24. januar – Ivanović: Zahtevi ISG apsolutno irelevantni

Beograd – Zahtevi Međunarodne upravljačke grupe da Srbija sa KiM povuče svoje strukture i ne održi izbore su apsolutno irelevantni, kaže državni sekretar Oliver Ivanović.

“Međunarodna upravljačka grupa traži izgovor za sve što ne uradi u ponašanju Srbije. Srbija nema svoju policiju ni snage bezbednosti i nema šta da povuče iz pokrajine. Sasvim je sigurno da nećemo odustati od naših institucija, to je naše legitimno pravo koje nam ne može oduzeti Grupa koja promoviše nezavisnost sa kojom se Srbija ne slaže”, rekao je on.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG) zatražila je danas od Srbije da poštuje svoje međunarodne obaveze i da se uzdrži od uplitanja u stvari Kosova, podrazumevajući tu i povlačenje svoje policije, snaga bezbednosti i ostalih elemenata prisustva države.

Od Srbije zatraženo i da podrži napore međunarodnih aktera i kosovskih institucija na promovisanju vladavine zakona.
“Zahtevi Grupe su apsolutno irelevantni za nas iako pojedinačno poštujemo zemlje koje je čine”, kazao je Ivanović.
On je ocenio da je takav stav Međunarodne upravljačke grupe jasan jer zemlje članice grupe žele da završe svoj posao i da napuste to trusno područje.
“Očigledno su svesni da su pogrešili sa preuranjenim priznanjem nezavisnosti, jer ono nije donelo mir, nisu otklonili tenzije i nestabilnost”, kazao je Ivanović.
Državni sekretar je rekao da Srbija ima svoje obaveze i prema narodu i prema svom Ustavu i da jedina smetnja ogranizaciji izbora na lokalnom nivou može biti nasilničko ponašanje institucija i objektivno – nefunkcionlanost pojedinih samouprava.
Ivanović je pojasnio da pod nasiliničkim ponašanjem institucija podrazumeva korišćenje sistema prinude da se izbori spreče.
Međunarodnu upravljačku grupu za Kosovo čine predstavnici 25 država koje su priznale Kosovo, a njen zadatak je nadgledanje ostvarivanja plana Martija Ahtisarija.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

 1. Gospodine Ivanoviću deo ste neke stalne vlasti na KOSMETU, u
  vreme Volkerovog Račka i sad njegovog prisustava Šiptarskih
  demonstracija.Tvoj pšosao je praviš srpsko jedinstvo na ono
  malo teritorije srpske,podela je zaraza koju političari prosrpski sprovode na KOSMETU nemojte vi rođeni sa Svetog KOSMETA
  pomagati neprijateljima celog srpskog naroda a to je nova Nato
  Imperija morate biti mudri i neslušati prosrpsku politiku,to Vam
  savetuje Srbin Krajine!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *