02. фебруар – Карла дел Понте је уништила доказе о “жутој кући”

фото: Архива

БЕОГРАД – Битни докази о вађењу органа косовских Срба у “жутој кући” уништени су у време бивше тужитељке Карле дел Понте и уз одобрење њеног тужилаштва, тврде у канцеларији хашког тужиоца Сержа Брамерца из које је листу Прес стигло објашњење.
Дел Понтеова је у јучерашњем Недељнику, додатку листа Прес, претходно изјавила да су НАТО и Унмик спречили истрагу о вађењу органа косовских Срба у “жутој кући” и да зна ко је донео одлуку да се у Трибуналу униште докази о тим монструозним злочинима, јер је, како каже, била у сталном контакту са својим наследником Брамерцом, али није желела да открије идентитет налогодавца јер то “није фер”.
Она је рекла да постоји мањак политичке воље да се случај “Жута кућа” до краја испита и расветли.
На примедбу да је још 2004. у рукама имала Унмиков поверљив извештај о злочинима у “жутој кући”, али да није подигла оптужницу до краја те године када је за то истекао рок у Хашком суду, Дел Понтеова је узвратила да није била у могућности да води истрагу због многобројних препрека.
“НАТО и Унмик нису нам дозвољавали приступ важним документима, а Албанија нам није дала да уђемо на њену територију и испитамо гробове. Било је ту још неких ствари…” казала је Дел Понте, која је била тужилац Трибунала од 1999. до 31. децембра 2007.
Упитана зашто су онда по налогу тужилаштва 2005. у Хашком суду уништени дотад прикупљени докази о злочинима из “жуте куће”, она је одговорила да је уништење доказа била велика грешка.
“То је учињено без консултација са мном, чак и без разговора са мном на ту тему. Била сам веома изненађена када сам из медија сазнала да су докази уништени. Али, наравно да се не осећам одговорном за то, јер нисам имала овлашћења да водим истрагу.
У објашњењу из Брамерцове канцеларије, наведено је,пак, да је тужилац Брамерц већ рекао да су неки предмети уништени још 2005, када је тужилац била Дел Понтеова и уз њено знање и да су одлуку донели тадашњи чланови руководства тужилаштва.
“Тужилац Брамерц се слаже да то није била добра одлука. Међутим, не можемо јавно говорити о интерној процедури доношења одлука у тужилаштву”, речено је Пресу у канцеларији тужиоца Брамерца.
Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић казао је да је непосредно по добијању информације да су у Трибуналу уништени докази о “жутој кући” поставио питање хашким истражитељима зашто је то учињено.
“Добили смо одговор да су ти материјали заједно са материјалима из Сребренице уништени у оквиру редовног поступка”, рекао је Вукчевић Пресу.
Одговарајући на оптужбе Дел Понтеове, портпарол УНМИК-а Оливије Салгадо рекао је Пресу да је УНМИК у потпуности сарађивао у сваком тренутку са Хашким трибуналом и поднео све доказе и информације на располагање том суду.
“Трибунал има слободу да истражи сва питања из своје надлежности. Нема разлога да верујемо да је било који званичник Унмика зауставио било коју истрагу”, рекао је Салгадо.

Извор: Танјуг

6 коментара

  1. a zar nije bilo suprotnih tvrdnji ?! Jadna je savest tih tuzilaca, mrtvih dusa ?!

  2. stici ce ih sve pravedna kazna a zna se od koga!

  3. Pa narode, juriš u tu EU.”Demokratorsku tvorevinu” moćnih.Trenutno moćnih,dok ih zemle BRIKa ekonomski ne nadjačaju, pa po Marksu, dok ekonomske snage ne prevaziđu postojeće ekonomske odnose. To se u istoriji nikad nije dogodilo bez rata.Postojeći vlastodršci neće lako prepustiti privilegije vlasti.Međutim, sada je situacija malo drugačija. Zemlje propalog Zapada ekonomski zavise od prosperitetnih zemalja BRIK-a, a i vojna moć slabi zajedno sa ekonomskom.
    Zato, krenimo ka prosperitetu i zemljama BRIK-a,pre svega Rusiji.
    S poštovanjem.

  4. suda drzave koja je prosipala bombe po nama je ciljano unistila dokaze jer je vjerovatno mjenjala bubreg, ili jetru ili plucno krilo, ili srce.

    Strava je dokle idu bolesni umovi fasista!
    Nadam se da ima nocne more poslije presadjivanja!
    Ovakvu buducnost mogu ocekivati narodi koji iskreno i strasno vole istinu,slobodu, pravdu i otadzbinu u njihovom projektu “kontrolisanog svijeta”.

  5. U nekoliko navrata kaze da “nije bilo politicke volje za”….
    Zar ona nije prestavljala nezavisan sud pravde? Njena izjava upravo dokazuje da je Haski tribunal ustvari politicki sud u kome se sudi samo Srbima! A onda i nasa vlast je podlegla “ideji” nezavisnosti tribunala i isporucila sve svoje politicke protivnike kao bi mogla na miru da dounisti Srbiju vise nego sto je to nATO uradio!

  6. Po Cedomiru Jovanovicu su verovatno krivi SRBI za ovo MONSTRUOZNO delo,a srpski optuzenici u Hagu za unistavanje dokaza,a najvece pitanje je dali ce Srpske vlaasti izvuci pouku iz ovoga i objasniti narodu razloge za saradnju sa TRIBUNALOM,DAJ BOZE…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *