Teologija Evropske unije

Piše Aleksandar Dunđerin

Kako se „Hrišćanski kulturni centar“ Radovana Bigovića uključio u EU propagandu u Srbiji?

 

Zajedno smo jači: profesor dr Radovan Bigović i Vensan Dežer u Beogradu

Gotovo sva istraživanja pokazuju, a skoro svi mediji prenose da broj evroskeptika u Srbiji iz meseca u mesec raste, i da danas, posle briselskog odbijanja srpske EU kandidature, odnosno posle potpunog kraha politike „I Kosovo i EU“ bezmalo 60 procenata građana naše zemlje ne vidi svoju otadžbinu u okviru Evropske unije. Ipak, postoje i ispitivanja javnog mnjenja, započeta, istina, neposredno pre 9. decembra 2011. godine, u kojima se tvrdi sasvim suprotno. Jedno od njih, paradoksalno, sproveo je „Hrišćanski kulturni centar“ (HKC-a), na čelu sa profesorom Radovanom Bigovićem. Ili, to i nije paradoks, imajući u vidu da je istraživanje sprovedeno uz svu logističku podršku Fondacije „Konrad Adenauer“ i „Centra za evropske studije“.
Po rezultatima HKC-a, koji su, uz prisustvo šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensana Dežera, prezentovani 14. decembra 2011. godine pod nazivom „Religioznost u Srbiji i proces evropskih integracija“, čak 54 procenata građana Srbije podržava ulazak u Evropsku uniju, od čega se njih 89 procenata izjašnjavaju kao tradicionalni vernici (pre svega pravoslavne veroispovesti). Iz ovih rezultata proizlazi zapanjujuća pretpostavka da najveći broj evrofila čine upravo pravoslavni vernici, dok su evroskeptici većinom ateisti ili pripadnici nesrpske nacionalnosti.
Zašto je teško poverovati u pouzdanost Bigovićevog istraživanja?

[restrictedarea]

Čak i da pravoslavni Srbi razumeju pouke dela Srpske pravoslavne crkve (kojem pripada i otac Bigović) nadahnutog evropskom „duhovnošću“ i „vrednosnim idealima“, kada ta Evropa čini sve kako bi od Srbije otuđili njeno duhovno središte, Kosovo i Metohiju, teško je poverovati da toliki broj pravoslavnih vernika vidi svoju otadžbinu u evropskoj porodici naroda, iako u nju, navodno, nema poverenje (19 procenata ispitanika). Pogotovo što su i ti „najevropskiji“ delovi SPC-a, jedinstveno stali iza saopštenja Kancelarije Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve („Pečat“, broj 195), u kojem se doslovno ističe: „Učlanjenje u Evropsku uniju jeste dobra zamisao, opravdana geopolitičkim, ekonomskim i civilizacijskim razlozima, ali ako odricanje od Kosova i Metohije – neposredno ili ‘puzeće’, svejedno – predstavlja cenu kojom se mora platiti članstvo u tom savezu, već pogođenom najdubljom krizom i ugroženom pretnjom raspada, onda treba otvoreno i časno odustati od kandidature i potražiti druge modele za budućnost u multiporalnom svetu koji već jeste realnost“. Ukoliko su zaista verujući, pravoslavni Srbi bi trebalo da shvataju kako njihov identitet ne čine samo tradicija i jezik, nego i pravoslavlje svetosavske orijentacije, odnosno – kosovski zavet. A tada ne bi, kako Bigović tvrdi, njih čak 65 procenata izjavilo kako se ne plaši da će ulaskom u Evropsku uniju izgubiti verski i nacionalni identitet. Jer učlanjenje u EU znači odricanje od Kosova i Metohije, to je već uveliko svima jasno. To priznaju čak i dojučerašnji zagovornici politike „I Kosovo i EU“.
Naravno, profesor Radovan Bigović, budući da je HKC nevladina, dakle civilna organizacija, a ne crkvena ili religijska institucija, ne mora da deli mišljenje Svetog sinoda SPC-a. Ipak, HKC radi sa blagoslovom patrijarha srpskog, i obraća se prvenstveno vernicima SPC-a, pa prezentacija ovako sumnjivih rezultata istraživanja, i to baš u ovako teškom trenutku za Srbiju, mogla bi da dodatno izazove smutnju među verujućim Srbima.
Ali da ukaže i na još jednu pretpostavku. Da je i HKC, sasvim moguće, deo „Strategije komunikacije o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji“, koju je 1. decembra ove godine u ime Vlade potpisao potpredsednik Ivica Dačić. A jedan od možda i najvažnijih ciljeva te strategije – koju je „Pečat“ u prošlom (196) broju analizirao (tekst Nikole Vrzića „Zavoleti EU“) – jeste uključivanje Crkve i „verskih zajednica“ u afirmaciju evropskih vrednosti. U prevodu, to, kako je zapazio Vrzić, znači da patrijarh Irinej i vrh SPC-a treba da prestanu da ometaju zvanični Beograd u evrointegracijama i da, optužujući Srbe na barikadama kao glavne krivce što Srbija nije dobila status kandidata, predoče, posredno, kako je cena ulaska naše zemlje u EU gubitak Kosova i Metohije – prihvatljiva.
Svesno ili nesvesno, otac Bigović i HKC postaju važan elemenat te Strategije. I teško je poverovati da ne znaju za šta se zalažu Fondacija „Konrad Adenauer“ i Vensan Dežer. I što je još važnije, da ne shvataju kako za ulazak Srbije u Evropsku uniju i, sledstveno tome, za odricanje od Kosova i Metohije, nije dovoljna politička volja Beograda, već i odgovarajuća crkvena i kulturna politika. Tim pre što je Crkva identifikovana kao jedan od najvažnijih potencijalnih saveznika u EU propagandi, upravo zbog svog uticaja na kreiranje javnog mnjenja.

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. Od EU nema nista. Bogu hvala da im se ovo desava da mi ,,ludi Srbi,, kako bi rekao pokojni prof. Jovo Raskovic shvatimo gde smo i sta smo. Ima jedna lepa pesma koja kaze ,,Putuj Evropo,, i neka ih neka idu. Nakon svega sto nam je u istoriji radila tzv. Evropa, i ne zasluzuju da nam budu drustvo. To je drustvo pljackasa i razbojnika, zlocinaca svih vrsta.Pa sada ako smo pametni. prst na celo…

  2. Dobro je, kada se gleda – samo dobro i “pozitivno” ?! A bilo je i svetitelja, koji su “odgojili zmiju u nedrima”, jer, u svojoj nezlobivosti i cistoti, nisu ni mogli da pretpostave, kakvo sve zlo i lukavstvo moze da se skriva iza laznog smirenja ( – ‘najgrozniji oblik gordosti’) svojih najblizih ‘saradnika’ ?!
    Zato, valjalo bi da mudri pastiri, ponekad slusaju i blejanje onih najsugavijih ovaca ?! Jer, “Evropa” se mnogo promenila ?! Ako necemo da budemo pametni poput golubova ( ili kokosaka) a ‘bezazleni’ – poput zmije ?! A valjalo bi – obratno ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *