16. фебруар – Годишњица убиства 12 Срба у Ливадицама

БЕОГРАД – Данас се навршава 11 година од напада на аутобус “Ниш експреса” у селу Ливадице, код Подујева, када је погинуло 12 и повређено 43 расељених Срба. Једини осумњичени и оптужени је, по доласку Еулекса на Косово, ослобођен.

У нападу је погинуло 10 особа, а још две су потом умрле од повреда. Најмлађи од њих, Данило Цокић, имао је две године.

Експлозијом мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора, ишли у Грачаницу, на Задушнице.

Врховни суд Косова је, у другостепеном поступку марта 2009. године, због “недостатка доказа” ослободио Фљорима Ејупија, осуђеног на 40 година затвора.

Погинули су Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Адвокат породица погинулих путника Живојин Јокановић је казао агенцији Бета да истрага за напад на аутобус у Ливадицама није затворена јер такви случајеви не застаревају.

Јокановић је додао да је Фљорим Ејупи, кога је судско веће Еулекса ослободило оптужбе за подметање експлозива под аутобус, само један, и то “последњи пион” у нападу и да их је сигурно било више.

“Морамо извршити озбиљнији притисак свих структура и снага на међународну заједници да се овај и остали случајеви убиства Срба реше”, рекао је Јокановић и додао “све су истраге стале, нико неће ништа да ради.”

Судско веће међународних судија УНМИК је 2008. године Ејупија прогласило кривим за подметање експлозива и тада је осуден на 40 година затвора.

Нису нађени починиоци највећих злочина над Србима по доласку међународних снага на Косово – убиства деце у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Гацком и породице Столић у Облићу.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић је рекла за агенцију Бета да је Еулекс спреман да обнови истрагу, ако буде нових доказа.

“Важно је рећи да истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се појаве нови докази. Веома је важно да починиоци буду приведени правди и да породице жртава сазнају истину”, казала је она.

Гудељевић је подсетила да пресуда може једино да буде заснована на чврстим доказима, али је судско веће у испитивању чињеница у току кривичног поступка установило да нема директних доказа о Ејупијевом присуству на месту злочина.

“Пошто је прегледао записник, саслушао аргументе одбране и јавног тужиоца и анализирао законе, Врховни суд Косова је марта 2009. године Ејупија ослободио оптужби”, рекла је Гудељевић.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *