21. јануар – Седамдесет година од Новосадске рације

НОВИ САД – Организација Антифашистичка акција Новог Сада обележиће данас 70 година од рације коју је мађарска фашистичка војска спровела у том граду од 21. до 23. јануара 1942. године.
У рацији је убијено и под лед Дунава бачено више од 1.300 Новосађана.
У оквиру обележавања годишњице злочина планирано је да се испред споменика жртвама фашизма “Породица” минутом ћутања, полагањем венаца и цвећа ода почаст убијенима.
Организација Антифашистичка акција Новог Сада позвала је грађане да присуствују одавању почасти жртвама фашизма.
Јеврејска општина Нови Сад изразила је жаљење због тога што се бачка епархија Српске православне цркве (СПЦ) противи могућности да на помену жртвама Новосадске рације у понедељак говори и директор Центра “Симон Визентал” из Јерусалима, ловац на нацисте Ефраим Зуроф, јер он у Нови Сад долази на позив градских власти

5 коментара

  1. 24.01.2012.год. у 18.ч. на сајту ДВЕРИ директан пренос из Крагујевца 70.годишњица после геноцидног злочина по наређењу Мађарског председника владе Хорти Миклоша убијено 12300. Срба – целих породица Зашто се то толико дуго крило од јавности у Србији а данас на РТСу се скрива и лаже број жртава ! Страдао је и један број јевреја а комшије мађари су спасили велики број Србских породица ризикујући свој живот !

  2. Молим редакцију “Печата” да мало боље проучи организацију “АФАНС” такозвану “антифашистичку” организацију која организује антисрбске трибине на филозофском факултету у Новом Саду,који су организовали медијску(помоћу Динка Глухоњића-Хрвата који је предс. удруж. новинара Војводине) и полицијску хајку на србску младеж,родољубе и патриоте,који су са Ненадом Чанком позивали грађане Новог Сада на мотке против србског национализма како они то називају фашизам,Покушавају од свега србског да направе фашизам.Са овим потезом рекао бих да мало извлаче ситуацију!Пазимо се фашизма лажних антифашиста!

  3. Несхаватљиво је данас, 70 година након КРВАВЕ ФАШИСТИЧКЕ РАЦИЈЕ, спроведене од стране МАЂАРСКИХ ОКУПАЦИОНИХ ФАШИСТИЧКИХ СНАГА у Војводини, односно у селима и градовима Бачке,где је на злочиначки начин без одговорности убијено и под лед бачено више од 9.000 недежних обичних грађана, а не само у Новом Саду, где је уморено више од 1.300 новосађана.
    Срамота је да се око комеморације, воде полемике између власти и СПЦ, јер комеморација припада потомцима жртава КРВАВОГ ПИРА и грађанима, а не онима који за рад било каквих поена желе да и на овај начин нанесу бол онима чији су најмилији на зверски и нељудски начин убијани у Тителу, Локу, Вилову, Гардиновцима, Мошорину, Чуругу, Жабљу, Бечеју, и другим местима.

  4. Mnogo cutanja ima u vezi “novosadske racije” ?! A onda se moze cuti, da nije bilo ‘racije’ samo u ‘ujvideku’ – vec u celoj ‘sajkaskoj’ ?! A uz podatke, koliko je Srba bilo proterano od strane madjarskih fasista iz Backe – zar je ‘prejaka’ rec da se radilo o genocidu ?! Navodno, lukavi saveznici Hitlera, da bi izbegli slanje svojih trupa na Istocni front – izmislili su da moraju da suzbijaju “pobunu” Srba ( “cetnika”) u Backoj ?! Nekome ova, dugo ‘prikrivana’ istina moze liciti na “govor mrznje” ?! Ali, ako zaista zelimo normalne medjuljudske odnose – “guranje pod tepih” ‘problema – provereno je – los metod ?! Kao sto skidanje zalepljenog zavoja sa bolne rane isto moze da bude bolno – jos opasnije je ranu potpuno zanemariti ?! Misljenja sam, da o problemima treba razgovarati – pa i o statusu srpske manjine u Madjarskoj – koliko je ‘simetricna’ sa statusom madjarske manjine u Srbiji ?! Jer, asimetrija moze da bude ne samo ruzna – vec i opasna ?!

  5. Скренуо бих пажњу Свети да нисам упознат са радом центра “Симон Визентал”,али сам сигуран да СПЦ нема ништа против комем. србским жртвама,напротив често је и покретач одржавања парастоса итд.После више од 70 год. први пут одржан парастос у Јадовну итд.Треба се запитати зашто је то тако,да ли власти скупљају предизборне поене као и обично или…!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *