Заједно против ГМО картела

Пише Угљеша Мрдић

Објављене депеше Викиликса и текстови неких од најтиражнијих медија на Западу потврдили су писање „Печата“, који је у 25 наставака током 2011. писао о ГМО картелу, као и о утицају САД-а на европске државе да прихвате увоз и узгој генетски модификоване хране и семена

 

Први смо лист у Србији који је отворио аферу у вези са деловањем ГМО (генетски модификовани организми) картела, како у свету, тако и у нашој земљи. Иако је прошло неколико месеци од почетка објављивања хиљада стотина тајних докумената америчке администрације, захваљујући Викиликсу у јавности и даље свакодневно излази на стотине компромитујућих информација по америчку владу. Објављене депеше Викиликса и текстови неких од најтиражнијих медија на Западу потврдили су писање „Печата“, који је у 25 наставака током 2011. писао о ГМО картелу, као и утицају САД-а на европске државе да прихвате увоз и узгој генетски модификоване хране и семена.

АМЕРИЧКЕ ПРЕТЊЕ

[restrictedarea]

У једном таквом допису из амбасаде САД у Паризу се препоручује Вашингтону стварање црне листе земаља које одбијају ГМ храну, а спомињу се и термини попут проглашења „економског рата“, пише „Гардијан“. Америчка амбасада у Паризу саветовала је Вашингтон да покрене трговински рат против земаља ЕУ које се противе генетски модификованим (ГМ) производима, преноси Викиликс.
Као одговор на потез Француске да забрани увоз ГМ семена за кукуруз највеће компаније за производњу ГМ семена „Монсанта“, тадашњи амбасадор Крег Стејплтон, пријатељ и пословни партнер бившег америчког председника Џорџа Буша је 2007. тражио од Вашингтона да казни ЕУ, а посебно земље које не подржавају увоз ГМ хране.
„Државни тим у Паризу предлаже да се одреди листа мета у знак одмазде за оне који нам стварају проблеме широм ЕУ пошто се овде ради о колективној одговорности, али да се такође фокусирамо на најгоре кривце“, каже се у документу. Амбасадор даље предлаже оштре мере на дужи рок јер како каже „не треба очекивати брзу победу“.
Компанија „Монсанто“ је тражила од САД-а да економски „казни“ државе које би одбиле сарадњу, а спомињу се и термини попут проглашења „економског рата“. Тако је тражено да се изврши притисак на Француску која је одлучила да забрани неке од варијација „Монсанто“ кукурузног семена. У другим новообјављеним документима се сазнаје да су америчке дипломате широм света гурале ГМ производе као стратешки и комерцијални императив. Како се већина католичких бискупа у земљама у развоју противила контроверзном семену, САД су стварале посебан притисак на папине саветнике.
У једном тајном документу из амбасаде САД у Ватикану се наводи да је папа подржао ГМ производе после лобирања његовог високог саветника, али се изражава жаљење, јер он још није јавно то изјавио.
„Постоје шансе да се то питање покрене заједно са Ватиканом, а заузврат да се утиче на широк сегмент становништва у Европи и земљама у развоју“, каже се у једном допису. Амбасада САД је потом сазнала да је њихов најближи савезник по овом питању кардинал Ренато Мартино, шеф Папског савета за мир и правду, и човек који представља папу у УН, повукао своју подршку.
САД су још пре неколико година снажно притискале Министарство пољопривреде Србије да ублажи закон о ГМО. Из амбасаде САД-а стигао је допис у којем се сугерише да би забрана увоза ГМО могла да спречи наш улазак у „Светску трговинску организацију“. Такође, да би то могло да смета и на путу уласка Србије у ЕУ, јер би пре тога требало да уђемо у СТО.

РЕЖИМ У СЛУЖБИ ГМО
Подсетимо да у депеши коју је објавио Викиликс, коју је у јануару 2010. написао секретар америчке амбасаде у Београду Трој Педерсон, пише да су САД одлучне у намери да Србија усвоји закон о ГМО и да ће им у томе помоћи тадашњи министар економије Млађан Динкић. Међутим, они су изразили жаљење јер до тога није дошло.
„Млађан Динкић је обећао да ће уложити амандмане на рестриктивни Закон о ГМО који је усвојен у мају 2009. године. Међутим, то се није догодило. Чак је и министар пољопривреде Саша Драгин тражио од САД-а помоћ у припреми ревизије законодавства. Хтели смо да искористимо тај тренутак и захтевамо фондове захваљујући којима ћемо да формирамо нову свест јавног мњења и да добијемо подршку променама закона“, пише у депеши Вашингтону Педерсон.
Иначе, скоро већ читаву деценију производи се ГМ храна. Само у САД ГМ храна преузима примат са 75 одсто прерађене хране, укључујући храну као што су уља за кување, конзервирана храна, млечни производи и сви производи који у свом саставу имају соју или кукуруз.
До сада је утврђено да ГМ храна може да има директно негативан ефекат на људско здравље, може да изазове токсичну реакцију или алергијску реакцију. ГМ храна садржи компоненте са токсичним својствима, има негативне ефекте везане за нестабилност гена унетог у биљку и лошију храњиву вредност због генетске модификације.

[/restrictedarea]

6 коментара

  1. Ako je GMO hrana iseme tolik dobra i zdrava zašto je neproizvode oni za svoj narod?Velika je zemlja Amerika.

  2. GENETSKI MODIFIKOVANA HRANA = HIROSHIMA NA TANJIRU ! ! !

  3. Monsanto najuren iz više zemalja sveta. Postoji povelik dosije o deliktivnm radnjama ove transnacionalne korporacije, o kradji lokalnog semenskog mateijala i zloupotrebama svih vrsta, najčešće bez odobrenja vlada zemalja u koje u se uvukl na mala vrta. Njihovo sterilno semenje rađa samo jednom a posle mora ponovo sve da se kupi i da se plati. Šta je konkretno radio Monsanto u Srbiji od 2007 do sada? Ispirao mozgove poljoprivrednicima i vidim da je oko sebe okupljao naše ili neinformisane ljude da im šire marketnšku mrežu ili korumpirane ljude na položajima.
    Srbiji je jedina divna budućnost u gajenju zdrave hrane, i sada će da dopusti haračlijama belosvetskim da nam sve zatruju transgeneticim i glifosanom i da nam to odozgo skupo naplaćuju. Pogledajte mapu sveta i kako je raspoređen Monsanto, i pročitajte o borbi tih zemalja da ga se sada oslobode, jer imaju monopol nad svime što je živo!
    Laž je da transgenetici rešavaju glad u svetu. Pa śto je nisu za poslednjih petnaestak godina već rešili? Zašto ne etiketiraju svoje transgenetske proizvode kad su tako dobri.
    KADA ĆE SRBIJA DA KAŽE NE!!!!!!

  4. Ови жутаћи ће баш да кажу,не!Они су продали све,још само своје мајке и онда у бежанију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *