Почела вакцинација за ЕУ

Пише Павле Ћосић

Брисел, Београд, Загреб, 17. јануара 2012. године (Бе92) – Од јутрос је у Хрватској и Србији почело вакцинисање популарном „европљанком“, вакцином која делује на централни нервни систем и леву полусферу мозга тако што пацијенту задаје неуништиву информацију да је Европска унија нешто неприкосновено.

Изум на којем је протеклих осам година радио тим стручњака из целог света дефинитивно је прошао све тестове до  5. јануара ове године, тако да је његова примена почела тек данас, свега неколико дана пред референдум у Хрватској. За пример осталим грађанима, председник Хрватске и председница владе Весна Пусић, јутрос су пред камерама примили прве вакцине.
„Ништа не боли, а осећам се још паметније и трезвеније него пре пет минута“, изјавио је Јосиповић непосредно пошто је примио вакцину.
Будући да је остало веома мало времена, а последња испитивања јавног мњења у Хрватској показују да је успешност референдума критична и да је бирачко тело подељено на пола, ужурбано се ради на вакцинацији свих оних за које полиција процењује да би гласали против уласка у ЕУ. Да би се избегла принуда и да би све било у складу с демократским принципима, у образложењу Владе Хрватске стоји да је вакцинисање засад добровољно, али да се препоручује да се обави што пре, јер ће неузимање вакцине после 20. јануара бити кажњиво. Припрећена казна је између пет и 10 година затвора или кауција у износу од милион и по куна.
Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је врло задовољан што је вакцина стигла на време. Можда не баш за Хрватску, али за Србију свакако. „Ми срећом имамо довољно времена да се припремимо, а и довешћемо поново Томицу Милосављевића који се показао као прави геније у вакцинисању народа.“
Узгред, из Брисела поручују да нема никаквих бојазни од нуспојава и нежељених ефеката на вакцину, као и то да нема опасности да рецепт буде злоупотребљен у друге сврхе, јер се чува у највећој тајности на месту које није наведено. До овог саопштења је дошло због све чешћих написа у штампи да би се вакцина могла искористити у личне сврхе. На пример, претпоставља се да би се љубав вакцином могла пренети на нежељену особу, а неки поједини стручњаци предвиђају да би дошло до приличне пометње у бирачком телу уколико би их се докопале политичке странке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *