15. фебруар – ДАНАС ЈЕ СРЕТЕЊЕ

БЕОГРАД – Србија ће данас низом свечаности и у присуству државног врха земље прославити Дан државности, 15. фебруар, а централна манифестација биће одржана у Дому Народне скупштине.
Том приликом, председник Србије Борис Тадић уручиће истакнутим појединцима и установама одликовања за нарочите заслуге у области спорта, културе, безбедности, медицине, науке…
Председник је одликовао 17 заслужних појединаца и институција, међу којима тенисера Новака Ђоковића, позоришног редитеља Дејана Мијача, театролога Јована Ћирилова, Акциони тим за лоцирање и хапшење хашких бегунаца, Српско лекарско друштво, Истраживачку станицу Петница, доктора Миодрага Стојковића, као и поједине припаднике Жандармерије, Сектора за ванредне ситуације МУП и Војске Србије.
На свечаности ће, како је Танјугу потврђено у Влади Србије, осим председника Тадића, беседе имати Новак Ђоковић и Јован Ћирилов. Централну манифестацију обележавања Дана државности отвориће председница парламента Славица Ђукић Дејановић, која ће у холу Дома Народне скупштине отворити изложбу “Устави Кнежевине и Краљевине Србије”. Један од експоната биће и реплика Сретењског устава, која ће остати трајно изложена у парламенту.
Пригодне свечаности ће данас, у склопу обележавања Дана државности, такође бити одржане у Орашцу и Тополи. Премијер Мирко Цветковић положиће ловоров венац владе и, уз високе државне и војне почасти, одати пошту вожду Карађорђу у цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи.
Изасланик Владе Републике Србије, министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић положиће ловоров венац владе у Марићевића јарузи у Орашцу, где је 1804. године подигнут Први српски устанак. У сусрет Дану државности у Београду и Новом Саду приређене су изложбе “Србија на карти Европе и света”, “Србија – трајање и памћење: избор докумената из Архива Србије” и “За љубав отаџбине – патриотизам у српској култури 18. века”.
Дан државности Србије слави се на Сретење у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, кад је у малом шумадијском месту Орашцу почела борба за коначно ослобођење од петовековног робовања под Турцима. Истог датума, на Сретење, 1835. године, кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав, који је сматран за један од најлибералнијих и најмодернијих у Европи тог времена.
Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.

Више на линку: https://www.pecat.co.rs/2012/02/sretenje-dan-drzavnosti-srbije/

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Na danasnji dan 1804godine u ORASCU pocela BORBA za oslobobodjenju od Turaka .Na isti dan 1835godine proglasen je prvi USTAV SRBIJE u Kragujevcu…..A Srpske DEMOKRATE 10.07.2010godine…ODLUCISE da SRETENJE bude Dan DRZAVE…Koju oni prodadose i dalje prodaju…SRAMOTA…Zatili se tudjom Ruzom.

  2. DANAS je SRETENJE…Sretan Praznik BRACO MOJA-SRBI…….NA SRETENJE je BOGORODICA 40dana od rodjenja ISUSA HRISTA otisla u HRAM i tamo srela starca SIMEONA koji je u malom ISUSU prepoznao Spasitelja.Taj susret malog ISUSA i pravednog starca je hriscanski praznik-SRETENJE GOSPODNJE.On se SLAVI od 541godine…Amin BOZE.

  3. Vekiki praznik, koji se narocito praznuje od 544 godine, za velikog cara Justinijana (Upravda) ?! Valja da se molimo, da se ovaj sneg polako otapa, da natopi zemlju – bez stete ?! No, “covek predlaze a Bog raspolaze ” ?! A “prosrpska” vlast se hvali, kako je pohapsila ‘sve’ velike kriminalce ?! Strancima su posebno interesantni “velikasi” – poput onih, koji su digli ustanak 18o4 ?! Da im budu ‘zahvalni’ – svi “susedni” – slicnog ‘kova’ ?! Zaboravljaju neke stvari – sada je 21. vek i stvari se brzo menjaju ?! Pre nepunih 13 godina – “evroatlantisti” (natovci) su pogodili kinesku ambasadu u Beogradu – a sada mole tu istu Kinu za “podrsku” ?! ( ako Kinezi prate sve te “podrske” davane Srbiji – znace, s kim imaju posla )?!
    A posto su Srbi, jos 1804 godine “zauzeli stav” prema okupatorima, nema potrebe da se mucimo praznoslovljem ?! A dela savremenosti, pa i borba – malo se ‘modifikovala’ ?! – Za Krst casni i slobodu zlatnu ! / Sta ce “demokratija” – ako ne znaci – slobodu !? /

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *