15. фебруар – Референдум на северу КиМ, дан други

У Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку данас ће бити настављен референдум, док ће у Лепосавићу почети, како би се грађани и те општине северног Косова изјаснили о односу према институцијама Косова. Грађани на северу Косова са правом гласа одговарају на референдумско питање “Да ли прихватате институције такозване Републике Косово”. Бирачка места биће отворена у седам, а затворена у 19 часова.

У четири општине на северу Косова има око 35.000 бирача.

У северној Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку грађани су гласали и јуче, а у Лепосавићу само данас на Дан државности.

У три општине на северу Косова – Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку до затварања бирацких места јуче у 19 часова гласало је 11.019 бирача или 48 одсто од укупног броја бирача.

Члан Општинске изборне комисије у Звечану Љубо Радовић казао је да је јуче у Косовској Митровици гласало 5.109 бирача или 50,23 одсто, у Звечану 3.198 или 39,5 одсто, у Зубином Потоку 2.712 или 52,3 одсто.

Радовић је казао да ће се данас гласати на 82 бирачка места у – Косовској Митровици на 13, у Звечану на 11, у Зубином Потоку на 25 и у Лепосавићу на 33 места.

Према његовим речима, очекује се да ће општинске комисије прве прелиминарне резултате имати током ноћи док ће коначни резултати референдума бити познати 19. фебруара.

Референдуму се противе представници међународне заједнице на Косову и Метохији и приштинске власти, наводећи да он неће имати никакве правне последице. Против референдума су и званичници из Београда јер сматрају да ће погоршати положај Србије и косовских Срба.

Председник Србије Борис Тадић оценио је јуче да је одржавање референдума који на северу Косова организују самоуправе у већински српским општинама “штетно када су у питању интереси државе”.

Извор: Бета, Вести онлине

Један коментар

  1. Ако Тадић каже да је штетно, онда је корисно и добро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *