03. фебруар – Мраз помирио Србе и Кфор

фото: Архива

Цео северни Космет је блокиран: са југа Кфором и Албанцима, а са севера и запада снежним наносима. Најтеже је жилама куцавицама, правцима Рашка – Тресава – Лепосавић и Нови Пазар – Рогозна – Извор – Звечан.

На Рогозни је више од метар снега, пут није чишћен, па се ретко ко усуђује да крене овом деоницом. Слично је и на правцу Рашка – Тресава – Лепосавић где је пут само делимично асфалтиран, узак је и стрм, уз то и клизав, па њиме пролазе само они који морају. Неколико путничких возила и аутобуса већ је слетало с коловоза, срећом, без тежих последица.

Ипак, живот, и по овом кијамету, функционише. – Путује само ко мора, а намирнице, гориво и друго добијамо теренским возилима и комбијима који се пробијају алтернативним правцем изнад пункта у Јарињу. Срећом, Кфор није излазио да, као што је раније чинио, ову деоницу затвори. Не знам како би се са том силом носили по овом леду и мразу. Верујем да ни њима није до чарки у овако тешким зимским условима – каже Милутин Стефановић, председник МЗ Лешак.

Он наглашава да је Србима са севера најважније да преживе до пролећа, касније ће све бити лакше. Невоља су и сталне рестрикције струје из Србије.

– Светло имамо обично два сата дневно. Боље је и то него да потпуно останемо без струје. Школе вртићи и факултети раде, топло је зато што смо набавили јаке агрегате који покрећу пумпе у топланама – каже Драгиша Добрић, потпредседник општине Звечан.

– Тренутно се некако провлачимо замрзнутим сеоским путем изнад пункта у Јарињу, деси се да по сат времена чекамо да се гужва рашчисти. Ипак, живот иде даље, преживећемо ми и ово. Ако Кфор покуша са неким блокадама, супротставићемо им се као и до сада – истиче Марина Пауновић из Рашке, студент медицине.

Извор: Д.Н. Петровић, Вестионлине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *