08. februar – SAD, Rusija i Kina različito o trgovini organima

foto: Arhiva

UJEDINJENE NACIJE – Predstavnici vodećih država članica Saveta bezbednosti UN složili su se  da je potrebno sprovesti istragu o trgovini organima kosovskih Srba, ali nisu bili složni u tome da li istragu treba da vode UN ili Euleks.
Predstavnica SAD u UN Rozmari Dikarlo rekla je da su SAD za odlučnu istragu o svim ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i trgovinu organima i dodala da Euleks uživa punu podršku svih regionalnih faktora.
Govoreći na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, Dikarlo je naglasila da su “neosnovane i neodgovorne sumnje” u istragu koju predvodi Klint Viljamson, koje su pojedine države iznele na sastanku.
Ona je naglasila da nije tačna tvrdnja da su istage o ratnim zločinima uvek vođene pod mandatom UN i kao primer navela zločin u Ćuški o kojem je vođena istraga u Srbiji.
Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je sumnju u to da međunarodni predstavnici na Kosovu poštuju statusno neutralni stav koji treba da sprovode u skladu sa rezolucijom UN 1244.
Rekao je da je situacija na severu Kosova i dalje sumorna i da su pripadnici Unmika često primorani da deluju kao vatrogasci i naglasio da u rešavanju problema ne sme da se pribegava sili već da se traži rešenje kroz političke sporazume.
On je pozvao međunarodnu zajednicu da prida veću pažnju pravoslavnim verskim spomenicima i izrazio zabrinutost zbog prenosa funkcije zaštite tih spomenika sa Unmika na kosovsku policiju.
Predstavnik Kine istakao je da je više strana uložilo napore da se ublaže tenzije na severnom Kosovu, ali da osnovne uzroke tenzija u regionu još treba eliminisati.
“Izražavam nadu da će sve strane da reše razlike dijalogom i da će se truditi da izbegnu bilo kakvo jednostrano delovanje koje može da pogorša situaciju”, rekao je predstavnik Kine.
Kina, kako je rekao, izražava veliku zazbrinutost zbog navoda o trgovini organina na Kosovu i smatra da je zabrinutost Srbije zbog tih navoda opravdana. On je podržao inicijativu da istragu o trgovini organima treba da vode UN.

Izvor: Beta

Jedan komentar

  1. jesu li SAD – prijatelj istine ? U ovo doba ‘sveznjanja’, kakvu tezinu ima laz u vidu cutanja i zataskavanja ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *