09. фебруар – “Борик” сувише озбиљна ствар

фото: Архива

БЕОГРAД – Ово је сувише озбиљна ствар која треба до краја да буде расветљена. МУП Србије доставио је МУП-у РС и Тужилаштву резултате вештачења оружја пронађеног у Борику и све ћемо учинити да буду откривене чињенице.

Рекао је ово јуче “Гласу Српске” директор полиције Србије Милорад Вељовић, упитан да ли има нових информација о “случају Борик”. Он није желео да говори о резултатима вештачења, јер би то, како је рекао, угрозило истрагу.

– Желим да поновим да је ствар сувише озбиљна. МУП Србије даће пун допринос у расветљавању овог случаја и помоћи ће у истрази МУП-у РС и Тужилаштву БиХ – рекао је Вељовић.

Како је јуче објавио “Глас Српске”, Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ предлог за продужење притвора за још два месеца Божидару Станишљевићу, који је осумњичен за кривично дело тероризам. Тужилаштво је предложило притвор због опасности да би осумњичени боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на сведоке или саучеснике. Станишљевић је ухапшен 10. јануара и тренутно је у притвору у КПЗ Туњице. Оружје нађено у дворани “Борик” вјештачио је Национални криминалистичко-технички центар МУП-а Србије. Резултате тог вештачења доставио је полицији РС и Тужилаштву БиХ. Како је раније објављено, на оружју и муницији у “Борику” пронађени су отисци више лица, а закључено је да су обје пронађене пушке одржаване, као и да је из њих пуцано. У МУП-у РС нису желели да говоре ништа о резултатима вештачења, само су потврдили да су им налази из Београда стигли. Директор полиције РС Гојко Васић за “Глас Српске” рекао је да је МУП тек добио извештаје о вештачењу.

– Ускоро ћемо моћи проценити хоћемо ли то моћи до краја расветлити и колико ће материјални докази, ДНК и остала вештачења користити у процесуирању појединаца – каже Васић.

Оружје је пронађено 8. јануара, дан уочи свечаног обележавања две деценије постојања Републике Српске, којем су присуствовали државни врх Србије, Републике Српске и великодостојници Српске православне цркве. У Спортском центру “Борик” у Бањалуци пронађени су три килограма пластичног експлозива велике разорне моћи, детонатор, снајпер, две аутоматске пушке, два шкорпиона, пригушивач и 400 метака различитог калибра дан уочи обележавања Дана и крсне славе РС. Експлозив и наоружање пронађени су у такозваној “новинарској ложи” изнад јужне трибине дворане, уочи свечаности на којој је обележен Дан Републике Српске. Станишљевић је признао да је то оружје његово и сада се води истрага да се утврди шта је са њим намеравао да уради и зашто га је донео у дворану, као и његове везе са лицима из света криминала.

Извор: Глас Српске

Један коментар

  1. Све ми некако личи да су они заједно са Болетом целу ову ствар наместили, да би сад пред изборе имали “тему над темама”. Па већ смо се довољно млатили некаквим николаидисима, угричићима, промовисали чеде, вукове и нво-ове. Зато државни врх не може да се бави оним због чега ваљда постоји – државо и народом. Како, кад је и сам од Болета угрожен?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *