Слобода за Шешеља

Пише Угљеша Мрдић

СРС је упозорила да ће Хашки трибунал, с обзиром на чињеницу да се ближи извођење завршне речи др Војиславу Шешељу заказано за 5. март ове године, све драстичније кршити процесна и људска права лидера радикала, а посебно његово право на живот

 

После лекарске интервенције председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ се осећа боље и враћен је у притворску јединицу Хашког трибунала у Шевенингену. СРС страхује за Шешељев живот, јер сумња да ће Трибунал наставити да угрожава његово здравље.
„Довољно разлога за нашу сумњу даје нам догађај од прошлог четвртка када су у Трибуналу покушали Шешељу да понуде лек који никада раније није узимао и за који је лекар, и у писаној форми, потписао да га није преписао и да не зна о чему се ради“, саопштено је у Комитету за одбрану Војислава Шешеља.
Шешељ је био довољно опрезан и обазрив, те је препознао да се ради о леку који никада раније није користио и одбио је да га узме. Могло се десити да то прође потпуно другачије, да не буде примећено то што су покушали да му подметну.

КРШЕЊЕ ОСНОВНИХ ПРАВА
СРС је упозорила да ће Трибунал, с обзиром на чињеницу да се ближи извођење завршне речи Војиславу Шешељу заказано за 5. март, све драстичније кршити процесна и људска права лидера радикала, а посебно његово право на живот.
„То сумњамо, јер је очигледно да у Трибуналу не знају како да изађу из политичког процеса који су започели пре девет година против Војислава Шешеља. У прилог томе говори и то да су Шешељу продужили забрану привилеговане комуникације с правним саветницима. Ово је већ трећи месец како Шешељ нема могућност да комуницира са њима, а то значи онемогућавање његове одбране. Трибунал, с једне стране, покушава да угрози здравствено стање и живот Шешеља, а с друге крши његова основна процесна права. Шешељу је 12. јануара ове године уграђен пејсмејкер.
Лекари болнице у Лајдену у коју је примљен прошлог петка увече били су запањени његовим лошим здравственим стањем и чињеницом да је његов пулс био већи од 240 откуцаја у минуту.
Веће председавајућег Жан-Клода Антонетија затражило је од Управе судског притвора извештај о околностима под којима је лидер СРС-а прошлог петка смештен у болницу.
Претресно веће наредило је и да Шешеља, што је могуће пре, прегледа руски пнеумолог Сергеј Николајевич Авдејев, који је прошле године са још једним специјалистом већ прегледао лидера радикала на његов захтев.
Због тахикардије, поремећаја у срчаном ритму, Шешељ је прошле године био подвргнут аблазији, медицинској интервенцији којом се правилан срчани ритам успоставља уз помоћ сонде која се кроз препонске артерије убацује у срце. Више пута специјалисти које је ангажовао Трибунал установили су да је Шешељ гојазан и препоручивали су му дијету, што је он енергично негирао у судници, приписујући негативне резултате анализа рада његове јетре наводним покушајима да га неко отрује.

АМЕРИЧКА ПРАВДА
Према речима потпредседника СРС-а Драган Тодоровића Хашки трибунал девет година од како се Војислав Шешељ налази у Хагу циљно покушава на све могуће начине да драстично наруши његово здравље.
„Мислим да у позадини леже исти мотиви као и случају Слободана Милошевића. Намера је да се Шешељево здравствено стање доведе у такву ситуацију да се заврши са његовом смрћу. Све ово што се сада догађало у Хашком трибуналу говори да су хтели свесно да убију Шешеља. Српски хашки притвореници су препуштени на милост и немилост хашкој звери, што потврђује податак да је страдало како у, тако и око Хашког трибунала 17 Срба. Искрено се надам да ће једино могуће решење за Војислава Шешеља бити пре свега притисак Руске Федерације и других држава, као и институција које ће успети да издејствују ослобађајућу пресуду за њега, како би могао да настави са нормалним лечењем у некој адекватној установи, која има могућност да његово здравствено стање колико толико доведе у нормалу. С обзиром на то да ми је апсолутно јасно да правду у овом свету прописују они, чији војници уринирају по лешевима убијених противника, тешко можемо да очекујемо да Шешељ ове године буде у Србији на слободи. Сигуран сам да ће Војислав Шешељ бити задржан у Хагу на сваки могући начин док се не заврше парламентарни и председнички избори, зато што је он најопаснији противник новом светском поретку САД-а и ЕУ“, каже за „Печат“ Драган Тодоровић, који додаје да се ослобађање Шешеља због наведених разлога може очекивати тек 2013. године.

Један коментар

  1. Treba svi u srbiji koji se osječaju patriotima da glasaju za njegovu stranku njemu u čast i sebi za slobodu. Tako će i on biti oslobođen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *