21. februar – Dokazi za obnavljanje istrage o Dobrovoljačkoj

BANJALUKA – MUP Republike Srpske prikupio je nove dokaze o slučaju “Dobrovoljačka ulica” i za desetak dana poslaće ih tužiocu Džudu Romanu, koji je u januaru obustavio istragu u ovom predmetu.

Po Zakonu o krivičnom postupku BiH, istraga bi – uz nove dokaze – morala da bude obnovljena.

Član tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak izjavio je da je MUP RS nove dokaze o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prikupio posle obustavljanja istrage i da će – uz te nove dokaze – istraga morati da bude obnovljena, u skladu sa zakonom.

Kako je preneo “Glas Srpske”, Tuševljak je objasnio da su se timu za ratne zločine MUP-a RS javili svedoci sa novim dokazima i svedočenjima, koji do sada nisu davali izjave, ali su se na to odlučili kad je tužilac Romano obustavio istragu.

“Prema članu 224 stav 3 ZKP-a, kad god se dođe do novih dokaza i činjenica, tužilac automatski obnavlja istragu”, dodao je on.

Osvrćući se na predmet “tuzlanska kolona”, u kojem je strani tužilac Dejvid Švendimen obustavio istragu još decembra 2009, Tuševljak je rekao da je pre dve godine podneta pritužba na tu odluku, ali da se tužilac još nije izjasnio.

“Haški tribunal na taj predmet stavio je oznaku A, što znači da postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih se istog dana može podici optužnica. Presedan je, i prvi put u BiH, da se u predmetu sa tom oznakom donese Naredba o obustavljanju istrage. To znači da pravosuđe BiH obara dokaze i odluke Haškog tribunala, ali to se nikad nije desilo kad su u pitanju zločini nad nesrbima”, primetio je Tuševljak.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Svetlost i toplina

    Samo da zapadni faktor sve opet ne stavi ad akta (po nečijem
    nahođenju i naredbi).Kod njih je sve moguće.Zavisi od njihovih
    dugoročnih planova.Ovde su suviše vremena protraćili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *