Војислав Коштуница: Избори, политичка неутралност и будућност Србије

Објављујемо делове из књиге разговора са председником Демократске странке Србије „Зашто Србија а не Европска унија“, која ускоро излази из штампе, и у којима Војислав Коштуница говори о предстојећим парламентарним изборима и односима са Српском напредном странком и Демократском странком

„Печат“ је у прошлом броју ексклузивно објавио делове из књиге „Зашто Србија а не Европска унија“ која је настала из разговора који је Војислав Коштуница водио са члановима Фонда „Слободан Јовановић“. Председник ДСС-а одговарао је на питања која се тичу односа Србије и Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Русије, Косова и Метохије као преломне тачке српске политике, улоге које су у друштвеном животу наше земље одиграли благопочивши патријарх Павле и председник Русије Владимир Путин…
За ову прилику издвојили смо сегменте књиге у којима Коштуница говори о предстојећим парламентарним изборима и односима са Српском напредном странком и Демократском странком.

Србија се приближава новим изборима. Шта ти избори могу да донесу Србији?
Избори су увек прилика да се изабере најбољи пут и уједно искушење да се пође странпутицом. Код нас видимо да се пре него што су и расписани избори претерује и ствара атмосфера бити или не бити. Власт говори, а можда стварно тако и мисли, да би у Србији настао потоп ако они изгубе власт. Ова прегрејаност једним делом замућује видик и трезвеност у сагледавању аргумената и чињеница о томе који је пут у овом тренутку за Србију најбољи. А трезвен приступ нас упућује да иза мандата садашње власти подвучемо црту и видимо шта су обећавали и шта су стварно урадили. С друге стране, исти приступ нас обавезује да видимо шта опозиција нуди грађанима, који су то њени програми и идеје.
Демократска странка Србије ће се држати овог приступа. Изнећемо чињенице о политици и грешкама досадашње власти, и предложићемо грађанима да подрже политику коју заступамо. И у овом разговору сам изложио у једној можда и изоштренијој форми начела програма и политике ДСС-а. Мислим да народ у Србији зна која је наша политика и како видимо будућност земље. У време избора планирамо да обиђемо Србију и да разговарамо са грађанима о политици за коју сматрамо да је у најбољем интересу земље.
Нимало не сумњам да ће стране силе покушати да поново увуку своје прсте и усмере развој догађаја на изборима и после избора током образовања нове Владе. Јасно је да постоје страни планови да Србија мора да уђе у НАТО и да буде чланица ЕУ. Опет, мислим да наша јавност, поготово после Викиликса, има више него довољно искуства о томе да препозна спољно уплитање у нешто што би морало бити пре свега наша ствар, а то су избори.
Било како било, Србија ће на изборима одабрати којим путем треба да идемо даље. Демократска странка Србије ће изнети своје аргументе грађанима зашто је политичка и војна неутралност најбољи пут који можемо да изаберемо. Грађани ће чути и глас странака које мисле да је НАТО најбоља опција за Србију. Чуће и пропаганду странака које кажу ЕУ нема алтернативу, па макар и Европска унија наставила да пропада или нестала. Биће и понуде да је најбоља политика и ЕУ и Косово. Грађани о свим овим политикама треба добро да размисле, добро да одмере и одлуче шта нам је као земљи и народу најбоље.
Све идеје и политике су пред нама, није истина да су све исте, и није истина да нема разликовања и да нема могућности избора. Ако Србија после бомбардовања треба да уђе у НАТО, то је ствар избора. Ако после отворених уцена и притисака које Брисел врши треба да будемо чланица ЕУ, и то је ствар избора. Исто тако, ако после свега неко и данас заступа политику и ЕУ и Косово, и то је ствар избора. Ми сматрамо да је дошло време за политику неутралности, како би Србија скренула са пута без алтернативе и вратила се самој себи. Разуме се да ћемо поштовати сваку одлуку коју народ донесе на изборима.

Једна од главних тема уочи сваких избора у Србији јесте ко ће са ким, односно ко са ким неће? Па да кренемо редом, какви су односи Демократске странке Србије према Српској напредној странки?

 

Самим тим што су Демократска странка Србије и Српска напредна странка опозиционе странке, тај нас опозициони статус ставља у једну формално заједничку раван спрам странака које су на власти. Али постоји и друга дубља садржинска страна која се тиче политичких програма и циљева које свака странка заступа. Ми смо у овом разговору покренули сва важна политичка питања са којима се Србија у овом тренутку суочава. Говорили смо о економији, Уставу, Косову, политичкој и војној неутралности, Европској унији, Војводини, Рашкој, Републици Српској, говорили смо о националној култури, језику, писму, говорили смо о политици великих сила према Србији, САД-у, Русији, о важним јавним личностима, о медијима, и младима у политици. Дакле, о свим важним темама Демократска странка Србије има потпуно јасан став и утемељену политику.
Какав онда однос ДСС може да има у изборној кампањи према СНС-у? Па јасно је и природно да наш однос искључиво зависи од утврђивања и разјашњавања пред грађанима у чему се политике две странке слажу, а у чему се разликују. Што се тиче ДСС-а за нас је пре свега и изнад свега битно да се разјасне политички ставови око најважнијих питања, и то опредељује да ли ће две странке, ако грађани буду гласали за њих, моћи да сарађују после избора.

На која питања конкретно мислите?
Већ сам их набројао. ДСС одлучно заступа став да не постоји ниједан ваљан разлог да се мења Устав Србије. Ми смо данас заправо уставобранитељска странка. С друге стране, чињеница је да је СНС поднео захтев за промену Устава. Верујем да постоји подударност наших ставова када је реч о војној неутралности Србије. Већ када је реч о проглашавању политичке неутралности Србије, ту опет постоји разлика јер је СНС за приступање Србије Европској унији. Чини ми се да када је реч о економској и социјалној политици ту имамо много тога заједничког, иако разлике око приступања ЕУ у значајној мери усмеравају и разлике у економској и социјалној политици. Можда највеће разлике постоје око гледања две странке на однос ЕУ према Србији. ДСС сматра да ЕУ отворено, да не кажем брутално покушава да отме Косово од Србије, док СНС не види тај проблем и сматра да је могућа политика и Косово и ЕУ.
Познато је да је ДСС покренуо пред Уставним судом предлог за оцену уставности и законитости Статута Војводине. Сматрамо да је Статут, као и Закон о утврђивању надлежности Војводине, неуставан. А СНС истиче став да се залаже да се сачувају не стечена права, већ позиције које је Војводина стекла на противуставан начин. Ствари стоје другачије и боље када је реч о ставовима две странке у погледу Републике Српске. Али, опет настају разлике када СНС препознаје партнере у лидерима у Рашкој и Црној Гори који су се истакли не само у реторици, већ и политици која оштро оспорава вредности српског народа и српске државе. И током овог разговора много сам говорио о томе колико нам значе Српска православна црква и наши писци и песници који су се нашли на удару власти у независној држави Црној Гори.
Већ из овог сумарног прегледа види се да постоје значајне разлике, као и подударања у политикама ДСС-а и СНС-а. Желим да на овим изборима ДСС пред грађанима у потпуности расветли сва политичка питања и да буде јасно да ли и у којој мери постоји минимум заједништва у политикама ДСС-а и СНС-а, који опредељује да ли ове две странке могу после избора да сарађују.

Мислите ли да ћете успети да у мирном и одговорном приступу расправите сва ова питања са Српском напредном странком?
Разговор који управо водимо најбоље показује да постоји важна потреба да грађанима у потпуности разјаснимо да ли две странке имају и да ли могу да дођу до језгра заједничке политике, која омогућава сарадњу после избора. Дакле, овде се не ради о било којој врсти личних односа или проблема, нити се ради о кадровским питањима. Реч је о начелним политичким питањима. Самим тим не видим ниједан разлог који би могао да утиче да кроз разговор не утврдимо и не разјаснимо питања на која у овом тренутку различито гледамо. Допринос том разјашњавању представља и овај разговор. Сувише су велики проблеми, сувише велики изазови и велики спољни притисци на Србију, да би могао да изостане озбиљан разговор о томе како ове проблеме треба решити.
Ништа, заиста ништа не добијамо ако најважнија питања остану да лебде у ваздуху. И сувише су очигледни ставови Брисела о Косову да би могли да пређемо преко тога и не расправимо какав став Србија треба да заузме према ЕУ. Европска комисија је у свом извештају којим препоручује давање кандидатуре Србији навела као нужан услов да би Србија требало да нормализује односе са Косовом у духу добросуседске сарадње. Две државе могу и треба да буду добри суседи и да нормализују своје односе, али Косово није држава, није наш сусед, и због тога не можемо ни да нормализујемо односе. Ми смо отворени за разговор са СНС-ом око свих питања.

Питање је и да ли СНС уопште намерава и рачуна на могућу сарадњу са ДСС-ом?
Подразумева се да свака странка одлучује да ли хоће и да ли има интерес да сарађује са другим странкама. Овде сам изнео гледиште ДСС-а и како ми видимо теме за разговор са СНС-ом, ако и код њих буде постојала потреба да разговарају са нама. Могуће је, а и легитимно је да СНС има своје теме за разговор. Ако дође до разговора и ово што сам навео као наше теме и оно што СНС сматра да треба размотрити, биће обухваћено. У сваком случају ДСС излази пред грађане са јасном политиком и исто тако јасно саопштавамо на који начин и на којим основама видимо могућу сарадњу са другим странкама.
Грађани који буду гласали за Демократску странку Србије могу да буду потпуно сигурни да са њиховим гласом ДСС може бити део само владајуће коалиције која ће се за бољу Србију борити политиком у основи сагласном са начелима националне политике коју сам изложио. Када гласа за ДСС грађанин поуздано зна за коју политику и за какву могућу Владу је дао свој глас. И СНС треба да зна шта о сваком питању ми мислимо и ДСС треба да зна коју политику заступа СНС.

А шта кажете о односима Демократске странке Србије и Демократске странке?
Мислим да смо сада дошли до оног тренутка када се политика Демократске странке Србије готово у потпуности и у свим стварима разликује од политике Демократске странке. Реч је, дакле, о две потпуно супротстављене политике. ДС има идеолошки  однос према ЕУ и мислим да најдубље верују у догму да ЕУ нема алтернативу. Из тог веровања у догму о ЕУ, за политику ДС је прихватљиво и пожељно све што из те догме произлази. Ако Брисел каже да Србија треба да мења Устав, онда ће и ДС бити за промену Устава. Или, ако ЕУ подржава и хвали Статут Војводине којим се разграђује уставни поредак Србије, ДС ће спровести план Брисела. Видели смо да ни тешка светска економска криза није могла да утиче на власт да се замисли, застане и избегне једнострану примену Споразума о стабилизацији и придруживању, која је убрзала пустошење српске привреде. Да не говорим о прихватању ЕУЛЕКС-а, тражењу мишљења од Међународног суда правде о томе да ли је Косово наше или није, па све до последњих противуставних уредби у које су преточени договори Стефановић-Тахири.
Када заступате политику да ЕУ нема алтернативу, онда безалтернативни пут постаје својеврсни политички екстремизам. И заиста шта је политички екстремизам ако не проглашавање да политика коју водите нема алтернативу. А шта ако се то што нема алтернативу распадне или преуреди? Комунизам није имао алтернативу, али је једини проблем што је нестао. Србија треба са нарочитом пажњом да прати идеје које се јављају унутар саме Европске уније о њеном преуређењу. Ваљда неће неком пасти на памет да свако, па и неко трећеразредно, по Србију неповољно место у ЕУ, прогласи за свети, неприкосновени циљ и политику без алтернативе.

Другим речима, не видите да би ДСС после избора могао да прихвати сарадњу са ДС-ом?
Ми смо једном били у заједничкој Влади и та Влада није потрајала јер су се испоставиле суштинске разлике између нас. Нови проблеми који су искрсавали пред Србијом те разлике су учиниле већим и непремостивим. Те разлике не повлаче никакав лични или емотиван однос, већ се ради о начелно супротстављеним политикама. При оваквим разликама није могуће говорити, нити размишљати о сарадњи. ДСС се учвршћује у политици неутралности, а ДС у политици приступања ЕУ по сваку цену. То су два пута и два различита схватања будућности Србије. Остаје да се види да ли ће евентуално радикални резови и промене у Европској унији утицати на ДС да промени своју политику или је њихово опредељење трајно ма шта се дешавало са ЕУ.

А да ДСС промени своју политику и да предност уласку Србије у Европску унију?
Не. ДСС је увек и у свакој прилици полазила од интереса Србије, а интереси Европске уније и Србије око многих питања су директно супротстављени. При томе политичка и економска криза унутар ЕУ, која подрива саме темеље Уније, биће дуготрајна и неизвесна. Европска унија онаква каква је до јуче постојала готово извесно више неће постојати. И када видите како се тај велики брод насред мора заљуљао, природни инстинкт вас упозорава да дигнете руке од укрцавања баш на њега.
Више пута сам помињао како се Норвешка успешно развија иако није у Европској унији. На то је долазио приговор како је Норвешка за разлику од Србије богата. Када човек о томе боље размисли, онда види да Норвешка није спремна да своје богатство макар и мало умањи и буде чланица ЕУ. А Србија би, иако много сиромашнија, требало да уђе у ЕУ под ризиком да се то сиромаштво још више увећа. Код нас никада није направљена озбиљна економска анализа колико су Србију до сада коштале евроинтеграције, колико нас кошта примена Споразума о стабилизацији и придруживању и колико ће нас коштати наставак тих интеграција. Можда би нам анализа помогла да видимо да је наш интерес већи од интереса Норвешке да останемо политички неутрална земља.

Да ли се и на овим изборима може поновити, као и на прошлим, да се иза леђа грађана направи непринципијелна владајућа коалиција за коју нико од грађана није гласао?
Када су на претходним изборима грађани били обманути, то је све било објашњено и позлаћено потврдом из Брисела и Вашингтона да је Влада проевропска и да је на проевропском курсу. И таквој власти је са становишта западних интереса све допуштено, а шта се уопште тиче ЕУ и САД што су грађани у Србији обманути. Тиме је направљена грдна штета самој Србији. А ако би се нешто слично поновило и после избора то би онда у потпуности подрило поверење у демократију и обесмислило би саму слободу грађана да бирају своју власт. Чему онда уопште избори? У том случају уместо избора би било једноставније да поверимо Бриселу и Вашингтону да изаберу српску Владу.
Када сам говорио да су важни разговори између странака, мислио сам и на важност појашњавања пред грађанима на којим основама и на којим политикама је могуће правити послеизборне савезе. Када једна странка јавно саопштава да неће после избора правити Владу са неком другом странком, то може да представља важан разлог зашто грађани баш тој странки дају свој глас. Поигравати се са народном вољом и после избора проналазити разлоге и позивати се на више циљеве зашто се ипак мора правити коалиција са странком која је током изборне кампање била неприхватљива, није обична превара, него превара властитог народа који вам је поверио глас и то по страном налогу. Једино морално и политички прихватљиво решење да странке уђу у Владу, иако такав савез нису најавиле својим бирачама, јесте ситуација када околности налажу да се образује концентрациона влада, односно влада националног јединства.

 


13 коментара

 1. Sa uživanjem sam pročitao o čemu razmišlja i zašta se zalaže
  gospodin Koštunica.Na narodu Srpskom je da odlući za koju Srpsku
  politiku daje svoj glas. Mikoji budemo izašli na birališta
  možemo svojim glasovima onemogućiti Amdasadorima da dođu ponovo
  do mogućnosti štelovanja njihove vlade.Zasad Srbija dobila je
  dva okvirna programa kakva Srbija treba da izađe posle izbora:
  Dveri juče u Gragujevcu izneli su svoj nacionalni program,gos,
  Koštunica odnosno DSS jasno stavlja na znanje Sriji zašta se
  zalažu na biračima je odluka dali žele patriotsku vlast ili
  podaničku.

  • Na narodu Srpskom je da odlući za koju Srpsku
   politiku daje svoj glas.
   Da li si ti u opste svestan sto si napisao. Kako neko moze da bude toliko blesav pa da misli da ce samo srbi odluciti o sudbini srbije. To je zabluda, bez podrske drugih narodnosti nikad DSS i SNS nece dobiti izbore, ali ce ih dobiti Boris Tadic, kome upravo odgovara ovakova politika. Takvi kao ti prave protivnicima srbije i hrvate, muslimane, bosnjake, madjare i sve ostale jer oni na taj nacin ne mogu da se osecaju sigurni u srbiji. Ni njemacka vise ne moze da vodi takovou politiku jer u njemackoj ima 8 miliona stranaca, ali su svi ravnopravni sa njemcima.

 2. Na predstojecim izborima ce se stvarno odlucivati o nacionalnim i drzavnim interesima Srbije. Ideoloske razlike, desnice i levice na ovim izborima, gube na vaznosti.Razlike u izboru su ogromne. Radi se o odnosima CRNO – BELO , zastita ili totalna izdaja DRZAVNIH a time i nacionalnih interesa zemlje. Nadam se da je Kostunica napravio lapsus spomnjuci “srpski narod” umesto gradjana srbije, jer sam siguran da mnogi gradjani srbije, iako nisu srbi po nacionalnosti, vole vise SRBIJU, od recimo Cede Jovanovica, Natalije Kandic, Borisa Tadica itd.itd….. i ucinice sve za boljitak svoje domovine….

 3. Svaki narod dobije vlast kakvu zaslužuje.Nigde ne mogu vidjeti da se toliko otimaju za vlast nacionalne manjine,kao moji srbi, daj vlast pa ćeš vidjeti kakva su djub…Zna Koštunica da će ako pobjede SNS nam Joca Amsterdam graditi mostove, i zato nemože sa nijma, a sam neće moći….

 4. Slažem se sa 99% svega za šta se zalaže Koštunica, problem je što se sa ovim stavovima ne može nikada pobediti na izborima u Srbiji, mislim da prvo treba napraviti priču za pobede pa tek onda ovu politiku sprovoditi, jer u suprotnom demokratska stranka i strane sile će i dalje upravljati Srbijom

 5. Одувек сам ценио госп. В. Коштуницу, мада се нисам баш увек слагао са свим оним што је он као политичар урадио или морао да уради. Сигуран сам само у једно: да је поштен човек и политичар, а то је много данас међу Србљима. У целости прихватам изложени политички програм ДСС и Коштуничине ставове. Покушавам да схватим зашто инсистира на апсолутној политичкој неутралности, што би значило и отклон од идеје приступања Србије Евроазијској унији. Помишљам да се пред изборе и не изговара баш све што се мисли. Ја немам такве обавезе и сматрам да Србија без геополитичког савеза са Русијом не може изаћи из јаме коју су јој ископале досманлије. Сумњам, такође, да до коалиције ДСС са СНС не може уопште доћи, јер СНС није ни опозициона ни србска странка, него амерички тројански коњ. Предлажем Коштуници да успостави односе са отаџбинским покретима младих Срба родољуба (Образ, СНП 1389, Двери србске и др.) и да са њима и СРС гради опозициони савез. За изложени програм ћу увек гласати…

 6. KOŠTUNICA je sasvim u pravu,i program za poštene ljude je odličan.Samo treba isticati u predizbornoj kampanji činjenicu da DSS nije protiv Evrope,već prvo rasčistiti sa Evropom bez pritisaka šta je čije,a zatim bez žurbe,i ako sve bude povoljno,eventualno prići.

 7. izborom buduce vladajuce opcije, sami glasaci (podvlacim), stavljaju srbiju u odgovarajuci medjunarodni politicki kontekst, i to je onaj glavni “otklon” od tekuce mazohisticke-antisrpske politike, kojoj srbija mora reci – dosta! no, ta neodlucnost, nedostatak istrajnosti, bila je fatalna u proteklom dss-mandatu, i daj boze, da ista ne bude prepreka ka jos jednoj sansi.

 8. Пропаганда је огромна, али се надам да ће српски народ да изабере исправно овај пут, и да неће да дозволи наркоманима да му кроје будућност…..

 9. одличан интервју господина Костунице,али за те принципијелне и апсолутно поштене ставове знаће само читаоци печата,чланови странке дсс и комшије из улаза господина Коштунице…..али зато цела Србија зна да је дечко цеце национале рукометаш…..тамна је медијска ноћ….сви о изборима, а нико о(јединственом бирачком списку) а то вам је 800 000 до 1000000 гласова за малверзације,корумпирана рик је рецимо брисала средњосклце ако пратимо попис који је криминално одрађен(није битна твоја националност него имовина) будите сви сигурни да нас чека још 4године агоније и расрбљавања и буквално границе некадасњег Београдског пашалука,одузеће нам ресурсе хране и воде…уз актуелни режим или напредне тројанце свеједно а ми ћемо се оштро бунити али у себи….када се све то деси следи препород и васкрс преосталог Србског народа..

 10. Na zalost, Kstunica je u pravu, ali u manjini. Nece ludi Srbi da ga cuju. Osim toga, u Beograd se slilo sve sto je voz mogao da povuce, te je on i najmanje srpski grad. Ova,,genocidna,, Srbija ima vise od 1/3 nacionalnih manjina,da ih sve ne nabrajam. Hrvati suetnicki cisti. Osim toga, do skora je i K.Gligorov primao ,,beogradsku,, penziju isto kao i Stjepan Music. Prvo treba racionalizovati skolstvo i zdravstvo i to: da se Crnogorci ne lece vise po Beogradu o trosku Srbije i da njihovi studenti u Srbiji placaju skolarine kao stranci, jer fakticki to i jesu. Imaju ljepote koje nidje nema.Ova se DRZAVA zove SRBIJA i tako je treba postaviti.

 11. Odlican tekst, odlicne i filigranski precizne recenice dosta pojasnjavaju njegove stavove. Ne treba se puno nadati niti od izbora niti promeni kursa drzave Srbije posle izbora jer je japijima okupljenim pod nazivom DS marketing veoma jaka strana. U svakom slucaju potrebno je da narod ove stavove cuje i potrebno je (na zalost) medijski ih ( i ne samo tako ) siriti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *