31. јануар – Станишићу одбијен захтев за привремено пуштање

Фото: Архива

ХАГ – Судско веће Хашког трибунала одбило је захтев одбране Јовице Станишића за његовим привременим пуштањем на слободу током зимске паузе у раду трибунала од 16. 12. 2011. до 9. 1 2012. године, наведено је у саопштењу хашког суда данас достављеног медијима.
Станишићева одбрана је захтев поднела 28. новембра 2011. године и навела да је 27. октобра 2011. године затражила гаранције српске владе која ће их ускоро доставити.
Тужилаштво се томе успротивило, наводећи да одсуство српских гаранција повећава ризик да би оптужени могао да представља опасност за сведоке и друга лица, као и да треба узети у обзир здравствено стање оптуженог.
У образложењу своје одлуке, судско веће је навело да очекује ускоро гаранције српске владе које је она и раније достављала, али да упркос томе захтев мора да буде одбијен.
Иако верује да би сусрет оптуженог са сином позитивно утицао на његово ментално здравље и да се он и раније враћао без инцидента, веће сматра да је Станишићево тренутно здравствено стање нестабилно и да би оно могло изненада да се погорша што би могло да омете наставак суђења, наводи се у саопштењу трибунала.
Имајући у виду ризике од изненадног погоршања здравственог стања оптуженог и захтеве лечења, веће сматра да би привремено пуштање на слободу Јовице Станишића било неприкладно.
Станишић и Симатовић су пред Хашким трибуналом оптужени за прогоне на политичкој, расној или верској основи, убиства, депортације и друга нехумана дела током ратова у Хрватској и Босни и Херцеговини од 1991. до 1995. године.
Они су ухапшени 13. марта 2003. године, Станишић је изручен Хагу у јуну, а Симатовић у мају исте године. Суђење им је почело 28. априла 2008. године, али због лошег здравственог стања Станишића, одлагано је више пута.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *