25. јануар – Организовани криминал мрља за рад Еулекса

БРИСЕЛ/БЕОГРАД – Чињеница да на Косову нико од главних осумњичених за организовани криминал није оптужен баца сенку на рад Еулекса, а због тога и посланици Европског парламента упућују критике тој мисији, пише у среду портал ЕУобзервер.
Ни четири године од доласка највеће полицијске мисије ЕУ на Косову нису подигнуте оптужнице против главних осумњичених за организовани криминал, што покреће питања у вези са њеним радом и интегритетом косовских лидера, наводи се у тексту.
У нацрту извештаја Европског парламента који је усвојио Спољополитички одбор, како преноси Еуобзервер, Еулекс се позива да “појача напоре” на северу Косова и рад на сузбијању организованог криминала.
У извештају се, такодје, критикују чланице ЕУ, уз оцену да оклевају да пошаљу своје најбоље судије на Косово. Од Француске, Италије и Румуније се тражи да поново размотре одлуку о повлачењу својих полицијских јединица које су специјализоване за сузбијање нереда.
Еуобзервер наводи да се очекује да Еулекс, пошто ЕУ доврши процену његовог рада у наредних неколико недеља, смањи број припадника како би косовски службеници могли да преузму свакодневне дужности.
Еулекс је задовољан својим радом и сматра да је у обуци полиције и царине био посебно успешан, пише тај портал. Портпарол Еулекса у Приштини Николас Хотон рекао је за Еуобзервер да је остварио “јасне резултате” у борби против криминала.
Аутор извештаја аустријска посланица из редова Зелених Улрике Луначек је критиковала рад Еулекса на свом сајту, наводећи да је та мисија морала брже да делује и да би слика о то мисији била боља на Косову да су већ подигнуте оптужнице против особа на високим положајима због корупције.

Извор: Бета

2 коментара

  1. “nezavisno Kosovo” je jedna ogromna kriminalna mrlja – sto slepi i/ili korumpirani odbijaju da priznaju ( valjda zbog “EU-kandidature” “Kosova” ?!) !?

  2. dr Vaso Predojević

    Па зар сте то од њих очекивали, побогу браћо! Они су део тог (међународног) криминала, који има планетарне размере, а и планетарне последице! Све се управо врти око и преко криминала и корупције најцрнје врсте. То је нови међународни поредак. Тако падају легално и легитимно изабрани председници држава, тако падају државе… тако пада цивилизациоја!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *