15. februar – Referendum na severu KiM, dan drugi

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku danas će biti nastavljen referendum, dok će u Leposaviću početi, kako bi se građani i te opštine severnog Kosova izjasnili o odnosu prema institucijama Kosova. Građani na severu Kosova sa pravom glasa odgovaraju na referendumsko pitanje “Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo”. Biračka mesta biće otvorena u sedam, a zatvorena u 19 časova.

U četiri opštine na severu Kosova ima oko 35.000 birača.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani su glasali i juče, a u Leposaviću samo danas na Dan državnosti.

U tri opštine na severu Kosova – Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku do zatvaranja birackih mesta juče u 19 časova glasalo je 11.019 birača ili 48 odsto od ukupnog broja birača.

Član Opštinske izborne komisije u Zvečanu Ljubo Radović kazao je da je juče u Kosovskoj Mitrovici glasalo 5.109 birača ili 50,23 odsto, u Zvečanu 3.198 ili 39,5 odsto, u Zubinom Potoku 2.712 ili 52,3 odsto.

Radović je kazao da će se danas glasati na 82 biračka mesta u – Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će opštinske komisije prve preliminarne rezultate imati tokom noći dok će konačni rezultati referenduma biti poznati 19. februara.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je juče da je održavanje referenduma koji na severu Kosova organizuju samouprave u većinski srpskim opštinama “štetno kada su u pitanju interesi države”.

Izvor: Beta, Vesti online

Jedan komentar

  1. Ako Tadić kaže da je štetno, onda je korisno i dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *