12. фебруар – Сукоби у Сирији се преливају у Либан

фото: Архива

ДАМАСК – Сиријске снаге безбедности појачале су данас оФанзиву на центре побуне против режима, а један генерал је убијен у Дамаску, док сукоби не показују знаке јењавања, већ се чак шире на Либан.

Сиријски национални савет је, уочи кључних разговора о кризи у Сирији, који се сутра одржавају у Каиру, саопштио да ће арапски свет сигурно признати ту групу која окупља опозицију.

У другом сиријском граду по величини, Алепу, скочиле су тензије када су снаге председника Башара ал-Асада појачале безбедност након што је у експлозији два аутомобила бомбе погинуло 28 и рањено 235 људи, тврде активисти.

Широм Сирије данас је погинула 31 особа, а углавном се ради о цивилима, каже Рами Абдел Рахман из Сиријске опсерваторије за људска права чије је седиште у Великој Британији.

У гранатирању Хомса погинуло је 10, а рањено неколико десетина цивила, од којих девет у побуњеничком упоришту Баба Амру, наводи АфП.

Асадове снаге већ недељу дана жестоко нападају Хомс, који је епицентар протеста, и од 4. Фебруара је живот изгубило 500 људи.

Снаге безбедности су ушле и у Забадани, други центар отпора који се налази близу Даманска, где је убијено троје цивила.
Један генерал је убијен испред своје куће у Дамаску, пренели су државни медији.

“Оружана терористичка група јутрос је убила бригадног генерала и лекара Ису ал-Кавлија, директора болнице Хамиш, испред његове куће у дистрикту Рукнадин”, јавила је државна агенција САНА.

Побуна против Асадовог режима траје од средине марта и од тада је, према подацима УН, убијено више од 5.500 људи.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *