22. фебруар – Ко дели Србе на Косову и Србе у Србији поводом КиМ

БЕОГРАД – Директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић изразила је данас наду да ће у новој рунди дијалога у Бриселу бити постигнут договор о регионалном представљању Косова и да ће то донети “релаксацију односа Београда и Приштине”.
Трајковићева је у дуелу у организацји Новинске агенције Танјуг на тему „Ко дели Србе на Косову и Србе у Србији поводом Косова“, са председником општине Косовска Митровица Крстимиром Пантићем, оценила да би договор био “плафон” у дијалогу .
Она је истакла да је свима било јасно да ће се преговори завршити “нечим што је регионално представљање Приштине”.
„И то ће бити плафон. То ће померити досадашњи статус кво на неки релаксиранији статус кво, који треба да допринесе релаксацији односа Београда и Приштине”, навела је она.
„Задовољна сам што су конацно почели разговори с обзиром да смо јуче били у ишчекивању да ли ће доћи делегација Приштине. Долазим из Приштине и знам да постоје превирања унутар албанског лидерства у вези са неприхватањем фусноте и многих елемената договора, које је међународна заједница тражила, и избоксовала вршеци притисак на лидере из Приштине“, рекла је Трајковићева.
Како је додала, косовски премијер Хашим Тачи је “у проблему” због фусноте с позивањем на Резолуцију 1244, која и унутар његове странке изазива супростављање.
Пантић је, с друге стране, поновио став да дијалог има за циљ да се косовским Албанцима да што више елемената државности, вршећи велики притисак на преговарачки тим Београда да учини уступке.
„Делегација Приштине је увек добијала максимално оног што је тражила, а наша делегација морала је да се задовољавала ситницама“, сматра Пантић.
само допринео томе да се поделе Срби, док председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић сматра да је њиме послата “јака политичка порука”.
У дуелу у организацји Новинске агенције Танјуг на тему „Ко дели Србе на Косову и Србе у Србији поводом Косова“ Трајковић је и изразила страх да би референдум могао бити коришћен као разлог за нову дестабилизацију на Косову.
Она је указала да ниједна од међународних институција није подржала нити посматрала референдум, и да је он за њих неважећи.
Према њеној процени, оно што је лоше, а тиче се референдума, је да је косовска скупштина на предлог владе изгласала резолуцију којом је најжешће напала Србију.
С друге стране они су све то урадили добијајући подршку и српских представника у косовској влади и скупштини, рекла је Трајковићева, прецизирајући да мисли на СЛС.
“Плаши ме да референдум не буде разлог за нову дестабилизаицју“, подвукла је она.
Ипак, сматра Трајковићева да референдум неће утицати на добијање статуса кандидата за чланство Србије у ЕУ.
Трајковићева сматра да су Срби јужно од Ибра заборављени, и да се у Одбору за Косово и Метохију Скупштине Србије чују само коментари у вези са севером Косова, “као да Срби јужно не постоје”.
Пантић сматра да је референдум упутио јаку политичку поруку коју ни влада у Београду, а ни међународна заједница неће моћи да занемаре.
Он је подсетио на изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и министра спољних послова Србије Вука Јеремића, да је референдум потврдио чињенично стање, које нико неће моћи да игнорише у будућности.
„То значи да ће у делу међународне заједнице који подржава Приштину морати да дође до промене, и да ће морати да схвате да се Србима у покрајини решења не могу наметати силом, нити другим методама“, поручио је Пантић.
Он је рекао да му је драго што је коначно јасно да референдум није услов за статус кандидата, већ да је једини услов регионално представљање Косова.

Извор: Танјуг

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *