24. фебруар – Дијалог ипак још траје

Пре тога Извори из Европске комисије рекли су Тањугу да је договор око регионалног представљања Косова скоро постигнут. Извори из Европске комисије додали су да је остало још само да се усагласе неке тачке око интегрисане контроле прелаза над административним линијама.

“Синоћ смо били веома близу повољног решења”, рекао је европски званичник блиско упућен у ток дијалога и изразио очекивања да ће споразум бити постигнут током следећих неколико сати.
Шеф београдског тима у преговорима с Приштином Борислав Стефановић изјавио је раније Танјугу да је јучерашња рунда дијалога у Бриселу вођена у врло тешкој атмосфери и да је за то одговорна приштинска делегација.
“Приштина је наступала са негативних, одбојних позиција, на моменте потпуно ирационалних. Ми покушавамо на један конструктиван и рационалан начин, држећи се наравно резолуције 1244 да дођемо до решења”, рекао је Стефановић.
Стефановић је нагласио да је београдска делегација и после 16 сати разговора сутра ујутру спремна да учини све како би дошло до додатног приближавања ставова.
“Данас је дошло до делимичног приближавања ставова у смислу дефинисања фусноте која ће стајати уз име Косова. То је и даље тачка највећег спорења”, рекао је Стефановић.

Он је оценио да изгледи за постизање споразума током сутрашњег дана у великој мери зависе од тога да ли ће Приштина схватити да су се међународне околности промениле када је реч о испуњавању њихових захтева.
“Сутра нас чека још један дан разговора, за који се сви надамо да неће бити дуг”, рекао је Стефановић.
Најновија рунда преговора Београда и Приштине почела је у среду, а настављена у четвртак. Од исхода разговора умногоме зависи да ли ће Србији у марту бити додељен статус кандидата за чланство у ЕУ.
Шеф тима Београда Борислав Стефановић изјавио је да ће се Београд “борити до краја” да дође до решења за питање регионалног представљања Косова, упркос, како је нагласио, крутом и тврдом ставу приштинске делегације.
По речима Стефановића, делегација Београда је спремна да приликом представљања Косова, уз позивање на Резолуцију 1244 СБ УН, буде наведен и још један важан међународни документ, а то је саветодавно мишљење Међународног суда правде.
Стефановић је рекао да је “сад на Приштини и на представницима међународне заједнице да не дозволе да било ко држи европске интеграције целог Западног Балкана као таоце”.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. NESUMLJAMO U USPEH-siptara…PLATILI SU BEOGRADSKE JANICARE I POTURICE…Odavno oni Rade ZA NJIH…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *