06. фебруар – Конузину орден Светог Саве првог степена

фото: Танјуг

БЕОГРАД – Патријарх Иринеј уручио је данас орден Светог Саве првог степена, највеће одликовање Српске православне цркве (СПЦ), амбасадору Русије у Београду Александру Конузину, у знак захвалности за залагање за српски народ.
Патријарх је истакао да орден предаје имајући у виду све оно што је руски амбасадор учинио у заштити српског народа, нарочито на Косову и Метохији, како изјавама “које су допрле и шире у свет”, тако и хуманитарном активношћу “тамо где је она најпотребнија”.
“Част ми је да у име Цркве данас изразим оно што СПЦ вековима гаји према братском руском народу, пијемонту словенства”, казао је патријарх, истичући да руски амбасадор следи пример Ивана Јастребова, руског конзула у Призрену 1870-их и 1880-их година, који је учинио “не велико, већ превелико дело у корист и заштиту српског народа”.
“Одликовање видим као потврду нашег заједничког разумевања високог нивоа свестраних односа Русије и Србије, двеју сестринских православних цркава, братских народа наших земаља”, казао је Конзин, захваливши СПЦ на високој оцени његовог рада.
Он је истакао да су Русија и Србија достигле највиши ниво сарадње у најразличитијим сферама односа и да “партнерски ниво политичког дијалога пружа могућност да самоуверено гледамо у будућност”.
“И у једној и у другој земљи ова година је година избора. Али, имамо међусобно разумевање да ће билатерални односи наставити да континуирано јачају”, рекао је Конзин, истичући да је Русија “заинтересована за стабилну, просперитетну, независну Србију која ће уживати велики углед у свету”.
“Наши планови су планови за деценије и милијарде. У области културе, образовања, науке, технике, као и у другим сферама наши односи успешно се развијају”, рекао је руски амбасадор, истичући, међутим, да постоје и извесни проблеми, међу којима је навео забринутост због информација о укидању часова руског језика у школама у Србији.
Додели ордена Светог Саве у Српској Патријаршији присуствовали су министар спољних послова Вук Јеремић, потпредседник владе Јован Кркобабић, министар просвете Жарко Обрадовић, председник Српске напредне стране Томислав Николић, председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница, потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић и бројни црквени великодостојници.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. SPC,iako sa puno razdora,uspijeva da se uzdigne iznad svakodnevnice.Uručivanjem ordena Aleksandru Konuzinu dokazala je srpska duša i dostojanstvo još postoje.Osim toga ovim gestom su ukazali na kojoj strani svjeta zrači pozitivna energija.
    Htjeli mi priznati ili ne Konuzin je u prošloj godini na promociji odnosno zaštiti Srbije i srpstva uradio više nego svi naši političari zajedno.Možda oni koji bi se držali svetosaskog i nacionalnog imaju zavezane ruke jer su označeni kao grobari “evropske Srbije”,opozicionari lokalpatrioti i izolacioni element.
    Drugi ,koji nas vode basaju po bosanskim planinama i hrvatsko-turskim ljetovalištima.Tamo, što bi rekao Berdjajev te s krsta snose.
    Zašto ići tamo po savjete kad ti vjeru u Beogradu ulijeva jedan veliki čovjek i provjereni prijatelj Srba Aleksandar Kunuzin. I to još u ime Rusije i ruskog naroda.

    • Ako si mislio na Jahorinu pa napisao da je bosanska planina, odmah da te ispravim: Jahorina je srpska planina!
      Sve pohvale za Konuzina i ovaj svjetli čin SPC kojim se izražava zahvalnost bratskom ruskom narodu.
      S vjerom u Boga sa Rusima, dobro svanulo mom srpskom rodu!

  2. Duga je saradnja dve Pravoslavne Crkve i isto vremeno Ruskog i
    Srpskog naroda.Normalno da Crkva vidi i oseti dobro namernost
    Konuzina Ambasadora nama Srbima bratskog narada i njegove
    Crkve.Neki tamo daleki primani su na SVETO KOSOVO koji su prvo
    istresli bombe pa se čudili lepoti naših Mastira.Rusi to nisu
    radili i zato i priznanje dobija dobro činitelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *