07. фебруар – Промоција књиге Фидела Кастра “Герилац времена”

ХАВАНА – Кубански лидер Фидел Кастро појавио се у јавности први пут од априла 2011. године промовишући своје мемоаре у шесточасовној емисији кубанске телевизије која се емитује у три дела.
Двотомна књига “Герилац времена” описује Кастров живот од детињства до децембра 1959. године када је на челу револуције збацио с власти диктатора Флугенсија Батисту. Његова сећања испричана су у форми разговора са кубанском новинарком Катјушом Бланко.
Кастро је владао Кубом 49 година, а због болести се повукао у фебруару 2008. године када је препустио власт свом брату Раулу.
Он и даље повремено пише за кубанске медије и састаје се са лидерима који посете Кубу, али проводи много више времена читајући вести које су, како каже, узнемиравајуће, пренео је Ројтерс.
“Шта ће се десити у Ирану? Шта ће се десити на Блиском истоку? Шта ће се десетити у Сирији?”, упитао је Кастро публику у студију, упозоривши да свет очекује суморна будућност.
Он је рекао да председник Барак Обама више нема власт у САД, и да кубанским дугогодидишњим идеолошким непријатељем управља “врховна команда”. Кастро је упозорио на опасност од претећег нуклеарног рата у коме ће за неко време учествовати САД, Израел и Иран. “Ситуација је тешка, тежа него икад”, рекао је он.
Осврћући се на кампању за избор републиканског председничког кандидата у Америци, Кастро је рекао да нема добрих кандидата и да гласачи нису много заинтересовани, а прошлог месеца је написао да је та кампања “трка глупости и незнања”.
Упркос тешкоћама са којима се суочава свет, Кастро је рекао да људи не смеју никад да одустану од настојања да спасу свет. “Наша дужност је да се боримо до последњег тренутка”, рекао је он.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *