09. februar – “Borik” suviše ozbiljna stvar

foto: Arhiva

BEOGRAD – Ovo je suviše ozbiljna stvar koja treba do kraja da bude rasvetljena. MUP Srbije dostavio je MUP-u RS i Tužilaštvu rezultate veštačenja oružja pronađenog u Boriku i sve ćemo učiniti da budu otkrivene činjenice.

Rekao je ovo juče “Glasu Srpske” direktor policije Srbije Milorad Veljović, upitan da li ima novih informacija o “slučaju Borik”. On nije želeo da govori o rezultatima veštačenja, jer bi to, kako je rekao, ugrozilo istragu.

– Želim da ponovim da je stvar suviše ozbiljna. MUP Srbije daće pun doprinos u rasvetljavanju ovog slučaja i pomoći će u istrazi MUP-u RS i Tužilaštvu BiH – rekao je Veljović.

Kako je juče objavio “Glas Srpske”, Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH predlog za produženje pritvora za još dva meseca Božidaru Stanišljeviću, koji je osumnjičen za krivično delo terorizam. Tužilaštvo je predložilo pritvor zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike. Stanišljević je uhapšen 10. januara i trenutno je u pritvoru u KPZ Tunjice. Oružje nađeno u dvorani “Borik” vještačio je Nacionalni kriminalističko-tehnički centar MUP-a Srbije. Rezultate tog veštačenja dostavio je policiji RS i Tužilaštvu BiH. Kako je ranije objavljeno, na oružju i municiji u “Boriku” pronađeni su otisci više lica, a zaključeno je da su obje pronađene puške održavane, kao i da je iz njih pucano. U MUP-u RS nisu želeli da govore ništa o rezultatima veštačenja, samo su potvrdili da su im nalazi iz Beograda stigli. Direktor policije RS Gojko Vasić za “Glas Srpske” rekao je da je MUP tek dobio izveštaje o veštačenju.

– Uskoro ćemo moći proceniti hoćemo li to moći do kraja rasvetliti i koliko će materijalni dokazi, DNK i ostala veštačenja koristiti u procesuiranju pojedinaca – kaže Vasić.

Oružje je pronađeno 8. januara, dan uoči svečanog obeležavanja dve decenije postojanja Republike Srpske, kojem su prisustvovali državni vrh Srbije, Republike Srpske i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve. U Sportskom centru “Borik” u Banjaluci pronađeni su tri kilograma plastičnog eksploziva velike razorne moći, detonator, snajper, dve automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka različitog kalibra dan uoči obeležavanja Dana i krsne slave RS. Eksploziv i naoružanje pronađeni su u takozvanoj “novinarskoj loži” iznad južne tribine dvorane, uoči svečanosti na kojoj je obeležen Dan Republike Srpske. Stanišljević je priznao da je to oružje njegovo i sada se vodi istraga da se utvrdi šta je sa njim nameravao da uradi i zašto ga je doneo u dvoranu, kao i njegove veze sa licima iz sveta kriminala.

Izvor: Glas Srpske

Jedan komentar

  1. Sve mi nekako liči da su oni zajedno sa Boletom celu ovu stvar namestili, da bi sad pred izbore imali “temu nad temama”. Pa već smo se dovoljno mlatili nekakvim nikolaidisima, ugričićima, promovisali čede, vukove i nvo-ove. Zato državni vrh ne može da se bavi onim zbog čega valjda postoji – državo i narodom. Kako, kad je i sam od Boleta ugrožen?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *