Незаменљиви

Пише Александар Ђаја

Чак и да Срби заиста живе само на митовима, њихови садашњи властодршци би морали да знају да је целокупна хришћанска цивилизација настала на античкој цивилизацији, директно произашлој из старогрчке митологије…

 

Заменик премијера Ивица Дачић изјавио је 31. децембра прошле године, следеће: „Неће Србија пропасти ни ако остане без Косова. И то се дешавало у српској историји (…) Ако будемо живели на митовима, остаћемо без ичега“.

„ВЕЛИКА“, СРБИМА НЕРАЗУМЉИВА ПОЛИТИКА
Како је могуће да једна Велика Британија не може да живи без Фокландских (или Малвинских) острва удаљених од ње хиљадама километара, на којима обитавају само пингвини, галебови, морске ласте и три Енглеза – а да Србије може без Косова и Метохије, где су корени свега српског што постоји на кугли земаљској? Како је могуће да су, својевремено, када се распадала бивша СФРЈ, Словенци, на пример, здушно подржавали референдум Шиптара о сецесији Косова од Србије, иако на Косову и Метохији ни онда није живео ниједан Словенац – а, да се данас, против легитимног референдума Срба са севера Косова, који не желе да у својој земљи живе под шиптарском влашћу – изјашњава тзв. „српски преговарач“ Борко Стефановић, називајући је „лошом иницијативом, спремљеном у страначким кухињама у Београду, која је беспотребна и није правно утемељена“. Па, ако такав став (у чијој ли је „кухињи“ само он спремљен?) има човек који треба да штити Србе на Косову и Метохији, шта онда треба да кажу Тачи, Америка или Немачка? Како је могуће да некаква „посланица у Скупштини Косова“ Рада Трајковић добија простор у српским медијима да изјави како је „циљ иницијативе за одржавање референдума на северу Косова и Метохије минирање европске перспективе Србије“ – када држава Србија не признаје „државу Косово“, па самим тим ни њен самозвани „парламент“, па самим тим, ваљда, ни „посланицу Раду“ из тог „парламента“? А што је посебно симптоматично, исти став има и Мирко Цветковић, председник владе те исте државе која не признаје тај „парламент“ и, логично, „посланицу Раду“: „Сматрамо да је референдум непотребан, јер не би донео било какву корист. Истовремено, и барикаде су завршиле своју улогу и оне не би требало да постоје“… О темпора, о морес!… Значи ли то да је у питању опет нека „велика“ и за остатак српског народа неразумљива политика, али коју ће и даље да воде „мали људи“? Је ли је могуће да је Србија, заиста, „заменљива“, а да су незаменљиви – само српски властодршци?

[restrictedarea]

Да ли нас то Ивица, Борко, Рада и Мирко припремају на безусловно признавање независности Косова зарад добијања „статуса кандидата“, али постепено, „на кашичицу“, тако да српска јавност пре избора некако прогута тај отров, али да после избора то битно не утиче на наставак владавине режима Бориса Тадића? Могуће… само што овог пута таква „алхемија“ не може да прође, чак ни код овако зомбираног и од 5. октобра 2000. године убијеног у појам српског народа. Јер, „Косово“ није само реч или географска одредница – оно је део колективног памћења српског народа, генетски код који је изнад сваког бљутавог политичког ценкања. И зато је таква често пласирана премиса појединих српских политичара, а још више представника тзв. „НВО сектора“, о Косову као „митологији“, малтене, као „производу песничке маште“, а не јужној покрајини државе Србије, уз обавезно (ваљда, као некакав алиби) позивање на „реалност“, у најмању руку увредљива за сваког српског патриоту. Заправо, она је дефинитивно противуставна и подлеже кривичном гоњењу!

УПОЗОРЕЊЕ БРОЈ 9
Јер, свака нација, ако и мало држи до себе, а жели да је други поштују, мора, пре свега, да поштује саму себе. Србија је, међутим, ту фамозну Тадићеву „црвену линију“ одбране државних и националних интереса већ одавно прешла, и наставља да прелази. Али, актуелни режим настоји да, зарад опстанка на власти у недоглед, у ту покварену игру „на кашичицу“ увуче и српски народ, тиме што ће своју неспособност, неодговорност и своје, за седам копаља промашене политичке циљеве пребацити на његова леђа, приказујући своју политичку и економску агонију као део колективне агоније грађана Србије. Тако долазимо до „Упозорења број 9“, из познате „Стратегије манипулисања људима путем медија“, Ноама Чомског, а које гласи: „Треба убедити сваког појединца да је само и искључиво он одговоран за сопствену несрећу, услед оскудног знања, ограничених способности, или недовољног труда. Тако несигуран и потцењен појединац, оптерећен осећањем кривице, одустаће од тражења правих узрока свог положаја и побуне против економског система“.
С тога, „чувена“ постпетооктобарска бајата „жвака“ о томе да Срби живе на косовској митологији, а не на „реалности“ и да ће због тога остати голи као пиштољи – није само део злоћудног спектра политичке демагогије Демократске странке и појединих њених старих и нових трабаната, него је у историјском, филозофском, психолошком и сваком другом погледу одраз њихове тоталне необразованости! Јер, чак и да Срби заиста живе само на митовима (што је, наравно, бесмислица), њихови садашњи властодршци би морали да знају (то, можда и знају) да је целокупна хришћанска цивилизација, дакле и западноевропска, настала на античкој цивилизацији, на њеним друштвеним, културним и уметничким тековинама. А те су античке тековине (то сигурно не знају) директно произашле из старогрчке митологије, што значи да је хришћанска цивилизација на планети Земљи настала такође – из митологије!
И зашто би онда само Срби требало да се стиде и зазиру од своје сопствене душе, оличене у славном косовском миту? Поготово, што то и није „мит“, већ историјска чињеница о племенитој жртви кнеза Лазара и свих српских витезова, који су својим животом (други пут, вала, неће!) спасили западну Европу од Османлијске најезде. А на питање да ли су српски властодршци „незаменљиви“ зато што стварно мисле да јесу, зато што су грађани Србије одушевљени њиховом владавином, што нико не покушава или не сме да их замени, одговор је само један: режим Бориса Тадића је заменљив колико и гумица на поквареној славини! Незаменљив је једино – „косовски мит“!

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. SVE ODLUKE STETNE PO SRBSKI NAROD I DRZAVU SRBIJU KOJE SU DONETE I KOJE EVENTUALNO BUDU DONETE OD OVE NENARODNE,IZDAJNICKE,SLUGANSKO-PODANICKE,KORUMPIRANE I KO ZNA JOS KAKVE VLADAJUCE BULJUMENTE BICE PONISTENE A DONOSIOCI – REALIZATORI ZASLUZENO KAZNJENI.

  2. Uobičajena “mantra” režima je da je odluka o raspisivanju referenduma, navodno, protiv državnih interesa, odnosno, “strančarenje”, odnosno – da predsednike opština na severu Kosova kontrolišu SNS i DSS. Prrema “žutima”, dakle, to je zbog partijskih interesa, a protiv države – kao da njihovo napadanje referenduma nije isto zbog “partijskih interesa” DS-a?! Jedina razlika između te dve stvari jeste u tome što će referendum Srba na severu pokrajine možda nešto dobro i da donese, dok sve ono što rade DS i njeni sateliti – uvek nanosi štetu, kako narodu srpskom, tako i državi Srbiji i ogromnoj većini svih njenih građana. Izuzimajući onih 5 % privilegovanih članova DS-a, koji su se za vreme mandata “žutih” enormno obogatili! Zaključak jeste: svaka reč koja izađe iz usta vrha DS-a puka je demagogija, a gotovo uvek bezobzirna laž! Pozdrav Đaji i Pečatu – do pobede!

  3. Ne samo bez Kosova i Metohije, nego, prema politici sadašnjih srpski vlasti, mi možemo i bez Vojvodine, Raške oblasti, juga Srbije – bez svega, sem bez Dedinja! Narode Srbije, menjaj što pre ove nesposobnjakoviće i štetočine, jer ćemo i bez gaća ostati!

    • Ma, nisu samo gaće problem, jer možeš i da ostaneš go, pa da kupiš druge… Nego, “žuti” su uzeli toliko kredita kod “svetskih lihvara” kako bi uz pomoć tog novca zadržali svoju vlast, da smo i mi i naši potomci već sada dužni do guše MMF-u, Svetskoj i ostalim bankama… Drugim rečima, “žuti” su nas od petog oktobra do sada već višestruko rasprodali… Pitanje je da li još uvek postojimo…?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *