Ruski odgovor Zapadu

Piše Bogdan Đurović

Predsednički kandidat Vladimir Putin predstavio je svoj predizborni program, u kojem najavljuje stvaranje Evroazijske unije, modernizaciju ruske privrede, armije i flote

 

Oni koji su pažljivo pratili dešavanja na ruskoj političkoj sceni, sa priličnom sigurnošću mogli su još s proleća da zaključe da će se na predsedničkim izborima 4. marta ove godine kandidovati upravo Vladimir Putin. Opoziciono nastrojeni blogeri, naime, pre skoro godinu dana uočili su „pokrete trupa“ u Kremlju, odnosno da su specijalizovane državne službe praktično u jednom danu pokrile sve internet adrese koje u sebi sadrže kombinacije reči „Putin“, „2012“ i „izbori“.
Tada je registrovano desetak sajtova koji u sebi sadrže ove reči, čime je postalo jasno da će predsednički izbori u martu 2012. godine imati direktne veze sa Putinom. Kako je procenjeno tada, Putinovi saradnici požurili su da rezervišu ove internet adrese, kako bi preduhitrili eventualne zlonamernike i za pažljive posmatrače karte su se već tada otvorile. Zato je u martovsku posetu Moskvi pohitao američki potpredsednik Džozef Bajden, da Putinu, samo 10 dana pre otpočinjanja agresije na Libiju – isporuči ultimatum da je bolje da zaboravi predsedničku funkciju, jer će se u suprotnom suočiti sa revolucijom.
Ali, na zvaničnu potvrdu Putinove kandidature čekalo se još pola godine, do septembra, kada je predsednik Dmitrij Medvedev potvrdio da neće pretendovati za naredni mandat, već da tu poziciju prepušta iskusnijem članu tandema. A još tri meseca kasnije, 12. januara ove godine, pokazalo se zašto su tako žurno registrovani brojni Putinovi sajtovi. Na jednom od njih (www.putin2012.ru), sedam nedelja uoči predsedničkih izbora, vodeći kandidat predstavio je svoj program biračima. Taj program predstavlja sublimaciju ideja sadržanih u „Strategiji 2020“ koju baštini i Jedinstvena Rusija, kao i predloga koji su pristigli po liniji Putinove natpartijske organizacije Narodni front. Naravno, uz izvesne korekcije, nastale posle decembarskih parlamentarnih izbora i agresivnih protesta prozapadne opozicije, kada se pokazalo da Bajdenove pretnje nisu bile bez osnova…

ŠESTA EKONOMIJA SVETA

[restrictedarea]

Na samom početku svog programa Putin konstatuje da su prethodnih godina zajednički pobedili separatizam, razornu krizu devedesetih godina i rešili probleme enormnih državnih dugova, koje su za sobom ostavili Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin. I konstatuje da je postignuta stabilnost omogućila duži period ekonomskog rasta, da je društveni proizvod udvostručen posle 2000. godine, a realni prihodi stanovništva uvećani 2,5 puta. Da je broj građana koji žive ispod granice siromaštva smanjen dvostruko, da su značajno uvećane plate i penzije, nezaposlenost smanjena za trećinu, a inflacija za 300 odsto. I da je u 2010. godini rođeno 40 odsto više dece nego u 2000, što je dobitak od pola miliona novih građana Rusije. Posebno je značajno što je za poslednjih pola decenije prosečan životni vek građanina Rusije povećan za tri godine, a premijer obećava da će se ovim tempom nastaviti i dalje, najavivši „opštu dispanzerizaciju“ stanovništva, kako bi se bolesti dijagnostifikovale i lečile još u ranom stadijumu.
Putin je podsetio da je Rusija među retkim zemljama koje, suočene sa cunamijem svetske ekonomske krize, nije smanjila već – uvećala programe socijalne podrške građanima, čime je sprečen povratak u bedu i nemaštinu Jeljcinove epohe. „Od privrede koja je skoro srušena devedesetih godina, Rusija se podigla na poziciju šeste ekonomije sveta“, objasnio je premijer narasli uticaj Moskve na svetskoj sceni i pripadnost klubu država koje se dinamično razvijaju. Govoreći o problemima, posebno je istakao i dalje prisutno siromaštvo, nepovoljnu preduzetničku klimu, rasprostranjenost korupcije, neefikasnost značajnog dela državnih činovnika u rešavanju problema građana, uključujući i probleme bezbednosti. „Rusija zaostaje od vodećih zemalja po produktivnosti rada i energetskoj efikasnosti dva do tri puta“, naglasio je premijer. I odmah dodao: „Spremni smo za odlučnu i odgovornu akciju u modernizaciji zemlje. Rusija će se preobraziti, postaće zemlja u kojoj se komforno živi i radi, odgajaju deca i unuci, zemlja u kojoj svaki čovek može da ostvari sebe i svoj san“.
Pošto je identifikovao probleme, Putin je objasnio šta namerava da preduzme u periodu od 2012. do 2018. godine, koliko traje predsednički mandat. „Na nove izazove epohe, pravilan odgovor može da da samo moralno zdravo društvo. Nećemo dopustiti lošim proizvodima masovne kulture da bogalje moralno i psihičko zdravlje naše dece, već ćemo podržavati stvaranje i promociju kvalitetnih domaćih programa i emisija“, obećao je Putin da će država da štiti osnove morala u sredstvima masovnog informisanja i na Internetu. Iako je proteklih godina dosta urađeno u prosveti, Putin je obećao da će „vratiti ruskom obrazovanju lidersku poziciju u svetu“, najavivši povećanje plata učiteljima i profesorima, popravku škola i njihovo opremanje.
Modernizacija države i ekonomije, ako bude izabran, ostaće prioritet i tokom Putinovog mandata, kao što je bila i za vreme Medvedeva. „Model ekonomskog rasta iz prošle decenije zasnovan na visokim cenama nafte i korišćenju nepotpunih kapaciteta izgrađenih još u vreme SSSR-a, praktično je sebe iscrpeo. Neophodan je obiman rast investicija. Naš cilj je stvaranje, u narednih 20 godina, najmanje 25 miliona radnih mesta novog kvaliteta, sa dostojnim nivoom zarade za interesantne poslove“, najavio je Putin.
Veliki deo svoje prezentacije favorit na ruskim izborima posvetio je selu i poljoprivredi. Što ne čudi, ako se zna da svaki treći Rus danas živi u ruralnoj sredini i da ova zemlja raspolaže ogromnim površinama obradivog zemljišta. Putin obećava da će stvoriti savremene uslove za život na selu, „da bi mogla da ostvari sebe, baveći se poslom kojem su život posvetili njihovi očevi i dedovi“, za šta će biti izgrađeni putevi, vodovodi, električna mreža, savremene škole, bolnice i domovi kulture. „Profit od prodaje treba da ostane pre svega proizvođačima, a ne nakupcima“, poručio je premijer i obećao „transportnu dostupnost svakog naseljenog mesta“, što bi bio pravi podvig za ruske uslove, gde je u mnogim mestima jedino transportno sredstvo – helikopter. „Razvijaćemo brze pruge između najvećih gradova Rusije, što će omogućiti da se u proseku skrati duplo vreme provedeno u putu, a brzina vozova poveća na 250 km/č“, dodao je Putin.

NOVA POSTSOVJETSKA EPOHA
Praktično odgovarajući na kritike kojima je podvrgnut poslednjih nedelja od strane opozicije, Putin najavljuje da će stvoriti „realne mehanizme društvene kontrole vlasti u sferama koje su najosetljivije i najopasnije u pogledu korupcije i neefikasnosti“, kao što su javne nabavke, izgradnja puteva, komunalne usluge… Putin najavljuje reformu u sferi policije i pravosuđa, „odustajanje od preterane represije“, jer to vodi deformaciji društva. Zato, predlaže smanjenje korišćenja pritvora i lišavanja slobode u slučaju sitnijih krivičnih dela.
Govoreći o spoljnoj politici i bezbednosti, premijer kaže da se Rusija vratila na pozicije jedne od vodećih država sveta, a da će se nove mogućnosti otvoriti sa dubljim stepenima integracije i stvaranjem Evroazijske unije, „koja otvara novu epohu na postsovjetskom prostoru“. „Pravila igre u međunarodnoj politici i privredi ne mogu da se određuju iza leđa Rusije ili zaobilazeći njene interese. Jednostrani koraci naših partnera, neuzimanje u obzir mišljenja Rusije i njenih interesa, biće adekvatno ocenjeni i dobiće našu uzvratnu reakciju“, poručio je Putin.
„Naše Oružane snage moraju da budu sposobne da odbiju ceo spektar mogućih spoljnih pretnji. Potrebni su nam armija i flota u najvišem stepenu bojeve sposobnosti, profesionalne i mobilne. Sprovešćemo dubinsku modernizaciju Oružanih snaga, snabdećemo vojsku novim, savremenim oružjem“, rekao je premijer, govoreći o planu modernizacije vojske vrednom 500 milijardi dolara do kraja ove decenije. Na čelo procesa već je stao novi potpredsednik Vlade RF Dmitrij Rogozin, koji je obećao da će „gvozdenom rukom“ kontrolisati kuda ide svaka kopejka za nabavku novog naoružanja.
Putin je rekao šta planira da uradi u novom mandatu na čelu Rusije. Do sada je uglavnom svoja obećanja ispunjavao, uključujući i najozbiljnija. Prema svim istraživanjima, njegov rejting je ubedljivo najveći među svim potencijalnim i već prijavljenim kandidatima za predsednika. Čak i kada bi se svi oni okupili zajedno, Putin bi opet bio popularniji. Ipak, predstoji mu još mesec i po dana, tokom kojih bi trebalo očekivati nove proteste opozicije i pokušaje nasilnog scenarija po vašingtonskom receptu. Ali, kako je i sam Putin istakao – prave odgovore može dati samo moralno zdravo društvo. Ne treba sumnjati da će, izborom Putina, Rusi dati Zapadu pravi odgovor.

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. Od sveg srca zelim da PUTIN pobedi,uz BOZJU pomoc i da RUSIJU vrati gde je po BOZJIM PROMISLIMA mesto.BOG pomaze pravedne i verne a PUTIN je jedan od tih.

  2. pozdrav za mog brata putina i maju rusiju.zivela velka pravoslavna rusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *