22. фебруар – Срби са КиМ: Нећемо прогласити аутономију севера

Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједница општина Косова и Метохије, оцењује да су резултати референдума обавезујући и да је народ показао гласањем да никакве институције самопроглашене „Републике Косово“ на северу покрајине не могу постоје.

Резултати референдума показују шта Срби мисле. Срби су против прихватања самопроглашене државе Косово, а референдум је најдемократскији начин изјашњавања једног народа, и из тог разлога је воља народа обавезујућа. Резултати референдума се не могу занемарити, нити смеју да се пусте низ воду, колико год се то некоме свиђало или не. Сада је јасно зашто је Београд био против референдума – рекао је Јакшић, додајући да је и Београд тиме добио јасну и гласну поруку да нема даље издаје, јер је све од почетка преговора издаја.Муке сународника

За коментаре да је „северу остало само још да прогласи независност“, Јакшић каже да је КиМ недељиви део Републике Србије.

– Наш став није да делимо Косово и да самостално спасавамо један део јединственог српског корпуса, али су реакције оних који партиципирају у такозваним косовским властима нормалне, јер они бране „независну државу Косово“. Оно што је нама важно, јесте да је Косово цело, од Ђаковице до Косовске Каменице. Сигурно је да би се и наши сународници из других делова КиМ исто тако изјаснили, али они, пре свега због високог ризика и услова у којим живе, немају такву могућност – тврди он.

Председник Српског националног већа северног КиМ оцењује да власт треба да изврши вољу народа, а не да намеће своју.

Губљење идентитета

– Својом погубном политиком, којом се државне надлежности на Косову преносе са српских на илегалне албанске институције, као и прихватањем споразума о „интегрисаном управљању граничним прелазима“ између Косова и Србије, који је директно у служби успостављања пуног суверенитета лажне државе Косово, званични Београд је изгубио поверење својих грађана на КиМ. Истовремено, то подразумева да службени Београд више нема легитимитет да води разговоре и преговара са Приштином, што је плебисцитарно потврђено резултатима недавног референдума на северу КиМ – каже Ивановић, и додаје да су сви досадашњи преговори Београда и Приштине „додатно погоршали положај косметских Срба“, којима прети „опасност да изгубе српско држављанство и свој идентитет“ присилним прихватањем да су „Косовари“, а не држављани Србије.

Промена политике

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић каже да ће резултати референдума свакако утицати на промену политике међународне заједнице.

– Предстоји нам још један период неизвесности, док међународна заједница не коригује своју политику према КиМ – рекао је Пантић, наглашавајући да ће тај процес бити спор, али да ће сигурно доћи до промене.

Извор: Правда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *