6. јануар – Прослава Бадњег дана на северу Косова

KOSOVSKA MITROVICA, 6. januara 2012. (Beta) – Pravoslavni vernici na severu Kosova obeležavaju Badnji dan pa su ujutro najpre u šumama isekli badnjak.
Nakon toga, grupa gradjana se, vozeći ukrašene automobile, odvezla do barikade na mostu na Ibru, da bi se potom razišli.
Nisu zabeleženi incidenti, a na ulicama je bilo primetno više policajaca.
U hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, liturgiju je služio vladika raškoprizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva sa severa Kosova.
Vladika Teodosije je gradjanima čestitao praznike i poželeo im da ih i naredne godine dočekuju i proslavljaju u miru i na svojoj zemlji.
“Lepo je videti prepun hram naroda, posebno je puno dece u njemu, tako je bilo i ako Bog da biće i ubuduće”, rekao je vladika i i dodao “naše je da imamo strpljenje, veru i nadu u Boga da će nas sačuvati i spasiti od svake opasnosti i iskušenja”.
Episkop je osveštao i novosagradjeni objekat u blizini crkve koji će od subote biti na usluzi vernicima. On je pojedincima koji su zaslužni za izgradnju tog objekta uručio arhijerejske zahvalnice.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *