13. фебруар – Реаговања поводом налога црногорског МУП-а о протеривању осам свештеника СПЦ

Саопштење за јавност

поводом прогона пљеваљских свештеника од стране

МУП-а Црне Горе

Поводом рјешења Управе полиције којим је седморици православних свештенослужитеља Црквене општине пљеваљске и манастира Свете Тројице наложено да у року од три дана напусте Црну Гору, обавјештавамо јавност да су против незаконитих рјешења МУП-а Црне Горе пред Управним судом у законом прописаном року покренути управни спорови у сваком појединачном случају. Истовремено, на основу члана 13 Закона о управном спору, Управи полиције су као органу надлежном за извршење рјешењâ поднијети појединачни захтјеви за одлагање извршења нападнутих рјешења с обзиром на то да би се њиховим извршењем свештенослужитељима нанијела ненадокнадива штета, чиме би се обесмислио управни спор. Од Управе полиције очекујемо да уважи разлоге наведене у захтјевима и поступи као и у ранијим случајевима, тојест да  у законском року од три дана оштећеним свештенослужитељима одобри останак у Црној Гори до окончања управног спора.

Сматрамо да се захтјеви за одлагање извршења рјешења против којих је покренут управни спор не противе јавном интересу већ да су у потпуности у складу са јавним интересом и чињеницом да је у Црној Гори због сњежних падавина и елементарне непогоде уведено ванредно стање. Томе у прилог иде и чињеница да је у шест од седам случајева ријеч о породичним људима чија су дјеца рођена у Црној Гори и похађају школу у Пљевљима.

Констатујемо да су се оштећени свештенослужитељи од првог дана своје службе – а многи од њих су више од десет година на служби у Црквеној општини пљеваљској и у манастиру Свете Тројице – уредно пријављивали надлежним државним органима и без икаквих проблема током свих претходних година добијали одобрења за привремени боравак. Из тог разлога, сматрамо да је овакво незаконито поступање МУП-а Црне Горе инспирисано искључиво идеолошким и политичким антицрквеним мотивима, који су у директној супротности са Уставом Црне Горе и важећом законском регулативом,  да и не говоримо о нормама које важе у демократским друштвима у Европи и у свијету.

Апелујемо на државне органе Црне Горе, у првом реду  на највише представнике државне власти, да својим ауторитетом стану на пут оваквим злоупотребама и незаконитим поступцима који се предузимају само када су у питању православни свештеници и монаси у Црној Гори.

 

Из Канцеларије Епископа милешевског

Извор: Епархија милешевска

Црквени Одбор српске православне Црквене општине Пљевља

Отворено писмо властима и јавности Црне Горе

 

Никада више становници Црне Горе нису гледали у небо, очекујући Божију помоћ у зимској стихији која је затворила све путне правце у држави. Сњежна непогода однијела је људске животе, а помоћ је потребна и у граду и у селу. Док се молимо Богу за мир, да нас сачува од гњева и опасности, пљеваљска гранична полиција је добила налог да забрани молитве вјерникâ, одржавање светих литургија, и прогна људе који се моле Богу, а моле се и за власти на земљи. У суботу 11. фебруара вјернике Српске Православне Цркве који припадају Милешевској епархији шокирала је одлука Министарства унутрашњих послова да ванредним правним лијеком нареди свештенству на територији општине Пљевља да напусти Црну Гору у року од три дана, тачније 15. фебруара дo поноћи.

У вријеме док се Црнa Горa бори са незапамћеним временским неприликама, због којих је проглашено ванредно стање, полиција је, умјесто да спасава животе угроженог становништва, одлучила да депортује или прогони свештенство Српске Православне Цркве. Министарство унутрашњих послова одлучило је да ратује не само са природом већ и са Богом. Свештенство и монаштво Српске Православне Цркве у Пљевљима се прогони од Министарства унутрашњих послова зато што је добило одбијеницу за привремени боравак, јер, наводе, „није доставило ваљан  доказ о постајању вјерске заједнице којој припадају“.  Да ли је једини ваљан доказ за министра да се у полицији региструје осмовјековно постојање Цркве која је створила државу Црну Гору?  Да ли зна да на територији општине Пљевља живи 57,07%  Срба и 24,34 % Црногораца, који сви заједно обављају своје вјерске потребе у храмовима и манастирима Српске Православне Цркве?

За ресорно министарство не важи црногорски Закон о положају вјерских заједница који каже да су само новоосноване вјерске заједнице дужне да се пријаве или одјаве у року од петнаест дана. Министарство није сачекало одлуку Уставног суда који је требало да рјешава жалбе свештенства на политички исконструисане одлуке министарства. Каква је грдна невоља натјерала полицију да спрема депортацију свештенства када су сви путеви у држави непроходни? Имају хеликоптере, али чему такав чин?

Докле иде сљепило власти када већинском српском становништву у Пљевљима ускраћује Уставом загарантовано људско право на исповједање вјере и вршење вјерских обреда? Прогоном свих свештеника, монаха и монахиња затвориле би се све цркве у општини. Црквено богослужење не би имао ко да обавља. Нема крштења, вјенчања, сахрањивања, славских обреда. Шта је циљ таквог политичког дјеловања које на бахат начин крши основна људска права? Да ли је то пријетња упућена посредно  и вјерницима да могу да очекују стављање жуте звијезде на рукаве – да ли их очекује прогон или цивилизацијски искорак у виду бомби  уништења?

Тражимо објашњење и позивамо државну, локалну и судску власт да својим дјеловањем заштите наша основна људска права и поштовање закона ове земље. Позивамо све људе добре воље, невладин сектор, интелектуалце, на глас разума. Захваљујемо на подршци Исламској вјерској заједници која је препознала пагубност и некоректност односа Министарства унутрашњих послова према свештенству Српске Православне Цркве. Ефендија Самир Кадрибашић рекао је да овим потезом држава само наставља оно што је започела средином прошлога вијека када је вјерским заједницама одузета готово сва њихова имовина. Само што је овога пута у питању много јачи атак – атак на људско достојанство и човјеково право на живот и рад.

        Да ли нам министарство спрема прогон и мрцварења у смислу примјене Закона о странцима, гдје ће породице и свештенике са дванаесторо дјеце смјестити у прихватилишта, како би наплатили њихове трошкове смјештаја? Докле може да иде понижавање, људска мржња и политичка острашћеност?

Господе Боже, молимо Ти се за мир, љубав и разумијевање свих људи. Слава Богу!

 

 

У Пљевљима,

12. фебруара 2012.

Црквени одбор

 

 

Достављено:

 • Епископу милешевском
 • Предсједнику Црне Горе
 • Предсједнику Скупштине Црне Горе
 • Предсједнику Владе Црне Горе
 • Предсједнику Уставног суда Црне Горе
 • Предсједнику Општине Пљевља
 • Предсједнику Скупштине општине Пљевља
 • ЦАНУ
 • Амбасадама у Црној Гори
 • Медијима
 • НВО-сектору

 

 

 

Извор: Црквена општина пљеваљска

 

ПРОТЕСТ УДРУЖЕЊА ПЉЕВЉАКÂ У БЕОГРАДУ

против протеривања целокупног свештенства и      

монаштва Милешевске епархије са територије      

           општине Пљевља у Црној Гори

Одлучно и са огорчењем дижемо свој глас против нечувеног насиља Министарства унутрашњих послова Црне Горе над свештенством и монаштвом Милешевске епархије Српске Православне Цркве са територије општине Пљевља у Црној Гори.

Одлука Министарства Владе Црне Горе о протеривању свих свештеника са породицама и монаха (под изговором да им није одобрен боравак, иако су већ одавно уредно поднели захтеве са потребним папирима ) представља брутално и у модерном свету готово незабележено гажење основних људских права. Газе се елементарна права не само свештенства и монаштва него и целокупног српског народа пљеваљског краја који чини апсолутну већину становништва.

Наша браћа и сестре, остали без посла и без коре хлеба, недељама завејани и одсечени од света, вољом режима доводе се у положај гори него у најгорим данима Турског Царства – да их нема ко причестити, ни гроб опојати, ни службу у светоме храму одслужити. Двери српских средњевековних манастира – чувене Свете Тројице Пљеваљске, Довоље, Дубочице, Светога Михаила Аранђела на Тари и десетак цркава – од среде ће бити затворене! У граду у коме су се родили чувени Патријарх српски Варнава (Росић) и епископ рашко-призренски Михаило (Шиљак) вољом црногорског режима неће бити српског свештеника ни монаха…

Ово није насиље само над Српском Православном Црквом и светлом успоменом на чувене српске архијереје  родом из Пљеваља него и  над  народом који је још 1889. основао Српско певачко друштво Братство, а 1901. Српску гимназију у Пљевљима – насиље над његовом историјом и традицијом, језиком, књижевношћу, уметношћу, свиме што смо вјековима неговали као срце нашег народног бића.

Насиље је превазишло све људске обзире и све норме слободног и демократског света.

Позивамо власт у Црној Гори да одустане од насиља над нашом Српском Православном Црквом.

Позивамо сав родољубиви и цивилизовани свет да се супротстави етноциду пред лицем модерне и просвећене Европе.

Тражимо да се одмах опозове наредба о протеривању свештеникâ и монахâ Милешевске епархије Српске Православне Цркве са територије Пљеваља.

 

 

Београд , 12. фебруар 2012.

За Удружење Пљевљакâ у Београду:

Томислав Мацановић

 

 

Извор: Удружење Пљевљакâ у Београду

 

 

Један коментар

 1. Једина политика Црне Горе у задњих десетак година је заснована на антисрпству.Прочитао сам да су од НАТО-а тражили помоћ за отклањање последица снега.Питам да ли ће тражити помоћ и за протеривање свештеника СПЦ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *