14. фебруар – Лукшић: Свештеници СПЦ остају у Пљевљима

фото: Архива

ПОДГОРИЦА – Црногорски премијер Игор Лукшић изјавио је данас да је полиција одложила за месец дана решење којим је седморици свештеника Епархије милешевске Српске православне цркве (СПЦ) наређено да напусте ту државу, јер немају регулисане боравишне дозволе.
Лукшића, који данас борави у посети Пљевљима, испред зграде општине дочекало је неколико стотина грађана, протестујући због одлуке о протеривању свештеника СПЦ.
Окупљени грађани носили су транспаренте међу којима је и један “Не дирајте попове, хапсите лопове”, а скандирали су “Уа, усташе” и “Није ово Монтенегро, већ јуначно српско легло”.
Лукшић се на скандирање није окренуо и ушао је у зграду Општине без коментара, али се окупљенима обратио након изласка из објекта, наводећи да у наредних 30 дана неће бити протеривања свештеника.
“Никада држава безразложно није протеривала било кога. Управа полиције је одложила извршење решења за месец. Апелујем на вас да као што сви треба да поштујемо божије законе, заједно учинимо све да се поштују и земаљски закони, а то значи да се поштује Закон о странцима”, рекао је премијер окупљенима.
Лукшић је поновио да због тога што одређен број свештеника СПЦ нису држављани Црне Горе, мора бити обезбеђена одређена регистрација, након чега ће све бити у реду.
То сам рекао и митрополиту Амфилохију и патријарху српском Иринеју на недавно одржаном састанку у Београду. Држава никад није прогањала цркву и неће то учинити ни сада. Овде није у питању регистрација цркве као верске заједнице, већ је реч о регистрацији појединих организационих делова цркве, да би могли остварити своја права, казао је он.
Након Лукшићевог обраћања, окупљени су се разишли са места одржавања протеста.
Српски културни центар “Патријарх Варнава” из Пљеваља затражио је раније од Владе Црне Горе да укине срамну одлуку МУП-а и позвао народ на масовне протесте, а раднике Рудника угља, Термоелектране и других пљеваљских предузећа на обуставу производње, која би неминовно довела до тоталне економске блокаде целе Црне Горе.
Епархија милешевска позвала је раније МУП Црне Горе да одложи извршење решења о забрани боравка у тој држави седморици свештеника СПЦ до окончања управног спора.
МУП Црне Горе наложио је седморици пљеваљских свештеника да до среде напусте ту државу, јер, наводно, немају уредну документацију за боравак на њеној територији.
Епархија милешевска је навела да су решења МУП-а о неиздавању дозвола свештеницима за боравак у Црној Гори незаконита, због чега је СПЦ пред Управним судом у законом прописаном року покренула управне спорове у сваком појединачном случају. Додаје се да су, истовремено, Управи полиције поднети захтеви за одлагање извршења решења о протеривању пљеваљских свештеника.
“Од Управе полиције очекујемо да поступи као и у ранијим случајевима, односно да у законском року од три дана свештеницима одобри останак у Црној Гори до окончања управног спора”, наводи се у саопштењу Епархије милешевске.
Указано је да су шесторица од седморице свештеника породични људи, чија су деца рођена у Црној Гори и похађају школу у Пљевљима.
Епархија милешевска је истакла да су свештеници без икаквих проблема током свих претходних година добијали одобрења за привремени боравак у Пљевљима.
“Из тог разлога, сматрамо да је овакво незаконито поступање МУП-а Црне Горе инспирисано искључиво идеолошким и политичким антицрквеним мотивима, који су у директној супротности са уставом те државе и важећом законском регулативом, а да и не говоримо о нормама које важе у демократским друштвима у Европи и у свету”, наводи се у саопштењу.
Епархија милешевска је апеловала на највише представнике државне власти у Црној Гори да својим ауторитетом стану на пут оваквим злоупотребама и незаконитим поступцима, који се, како се наводи, предузимају само када су у питању православни свештеници и монаси у Црној Гори.
Из црквене општине Пљевља су, у отвореном писму, оценили да је одлука МУП-а Црне Горе о протеривању седморице свештеника шокантна.
“У време док се Црна Гора бори са незапамћеним временским неприликама, због којих је проглашено ванредно стање, полиција је, уместо да спасава животе угроженог становништва, одлучила да депортује или прогони свештенство СПЦ”, наводи се у саопштењу.
Указује се да, уколико се реализује одлука МУП-а, Пљевља остати без свештеника СПЦ, иако готово две трећине становника тог града чине Срби.
“Докле иде слепило власти када већинском српском становништву у Пљевљима ускраћује Уставом загарантовано људско право на исповедање вере и вршење верских обреда”, упитали су из црквене општине Пљевља.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Herceg-Novi, Berane, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja, Nikšić… Vratiti tamo đe im je i mjesto u srpsku Staru Hercegovinu, a ovi mali montenigeri nek se montaju od Cetinja do Cetinja i ako smiju do anamo njihovog Gusinja i Plava.
    HERCEGOVINA PAMTI!
    SRBIJA U SRCU!

  2. Брука и срамота за актуелну власт у Црној Гори. Мешати се у каноне СПЦ, и то у Епархији милешевској (?!), где је, у Манастиру Милешева, вековима почивао Свети Сава, све дотле док му турски силник Синан-паша, 29. априла 1595. године, не сажеже свете мошти на Врачару, у Београду. Протеривање свештеника из Пљеваља, родног места патријарха српског Варнаве (Росића), неће дозволити српски народ у Црној Гори, а Бога ми ни муслимани, не само из Пљеваља, који више поштују српске светиње и свештенство, него данашњи црногорски господари!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *