Борис Алексић: Хашки мрак – тровања и мистериозне таблете

Разговарала Наташа Јовановић

Ко је одговоран за озбиљно нарушено здравствено стање др Војислава Шешеља, како се десило да лекар у Хашком трибуналу ништа не зна о таблети коју је лидер радикала добио уз уобичајену терапију, да ли је посреди тихо убијање или тек спонтани ток болести?

 

Постоји необична веза између болести др Војислава Шешеља и одлуке Трибунала да му ускрати сваку комуникацију са правним тимом и пријатељима.
Када томе додамо мистериозни лек који је без лекарског одобрења добио да попије, а сетимо се случаја Слободана Милошевића за кога стручњаци кажу да је сем терапије коју је примао као срчани болесник, добијао и лек који њихово дејство поништава,закључујем да је превише случајности, а које не би указале на  радњу са предумишљајем, каже у интервјуу за „Печат“ Борис Алексић, посланик СРС-а.

Какво је тренутно стање лидера радикала, колико дуго су трајали преговори око лечења и ко је ту диктирао правила?
Здравље Војислава Шешеља је озбиљно нарушено и тим лекара које је тражио лидер радикала креће за у Хаг. Први пут дата је дозвола да се уради преглед од стране независног тима лекара по његовом избору.
Што се тиче преговора око лечења они трају годинама и увек су били на штету др Шешеља. Досад је имао две операције, аблацију срца која је била пре скоро годину дана, и друга, извршена 12. јануара када му је уграђен пејсмејкер или дефибрилатор. До 12. јануара, када му је уграђен пејсмејкер у Универзитетској болници „Лајден“ у Хагу, здравствено стање Шешеља званичници Трибунала оцењивали су као стабилно. После операције веома брзо је враћен у притворску јединицу са третманом потпуно здравог притвореника. Међутим, како му се стање нагло погоршало пребачен је у болницу ван Хашког трибунала. Према нашим подацима, њему је срце стало на одређени период због лоше здравствене неге, лошег односа који има у Хашком трибуналу и начина на који се они односе према њему. Тек у уторак, 23. јануара, у притворску јединицу допремљен је уређај који региструје да ли пејсмејкер ради правилно или не, што је застрашујуће, јер му је у међувремену два пута позлило. Дакле два пута је хитно пребациван, и то у поподневним часовима, у болницу због аритмија које су се појавиле.

Која институција је директно одговорна за здравствено стање лидера СРС-а?

[restrictedarea]

Преговоре у име Хашког трибунала води Секретаријат Хашког трибунала на челу са секретаром Џоном Хокингом, припадником англосаксонског лобија. Његова улога је јасна и у служби злоупотребе поступка против Војислава Шешеља, кога девет година држе утамниченог на правди Бога.
Они отежавају сваку могућност да Војислав Шешељ добије квалитетну здравствену негу, отежавају могућност да га прегледају лекари по његовом избору, узгред, одговоран је и за спречавање доласка тројице руских лекара које је Шешељ тражио децембра 2010. године. Чудно је да Секретаријат, институција надлежна за здравствено стање оптуженика, одбија захтеве Претресног већа да изда налоге за медицинску експертизу. Један такав налог је одбијен у јуну 2010. године, да би се у међувремену здравствено стање Шешеља озбиљно погоршало. Секретаријат пркоси и обавезујућим налозима Претресног већа Три, што је застрашујуће. На тај начин су прекршени међународни стандарди.

Да ли странка има реалан увид у његово здравствено стање за све време боравка у Трибуналу? Да ли правни савет има копију извештаја његовог здравственог стања од тренутка уласка у Трибунал?
Војислав Шешељ је потпуно здрав отишао у Хашки трибунал, а да се на проблеме са срцем пожалио пре шест година. Свих шест година Трибунал није успео да утврди узроке његове болести. Др Здравко Мијаиловић је 2009. године после прегледа Војислава Шешеља записао да лекови које је добио могу да имају нежељена дејства, као појављивање аритмије, а њихово дуготрајно коришћење може довести и до најтежих последица по здравље болесника, при чему не искључује ни смртни исход.  Већ 2010. године Шешељ добија интензивне аритмије, почињу проблеми са срцем, да би 17. септембра 2010. године био одведен у болницу где је над њим извршена инвазивна метода електроконвензије. Операција је трајала три сата и извршена је у најстрожој тајности. Интервенција је рађена у потпуној анестезији, без пристанка пацијента. При том треба знати да сваки електрошок оштећује функције срца. Његово здравствено стање од тог тренутка се погоршава, а сами резултати операције му до данас нису саопштени. Претресно веће је због његовог стања 30. јула, а затим и 15. октобра издало налог којим налаже медицинску експертизу, али до дана данашњег експертиза није извршена. Значајан детаљ је да је пошто је одвезен у болницу „Лајден“, шестог јануара, са врата његове ћелије уклоњена таблица са његовим именом.

Уочи великог православног празника, терапија коју прима Војислав Шешељ промењена је додавањем нове таблете. Касније је лекар у службеној белешци навео да му није позната таблета коју је осуђеник примио. Да ли је овом за стручњака необјашњивом променом терапије МТБЈ потврдио не само своју антиправну, већ и антихуману суштину?
Тог 5. јануара Шешељу су донели терапију, али се сем уобичајених лекова ту налазила и једна таблета која се разликовала – била је жуте боје и већа.
Шешељ је одбио да попије, а лекар је у вези са тим сачинио службену белешку. Вероватно су мислили да ће у паници  због аритмије, тахикардије и проблема са притиском које има, прихватити било који лек.  Ово је занимљиво, јер је Војислав Шешељ још 21. септембра 2009. године упозорио јавност да сумња да га трују у Хашком трибуналу. Узорак крви за анализу на присуство отровних супстанци узет је годину дана по престанку симптома тровања. Наравно да после толико времена нису пронађени отрови, већ трагови лекова. Он је својевремено захтевао и да се уради анализа хране коју једе, али је добио одговор да лекари немају потребна средства за то. Најбоље објашњење мистериозне таблете крије се у броју од 14 Срба уморених или умрлих међу зидовима ове тамнице, њих осам у притворској јединици или одмах по изласку… Значајан је податак и да су бројни сведоци који су сведочили пред Хашким трибуналом долазили здрави, а по изласку почели да се суочавају са најтежим врстама болести. Одговор на питање шта овај суд ради пружила је Флоренс Артман, портпарол и десна руке Карле дел Понте, у својој књизи „Мир и казна“. Она наводи да је Тужилаштво Хашког трибунала под контролом англосаксонског лобија и британске америчке обавештајне службе. Јасно је да су они потпуно загосподарили стратегијом кривичног гоњења у Хашком трибуналу. Она наводи податак да је 1994. године 22 специјалиста ЦИА и Пентагона дошло у Тужилаштво Хашког трибунала, организовало његов рад и ставило се на располагање. На једном месту у књизи, она цитира речи Џејми Шеја, портпарола НАТО-а, који је поводом злочина над Србима на Косову и Метохији изјавио: „Будите уверени  да смо ми (НАТО) и  Трибунал једно“ и „ сигуран сам да ће главни тужилац Луис Арбур оптужити само особе југословенске националности, никог другог“. Све ово значи да америчка и британска обавештајна служба, које су током деведесетих покушавале да ликвидирају др Шешеља, исто то сада покушавају преко органа МКСЈ. Све то говори да су против Војислава Шешеља оптужницу писали они који су хтели да га убију деведесетих.

Чињеница да су кроз суђење погажене готово све норме, стандарди, статути међународног права, допринела је да предмет Шешељ по многим параметрима постане јединствен. Да ли Трибунал то прашта?
Он је поразио Хашко тужилаштво. Оптужница против њега показала се измишљеном и недоказивом. Трибуналу је требало пет година да срочи оптужницу, а за свих девет година одржана су само 42 рочишта која су се углавном бавила административним питањима. Суде му по трећој категорији удруженог злочиначког подухвата, која се одбацује и у специјалним трибуналима које је Америка направила  за Камбоџу и Либан. Сами сведоци Тужилаштва су се окренули против Тужилаштва, сведочећи у корист Војислава Шешеља. Поступак се пролонгира само из разлога што се одлаже прихватање чињенице да је Шешељ поразио Хашки трибунал.

Чини се парадоксалним да док Србија успехе бележи похвалама које стижу из Канцеларије Хашког трибунала, Руска Федерација резолутно тражи његово укидање. Како то објашњавате?
Русија је и 2008. године затражила затварање МБТЈ, да би после тога Србија изручила др Радована Караџића. Тешко је да притисак Русије уроди плодом, када овај суд истовремено ужива подршку Србије. Влада Републике Србије поступа као продужена рука британске и америчке обавештајне службе које контролишу рад Хашког трибунала. Најилустративнији је податак из 2010. године, када су министар одбране Драгана Шутановац и тадашњи начелник ВМА Миодраг Јефтић забранили доктору Здравку Мијаиловићу да састави мишљење и извештај о здравственом стању Војислава Шешеља. Када сам Народној скупштини поставио посланичко питање како је могуће да Србија сарађује са Хашким трибуналом када према наводима Флоренс Артман тужиоци и други службеници ове институције чланови су британске и америчке обавештајне службе, изостао је одговор. Чињенице које је изнела Артманова косе се са чланом 100 Повеље организације УН, са Правилником за особље УН, као и са Статутом Трибунала. Службеници УН не смеју да раде за стране владе. То је један од највећих принципа. До данас нисам добио одговор на то питање. Али и изостанак одговора речито говори.

[/restrictedarea]

7 коментара

 1. Svaka čast Pečatu na ovom intervjuu. Ceo sam pročitao u štampanom izdanju. Napokon je neko prožio konkretne podatke o tome kako CIA i MI6 kontrolišu rad Haškog suda.
  Bravo i za mladog i pametnog Aleksića koji treba češće da se pojavljuje u medijima.

 2. Ništa od ovih pisanija neće biti dok se ova vlast ne skloni. Doduše, ništa se neće desiti ako se druga prevara u vidu SNS instalira u vlasti. Oni koji su jednom prekršili zakletvu, učiniće to jiš jednom ,pa još jednom , itd.itd. Zato narode,pamet u glavu. Nikad sa strane instalirana vlast ne može doneti boljitak.SNS je sa strane instalirana stranka. Oni koji su joj omogućili da se instalira imaju svoje zahteve koji se moraju ispuniti.Ispunjenjem njihovih zahteva,ništa dobro narodu. Otuda ovolika hajka na SRS.Zato je nema u medijima i onoliko šikaniranje u Skupštini RS.
  Zato na predstojećim izborima se treba opredeliti za bolje odnose sa Rusijom i zemljama BRIK-a, koji sem ekonomskih ,nemaju nikakve druge zahteve,poput priznanja KosMeta ,”regionalizacije”,”regulisanje odnosa sa R.Srpskom” itd.itd.
  Samo nas SRS,koja jedina nije ostvarena u vlast samostalno, nas može izvesti iz sveopšte krize.
  S poštovanjem

 3. milosevica je umro kada je neposredno trebao da iznese svoju odbranu, tako ce i seselj da umre pre nego sto iznese svoju brilijatnu odbranu.

 4. Odličan intervju sa dosta važnih podataka i informacijama koje ne možete naći na drugom mestu.
  Tribunal u Hagu je najprljavija institucija u svetu.

 5. Свака вам је на месту.Браво..

 6. Само Србски радикали могу и смеју овако нешто јавно да кажу и напишу, као што су једино они са пушком у руци смели да бране Србске земље од насртаја повампирених нациста са запада и њихових подрепаша на балкану.

 7. замислите изборе да је Воја пустен просле године?нека му је свевишњи у помоћи..сви одавно знамо како ће доћи из хага…може им се,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *