07. фебруар – Застој у дијалогу угрожава кандидатуру

фото: Архива

БРИСЕЛ – Србија неће добити статус кандидата за чланство у Европској унији уколико Београд већ током наредне недеље не постигне договор са Приштином о регионалном представљању Косова, рекли су Танјугу дипломатски извори у Бриселу.
“Ми очекујемо напредак у дијалогу већ до половине фебруара”, рекао је Танјугу извор близак немачкој мисији при ЕУ.
У супротном, напомиње тај извор, “нећемо моћи да подржимо кандидатуру Србије крајем месеца”.
Министри иностраних послова земаља чланица ЕУ састаће се у Бриселу последњег дана фебруара како би размотрили да ли је Србија испунила услове које је крајем прошле године поставио Европски савет.
Први међу тим условима је наставак дијалога Београда и Приштине и постизање споразума о регионалном представљању Косова.
Дијалог је, међутим, у прекиду већ више од два месеца због немогућности две стране да се сложе око помињања резолуције Савета безбедности УН 1244 испод имена Косова.
Извор Танјуга је подсетио да је немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле током недавног сусрета са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем упозорио саговорника да су рокови на измаку.
Вестервеле је тада јавно поручио да се неће дозволити да се понови ситуација из децембра прошле године, када је дијалог текао напоредо са састанцима Савета, а споразум о интегрисаним прелазима постигнут буквално у последњи час.
И други дипломатски извори потврђују да ће Србија тешко добити статус без споразума о представљању.
“Пракса Србије да све ради у последњем тренутку наилази на веома лош пријем у Бриселу”, рекао је Танјугу високи званичник Европске комисије задужен за питања Балкана и додао да се “тиме подрива међусобно поверење између ЕУ и Србије”.
“Услови које је Савет поставио пред Србију су веома јасни и такстативно су наведени. Уколико не буду испуњени, ни оне земље које се не слажу са немачким ставом неће моћи да инсистирају на кандидатури”, упозорио је овај званичник.
Саговорници Танјуга су стакође навели да се у случају да Србија не добије статус кандидата крајем фебруара или почетком марта, о том питању највероватније више неће расправљати до децембарског самита ЕУ.
И приштински лист Коха диторе пише, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу, да се с приближавањем самита ЕУ повећава притисак да се пронађе решење у преговорима Београда и Приштине, као и да је Београду скренута пажња да не чека последњи тренутак.
Исти извори рекли су листу да уколико не буде пронађено решење о регионалном представљању и уколико недостатак тог решења лежи у неспремности Београда за компромис, шансе Србије за добијање статуса кандидата нису велике.
Како преноси “Коха”, представљање Косова на регионалним скуповима уз фусноту која би садржала позивање на Резолуцију 1244, али и на мишљење Међународног суда правде, идеја је коју би могао да прихвати Београди и зато се сада очекује већи притисак на Приштину.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *