08. фебруар – САД, Русија и Кина различито о трговини органима

фото: Архива

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ – Представници водећих држава чланица Савета безбедности УН сложили су се  да је потребно спровести истрагу о трговини органима косовских Срба, али нису били сложни у томе да ли истрагу треба да воде УН или Еулекс.
Представница САД у УН Розмари Дикарло рекла је да су САД за одлучну истрагу о свим озбиљним криминалним активностима, укључујући и трговину органима и додала да Еулекс ужива пуну подршку свих регионалних фактора.
Говорећи на седници Савета безбедности посвећеној Косову, Дикарло је нагласила да су “неосноване и неодговорне сумње” у истрагу коју предводи Клинт Виљамсон, које су поједине државе изнеле на састанку.
Она је нагласила да није тачна тврдња да су истаге о ратним злочинима увек вођене под мандатом УН и као пример навела злочин у Ћушки о којем је вођена истрага у Србији.
Представник Русије у УН Виталиј Чуркин изразио је сумњу у то да међународни представници на Косову поштују статусно неутрални став који треба да спроводе у складу са резолуцијом УН 1244.
Рекао је да је ситуација на северу Косова и даље суморна и да су припадници Унмика често приморани да делују као ватрогасци и нагласио да у решавању проблема не сме да се прибегава сили већ да се тражи решење кроз политичке споразуме.
Он је позвао међународну заједницу да прида већу пажњу православним верским споменицима и изразио забринутост због преноса функције заштите тих споменика са Унмика на косовску полицију.
Представник Кине истакао је да је више страна уложило напоре да се ублаже тензије на северном Косову, али да основне узроке тензија у региону још треба елиминисати.
“Изражавам наду да ће све стране да реше разлике дијалогом и да ће се трудити да избегну било какво једнострано деловање које може да погорша ситуацију”, рекао је представник Кине.
Кина, како је рекао, изражава велику зазбринутост због навода о трговини органина на Косову и сматра да је забринутост Србије због тих навода оправдана. Он је подржао иницијативу да истрагу о трговини органима треба да воде УН.

Извор: Бета

Један коментар

  1. jesu li SAD – prijatelj istine ? U ovo doba ‘sveznjanja’, kakvu tezinu ima laz u vidu cutanja i zataskavanja ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *