07. фебруар – Еулекс тражио помоћ у случају трговине органима

ПРИШТИНА – Тужиоци Еулекса на Косову, укључени у судски процес против седам особа оптужених за трговину људским органима, саопштили су данас да су од Русије, Украјине, Израела и Турске тражили помоћ у идентификовању жртава тих злочина.
Специјални тужилац Еулекса за организовани криминал Џонатан Рател изјавио је агенцији Франс прес да је неколико захтева за правну помоћ у идентификовању и лоцирању жртава којима су узети органи упућен многим земљама, укључујући Русију, Израел, Украјину и Турску.
Рател је додао да, такође, сарађују са САД, Канадом, Немачком и Великом Британијом како би нашли друге жртве.
“Енергично радимо са свим тим земљама, како би лоцирали и идентификовали жртве и како би оне могле да сведоче”, рекао је Рател.
Седам особа је оптужено за трговину органима и организован криминал у случају “Медикус”, назван по клиници у Приштини где су наводно изведени ти злочини.
Међу оптуженима у овом судском процесу, који се води пред судијама Еулекса, налазе се бивши косовски секретар здравља Иљир Речај и истакнути приштински уролог Лутфи Дервиши, навео је АФП.
Турски доктор Јусуф Сонмез је оптужен да је илегалним операцијама уклањањао органе, а Израелац Моше Харел је оптужен да је налазио жртве и доводио их на Косово.
Француска агенција додаје да су жртве, према оптужници, довођене из сиромашних источних европских и централноазијских земаља, где им је обећавано око 15.000 евра за органе, док је примаоцима органа наплаћивано до 100.000 евра.
Око 20 жртава, које су до сада идентификоване, нису добиле обећану суму новца, додаје се у оптужници.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Svetske sile ne dozvoljavaju da se sazna istina, da nije tako to bi bio veoma lak posao i vrlo jedbnostavan. Zna se tacno u kom vremenu su se prodavali organi, pa kad to znamo ondaa istragu treba da prosirimo na sve bolnice u evropi koje su sposobne da ucine takovu operaciju presadjivanja organa. Svaki organ ora da udje u bazu podataka i za svaki organ mora da se zna ime i prezime kao i ostali podaci donatora. Ako putem interpola provedemo akciju prikupljanja podataka vrlo brzo cemo doci do onih koji su te organe i prodavali. To moze i da se sakrije pa da se ta inplatacija ne uvede u knjige ali postoje doktori, medicinsko osoblje koje moze dati drafgocene podatke. Cudi me da Dik Marti nije nista nacinio nego se sluzi sa nekim poluvrednim dokazima. Druga stvar je zastita svedoka, koja nije adekvatna i niko nije lud da daje svoju glavu u ruke ljudima koji stite kriminalce.

  2. Шта се нас тиче овај уобичајени криминал – када у сиромашним земљама очајни људи ДОБРОВОЉНО продају своје органе на илегалном тржишту.

    Нас се тиче ОТИМАЊЕ људи на НАЦИОНАЛНОЈ основи, њихово КЛАЊЕ на живо или мртво да би им се узели органи и продали илегално, после чега се њиховим остацима губи сваки траг.

    Разлика је као између пушења и гасне коморе у концентрационом логору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *