12. februar – Sukobi u Siriji se prelivaju u Liban

foto: Arhiva

DAMASK – Sirijske snage bezbednosti pojačale su danas oFanzivu na centre pobune protiv režima, a jedan general je ubijen u Damasku, dok sukobi ne pokazuju znake jenjavanja, već se čak šire na Liban.

Sirijski nacionalni savet je, uoči ključnih razgovora o krizi u Siriji, koji se sutra održavaju u Kairu, saopštio da će arapski svet sigurno priznati tu grupu koja okuplja opoziciju.

U drugom sirijskom gradu po veličini, Alepu, skočile su tenzije kada su snage predsednika Bašara al-Asada pojačale bezbednost nakon što je u eksploziji dva automobila bombe poginulo 28 i ranjeno 235 ljudi, tvrde aktivisti.

Širom Sirije danas je poginula 31 osoba, a uglavnom se radi o civilima, kaže Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava čije je sedište u Velikoj Britaniji.

U granatiranju Homsa poginulo je 10, a ranjeno nekoliko desetina civila, od kojih devet u pobunjeničkom uporištu Baba Amru, navodi AfP.

Asadove snage već nedelju dana žestoko napadaju Homs, koji je epicentar protesta, i od 4. Februara je život izgubilo 500 ljudi.

Snage bezbednosti su ušle i u Zabadani, drugi centar otpora koji se nalazi blizu Damanska, gde je ubijeno troje civila.
Jedan general je ubijen ispred svoje kuće u Damasku, preneli su državni mediji.

“Oružana teroristička grupa jutros je ubila brigadnog generala i lekara Isu al-Kavlija, direktora bolnice Hamiš, ispred njegove kuće u distriktu Ruknadin”, javila je državna agencija SANA.

Pobuna protiv Asadovog režima traje od sredine marta i od tada je, prema podacima UN, ubijeno više od 5.500 ljudi.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *