31. januar – Stanišiću odbijen zahtev za privremeno puštanje

Foto: Arhiva

HAG – Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev odbrane Jovice Stanišića za njegovim privremenim puštanjem na slobodu tokom zimske pauze u radu tribunala od 16. 12. 2011. do 9. 1 2012. godine, navedeno je u saopštenju haškog suda danas dostavljenog medijima.
Stanišićeva odbrana je zahtev podnela 28. novembra 2011. godine i navela da je 27. oktobra 2011. godine zatražila garancije srpske vlade koja će ih uskoro dostaviti.
Tužilaštvo se tome usprotivilo, navodeći da odsustvo srpskih garancija povećava rizik da bi optuženi mogao da predstavlja opasnost za svedoke i druga lica, kao i da treba uzeti u obzir zdravstveno stanje optuženog.
U obrazloženju svoje odluke, sudsko veće je navelo da očekuje uskoro garancije srpske vlade koje je ona i ranije dostavljala, ali da uprkos tome zahtev mora da bude odbijen.
Iako veruje da bi susret optuženog sa sinom pozitivno uticao na njegovo mentalno zdravlje i da se on i ranije vraćao bez incidenta, veće smatra da je Stanišićevo trenutno zdravstveno stanje nestabilno i da bi ono moglo iznenada da se pogorša što bi moglo da omete nastavak suđenja, navodi se u saopštenju tribunala.
Imajući u vidu rizike od iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog i zahteve lečenja, veće smatra da bi privremeno puštanje na slobodu Jovice Stanišića bilo neprikladno.
Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.
Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine, Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju iste godine. Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odlagano je više puta.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *