27. фебруар – Велики изгледи за статус, још није осигуран

БРИСЕЛ – Србија има велике изгледе да ове недеље добије статус кандидата за придруживање Европској унији, али о томе још није постигнут пуни консензус, рекли су Â дипломатски извори у Бриселу.

Француски министар спољних послова лен Жипе изјавио је након преподневне рунде министраског савета у Бриселу да је постигнута потпуна сагласност да се Србији да статус кандидата И да се томе висСе нико не противи.

Друге дипломате тврде, пак, да иако велика већина земаља подржава кандидатуру Србије још увек постоје извесне ресерве.

Немачка у начелу гледа позитивно на кандидатски статус Србије, али ће се о томе недвосмислено огласити тек сутра, рекао је европски дипломата који је присуствовао данашњој размени мишљења министара спољних послова земаља чланица ЕУ у Бриселу.

И други дипломатски извори потврдили су да међу министрима још није постигнута потпуна сагласност, јер неке земље, као што је Холандија, чекају да немачка заузме јасан став, док се Румунија и Литванија
још увек опиру кандидатури Србије, прва због наводне дискриманације према влашкој мањини, а друга због тога што жели место председавајућег Генералне скупштине УН за које конкурише и Србија.

И поред тога у Бриселу још провејава оптимизам, јер ће Министарски савет тек сутра одлучивати о Србији, а данас су само разменили мишљења.

Немачку у Бриселу уместо министра иностраних послова Гвида Вестервелеа заступа политички секретар, али се очекује да Вестервеле дође сутра.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Prosrpski otišao da kleči neznam dali su mu podmetnuli kukuruz
    tako se lošim đacima radilo u moje vreme osnovne škole.Holandija,
    Rumunija,Litvanija koče ako dabogda ukočili tu nam nije mesto.
    Nemamačka poslala službenika da odlučuje o našem statusu BRUKA.
    Može i Hrvatska da koči za KOFU DUNAVSKE VODE ŠAREN-GRADSKE OBALE.I ovo smo dočekali od Peto-oktobarskog prevrata.

  2. Samo neka koce te “vazne” nevazne zemlje. Bicemo im jednog dana zahvalni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *