Руски одговор Западу

Пише Богдан Ђуровић

Председнички кандидат Владимир Путин представио је свој предизборни програм, у којем најављује стварање Евроазијске уније, модернизацију руске привреде, армије и флоте

 

Они који су пажљиво пратили дешавања на руској политичкој сцени, са приличном сигурношћу могли су још с пролећа да закључе да ће се на председничким изборима 4. марта ове године кандидовати управо Владимир Путин. Опозиционо настројени блогери, наиме, пре скоро годину дана уочили су „покрете трупа“ у Кремљу, односно да су специјализоване државне службе практично у једном дану покриле све интернет адресе које у себи садрже комбинације речи „Путин“, „2012“ и „избори“.
Тада је регистровано десетак сајтова који у себи садрже ове речи, чиме је постало јасно да ће председнички избори у марту 2012. године имати директне везе са Путином. Како је процењено тада, Путинови сарадници пожурили су да резервишу ове интернет адресе, како би предухитрили евентуалне злонамернике и за пажљиве посматраче карте су се већ тада отвориле. Зато је у мартовску посету Москви похитао амерички потпредседник Џозеф Бајден, да Путину, само 10 дана пре отпочињања агресије на Либију – испоручи ултиматум да је боље да заборави председничку функцију, јер ће се у супротном суочити са револуцијом.
Али, на званичну потврду Путинове кандидатуре чекало се још пола године, до септембра, када је председник Дмитриј Медведев потврдио да неће претендовати за наредни мандат, већ да ту позицију препушта искуснијем члану тандема. А још три месеца касније, 12. јануара ове године, показало се зашто су тако журно регистровани бројни Путинови сајтови. На једном од њих (www.putin2012.ru), седам недеља уочи председничких избора, водећи кандидат представио је свој програм бирачима. Тај програм представља сублимацију идеја садржаних у „Стратегији 2020“ коју баштини и Јединствена Русија, као и предлога који су пристигли по линији Путинове натпартијске организације Народни фронт. Наравно, уз извесне корекције, настале после децембарских парламентарних избора и агресивних протеста прозападне опозиције, када се показало да Бајденове претње нису биле без основа…

ШЕСТА ЕКОНОМИЈА СВЕТА

[restrictedarea]

На самом почетку свог програма Путин констатује да су претходних година заједнички победили сепаратизам, разорну кризу деведесетих година и решили проблеме енормних државних дугова, које су за собом оставили Михаил Горбачов и Борис Јељцин. И констатује да је постигнута стабилност омогућила дужи период економског раста, да је друштвени производ удвостручен после 2000. године, а реални приходи становништва увећани 2,5 пута. Да је број грађана који живе испод границе сиромаштва смањен двоструко, да су значајно увећане плате и пензије, незапосленост смањена за трећину, а инфлација за 300 одсто. И да је у 2010. години рођено 40 одсто више деце него у 2000, што је добитак од пола милиона нових грађана Русије. Посебно је значајно што је за последњих пола деценије просечан животни век грађанина Русије повећан за три године, а премијер обећава да ће се овим темпом наставити и даље, најавивши „општу диспанзеризацију“ становништва, како би се болести дијагностификовале и лечиле још у раном стадијуму.
Путин је подсетио да је Русија међу ретким земљама које, суочене са цунамијем светске економске кризе, није смањила већ – увећала програме социјалне подршке грађанима, чиме је спречен повратак у беду и немаштину Јељцинове епохе. „Од привреде која је скоро срушена деведесетих година, Русија се подигла на позицију шесте економије света“, објаснио је премијер нарасли утицај Москве на светској сцени и припадност клубу држава које се динамично развијају. Говорећи о проблемима, посебно је истакао и даље присутно сиромаштво, неповољну предузетничку климу, распрострањеност корупције, неефикасност значајног дела државних чиновника у решавању проблема грађана, укључујући и проблеме безбедности. „Русија заостаје од водећих земаља по продуктивности рада и енергетској ефикасности два до три пута“, нагласио је премијер. И одмах додао: „Спремни смо за одлучну и одговорну акцију у модернизацији земље. Русија ће се преобразити, постаће земља у којој се комфорно живи и ради, одгајају деца и унуци, земља у којој сваки човек може да оствари себе и свој сан“.
Пошто је идентификовао проблеме, Путин је објаснио шта намерава да предузме у периоду од 2012. до 2018. године, колико траје председнички мандат. „На нове изазове епохе, правилан одговор може да да само морално здраво друштво. Нећемо допустити лошим производима масовне културе да богаље морално и психичко здравље наше деце, већ ћемо подржавати стварање и промоцију квалитетних домаћих програма и емисија“, обећао је Путин да ће држава да штити основе морала у средствима масовног информисања и на Интернету. Иако је протеклих година доста урађено у просвети, Путин је обећао да ће „вратити руском образовању лидерску позицију у свету“, најавивши повећање плата учитељима и професорима, поправку школа и њихово опремање.
Модернизација државе и економије, ако буде изабран, остаће приоритет и током Путиновог мандата, као што је била и за време Медведева. „Модел економског раста из прошле деценије заснован на високим ценама нафте и коришћењу непотпуних капацитета изграђених још у време СССР-а, практично је себе исцрпео. Неопходан је обиман раст инвестиција. Наш циљ је стварање, у наредних 20 година, најмање 25 милиона радних места новог квалитета, са достојним нивоом зараде за интересантне послове“, најавио је Путин.
Велики део своје презентације фаворит на руским изборима посветио је селу и пољопривреди. Што не чуди, ако се зна да сваки трећи Рус данас живи у руралној средини и да ова земља располаже огромним површинама обрадивог земљишта. Путин обећава да ће створити савремене услове за живот на селу, „да би могла да оствари себе, бавећи се послом којем су живот посветили њихови очеви и дедови“, за шта ће бити изграђени путеви, водоводи, електрична мрежа, савремене школе, болнице и домови културе. „Профит од продаје треба да остане пре свега произвођачима, а не накупцима“, поручио је премијер и обећао „транспортну доступност сваког насељеног места“, што би био прави подвиг за руске услове, где је у многим местима једино транспортно средство – хеликоптер. „Развијаћемо брзе пруге између највећих градова Русије, што ће омогућити да се у просеку скрати дупло време проведено у путу, а брзина возова повећа на 250 км/ч“, додао је Путин.

НОВА ПОСТСОВЈЕТСКА ЕПОХА
Практично одговарајући на критике којима је подвргнут последњих недеља од стране опозиције, Путин најављује да ће створити „реалне механизме друштвене контроле власти у сферама које су најосетљивије и најопасније у погледу корупције и неефикасности“, као што су јавне набавке, изградња путева, комуналне услуге… Путин најављује реформу у сфери полиције и правосуђа, „одустајање од претеране репресије“, јер то води деформацији друштва. Зато, предлаже смањење коришћења притвора и лишавања слободе у случају ситнијих кривичних дела.
Говорећи о спољној политици и безбедности, премијер каже да се Русија вратила на позиције једне од водећих држава света, а да ће се нове могућности отворити са дубљим степенима интеграције и стварањем Евроазијске уније, „која отвара нову епоху на постсовјетском простору“. „Правила игре у међународној политици и привреди не могу да се одређују иза леђа Русије или заобилазећи њене интересе. Једнострани кораци наших партнера, неузимање у обзир мишљења Русије и њених интереса, биће адекватно оцењени и добиће нашу узвратну реакцију“, поручио је Путин.
„Наше Oружане снаге морају да буду способне да одбију цео спектар могућих спољних претњи. Потребни су нам армија и флота у највишем степену бојеве способности, професионалне и мобилне. Спровешћемо дубинску модернизацију Oружаних снага, снабдећемо војску новим, савременим оружјем“, рекао је премијер, говорећи о плану модернизације војске вредном 500 милијарди долара до краја ове деценије. На чело процеса већ је стао нови потпредседник Владе РФ Дмитриј Рогозин, који је обећао да ће „гвозденом руком“ контролисати куда иде свака копејка за набавку новог наоружања.
Путин је рекао шта планира да уради у новом мандату на челу Русије. До сада је углавном своја обећања испуњавао, укључујући и најозбиљнија. Према свим истраживањима, његов рејтинг је убедљиво највећи међу свим потенцијалним и већ пријављеним кандидатима за председника. Чак и када би се сви они окупили заједно, Путин би опет био популарнији. Ипак, предстоји му још месец и по дана, током којих би требало очекивати нове протесте опозиције и покушаје насилног сценарија по вашингтонском рецепту. Али, како је и сам Путин истакао – праве одговоре може дати само морално здраво друштво. Не треба сумњати да ће, избором Путина, Руси дати Западу прави одговор.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Od sveg srca zelim da PUTIN pobedi,uz BOZJU pomoc i da RUSIJU vrati gde je po BOZJIM PROMISLIMA mesto.BOG pomaze pravedne i verne a PUTIN je jedan od tih.

  2. pozdrav za mog brata putina i maju rusiju.zivela velka pravoslavna rusija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *