rušano
  paljeno i ubijano.Još malo zavrću ruke Crveno-Žutima i ako je
  onaj dečko otišao da peva u Brisel kakva bruka i poniženje
  doživljavamo svaki dan.

 2. Kakav cinizam Karla Bilta?!Rumuniji nedostaje evropski duh.Pa kad ga je imala ?Za vrijeme Nikolala Čaušeskua?Sigurno više nego sada kad Merkelova, Bilt, Sarkozi od Rumuna trećerazrednu naciju. I eto, zapelo Rumunija ne da Srbiji u Evropu.No, čovjek je, ne slučajno, napomenuo , da i Kosovu fale evrointegracije.
  Šta reći, NJemačka se zabrinula za vlašku manjinu u Srbiji.Karl Bilt i te kako brine o srpskom pitanju.Samo što nije rekao da je Srbija ključ opstanka EU.
  Mozgovi naši pomućeni pa je li jasno da su Rumunija, Srbija, Hrvatska, Bugarska, Grčka,zemlje bivšeg SSSR(naravno bez Rusije) igranka na stolu pomahnitale zapadne rulje.
  Ako nas brane Bilt, Vestervle,Ešdaun,Hilari Klinton…MUK DO BOLA I JASAN PRAVAC PREMA SAMOISTREBLJENJU.

 3. Василим

  Београд – Председник СНС-а Томислав Николић изјавио је да се “као Србин и грађанин Србије” радује напретку Србије ка ЕУ и добијању статуса кандидата.

  Он је, међутим, навео и да је власт договором са Приштином успоставила границу према Косову.

  “Могу они да причају шта хоће, они су успоставили границу према Косову и Метохији. Имам у јакни, могу да покажем како се прелази граница према Косову и Метохији, види се печат и како се плаћа 50 евра”, рекао је Николић новинарима испред Прекршајног суда у којем је дао изјаву због лепљења страначких плаката на недозвољеном месту.

  Николић је упитао зашто су са Приштином постигнути договори у последњи час, ако је то могло да се догоди две или три године раније.

  “Зашто то није ваљало пре две, три године, зашто сте онда имали више храбрости и одлучности да нешто одбијете? Зашто сте га одбијали ако је било добро, зашто сте нас кажњавали две године да немамо статус кандидата ако је то све било могуће”, упитао је Николић.

  -Извор- Бета
  ————————-
  Шта веле на ово коалициони пратнери СНС-а, НС-Илић,Карићи, Вулин,……..јел се ово уклапа у ту НОВУ напредну Србију* ?
  ———————

  Странке у Парламенту, све сами јаки борци за Србију, кипте од одбране интегритета Србије.И САНУ кидише, интелектуалци, уметници, јавност,све сами шампиони у ширењу дефетизма!
  Овај циркус је договорен између овдашњих “партнера” у Србији, све сами глумци,сви редом,нема ту нико м*да…

  Два лоша убише Милоша*

  *Његош: “Не бојим се од вражјега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега, бијесна се братства истурчила, тек своје ….”

  Догодине у царском Призрену!

 4. Vecu uslugu nam Rumuni ne mogu napraviti nego da blokiraju zutu bandu i spasu nas od EU.

 5. Crnu hroniku sada citam da bih malo odmorio glavu od ove nenonormalne “NJIHOVE” politike, ako ovako nastave i narod ima da ponenormali ali u onom pravom smislu bolesti sa beznadeznom mogucnoscu za izlecenje…

 6. Ово је чист договор просрпског Тадића са провереним румунским пријатељима који су му дали алиби док су његови палили амбасаде по Београду да би уклонили Коштуницу, што су и успели уз лаковеран српски народ. Овим само диже вредност добијене кандидатуре.

 7. To su obicni izgovori I lici mi na namestaljku. Mislim da smo sa rumunijom uvek imali dobre odnose. To je”lezi lebu da te jedem”. Ostajem bez reci. Ponistite sto ste potpisali u Briselu I kerenite drugim putem. I sa Rusima bi bilo bolje nego sa ovim prekaljenim lazljivcima iz EU. Nekada Sam je cenio a sada se srozala na nulu.

 8. PUTUJ EVROPO… E kad nam Rumuni odlucuju, tako je to.Rumun je kod nas uvek bilo zanimanje, koliko se secam. Ima nas koji dobro znamo kakvi su nasi susedi bili i kakvi su danas. Secam se ja i druge sirotinje kao sto su Cesi, Slovaci, Poljaci, Bugari pogotovo. Od bivse SFRJ je losije zivela i austrija, sto je logino ako je izgubila dva svetska rata. Danas mnoge stvari u svetu, nisu logicne. Da ne pominjem Grke koji su bili bankrot jos u xIx veku. Nije mi samo jasno, zasto su Amerikanci,nakon 2 god. od konfiskacije nemacke privrede, posle rat istu vratli Nemcima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *