Руски конвој на Космету: Борба против Србије и Русије

Пише Угљеша Мрдић

Српски народ на Космету је изразио захвалност Русији на принципијелној и пријатељској подршци када је у питању очување Косова, као и на хуманитарној помоћи коју је руски народ упутио српском народу

Западне силе у односу према Србији и српском народу месецима, боље речено годинама, показују своје најгоре лице. На све начине покушавају да нам распарчају територију отимањем Косова и Метохије, при том отежавајући живот преосталом српском становништву у јужној српској покрајини, која се налази под НАТО окупацијом у садејству са албанским терористима са седиштем у Приштини.

СПРЕЧЕН ДОТОК ХРАНЕ

[restrictedarea]

Потврда тих активности је и заустављање почетком ове недеље руског конвоја са хуманитарном помоћи Србима на Косову и Метохији. Уочи закључења овог броја „Печата“ руски конвој је и даље стајао на административном прелазу Јариње. Од 25 камиона, у српску покрајину су ушла само два. Они су се налазили десетак метара од административне линије, док се трећи камион налазио на самом пункту на Јарињу.
Остатак конвоја је у среду увече био на Рудници, неколико километара од административног прелаза Јариње, где је чекао на даљи развој ситуације. У камионима се налази и прехрамбена роба која није у хладњачама.
Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин у среду ујутру је видеолинком са Јариња разговарао са министром за ванредне ситуације Русије Сергејом Шојгуом о насталој ситуацији. Шојгу је рекао да је конвој руске хуманитарне помоћи Србима на Косову и Метохији задржан без званичног образложења.
Представници руског министарства саопштили су у среду да политички врх Русије, између осталих и министар иностраних послова Сергеј Лавров, интензивно преговара о решењу ситуације и пропуштању конвоја.
„На Самиту ЕУ и Русије, уместо да се расправља о крупним питањима између Европске уније и Русије, разговарало се о вештачкој кризи коју је ЕУ направила на северу Косова“, рекао је Конузин.
Из ЕУЛЕКС-а су поновили да постоје две могућности да би руски конвој стигао до Срба на Косову и Метохији.
„Прва је да се прихвати пратња ЕУЛЕКС полиције, јер је то уобичајена пракса у ЕУ, да полиција прати тако велике конвоје. Друга је прелазак преко прелаза Мердаре“, поручила је портпаролка ЕУЛЕКС-а Ирина Гудељевић.
Те две могућности биле су понуђене и јуче, али је руски амбасадор Александар Конузин рекао да конвоју не треба пратња и да неће отићи на Мердаре, пошто прелаз контролишу приштинске власти које, како је рекао, Београд и Москва не признају.

ИЗВАН ОКВИРА УН
Конузин је оценио да је руски конвој постао предмет политичке уцене. Када су представници ЕУЛЕКС-а рекли да не може да прође руски конвој хуманитарне помоћи и да је то наређење, руски амбасадор је одговорио да „не прима наређење од ЕУЛЕКС-а и КФОР-а, већ само од руског председника Дмитрија Медведева и руског премијера Владимира Путина, као и од Министарства спољних послова Руске Федерације“.
„Мисија ЕУ је још једном показала да је изашла из оквира мандата који је добила од Савета безбедности УН. Уместо да испуњава своје функције које су јој поверене, ЕУЛЕКС поставља политичке услове. Испада да Европска мисија за владавину права (ЕУЛЕКС) сама крши европске законе. Већ смо дан и по овде и из разговора са Србима видимо да они сматрају да ова мисија има проприштински став и да су напустили свој неутрални статус. То је став Срба који живе на Косову и Метохији и у потпуности га подржавам“, рекао је Конузин.
Шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер је навео да је Унија примила званично писмо амбасадора Русије у Србији Александра Конузина, да се обезбеди пратња за конвој и да постоји стандардна процедура када се тражи пратња за конвоје.
Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић оценио је да ЕУЛЕКС настоји да искористи конвој с руском помоћи и прикаже да је административни прелаз ка централној Србији, заправо, гранични прелаз.
„Циљ упућивања конвоја на прелаз Мердаре је да се руска помоћ Србима спроведе у комплетној косовској процедури“, рекао је Недељковић.
„Срби са севера покрајине блокирали су у уторак конвој од 11 блиндираних возила ЕУЛЕКС-а који се кретао ка Јарињу. Срби су имали сазнања да су у возилима ЕУЛЕКС-а косовски цариници и погранични полицајци“, рекао је председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, што је, како је навео, нова непотребна провокација.
Руску хуманитарну помоћ чине мобилни агрегати, покривачи, храна и пољски кревети.
Српска напредна странка, поводом дводневног онемогућавања од стране међународних снага пролаза конвоја са хуманитарном помоћи Руске Федерације за Србе на Косову и Метохији, констатује да је нашем народу у јужној покрајини добродошла хуманитарна помоћ из сваке државе у свету, као и да је неприхватљиво заустављање хуманитарног конвоја из очигледно политичких разлога.
Подсетимо да је већ једном руски хуманитарни конвој намењен Србима на Космету био заустављен од стране НАТО-а. Наиме, априла 1999. године за време НАТО агресије тек примљена чланица НАТО-а, Мађарска, два дана је на мађарско-украјинској граници држала конвој од 68 камиона који преноси хуманитарну помоћ руске и белоруске владе.

РЕАКЦИЈЕ СРПСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ
Поводом заустављања руског конвоја реаговале су најјаче опозиционе странке у Србији.
СНС је позвала у среду КФОР и ЕУЛЕКС да не излазе из оквира свог мандата и да пропусте руски хуманитарни конвој, а грађане Републике Србије да сачувају мир и да не одговарају на насилан начин на било какве провокације. Истовремено, СНС је дубоко захвална за сваку врсту помоћи која је упућена нашим сународницима на Косову и Метохији у ово тешко време.
ДСС је најоштрије осудила противправну и неразумну одлуку ЕУЛЕКС-а да на административном прелазу Јариње спречи улазак и допремање хуманитарне помоћи Руске Федерације српском народу на Косову.
„ЕУЛЕКС нема мандат да заустави и надгледа проток хуманитарне помоћи прекопотребне угроженом српском народу. Посебно је неприхватљиво да ЕУЛЕКС, који покушава да успостави државну границу између Србије и Косова, не дозвољава да стигне хуманитарна помоћ“, саопштио је ДСС, и још једном изразио захвалност Русији на принципијелној и пријатељској подршци када је у питању очување Косова, као и на хуманитарној помоћи коју је руски народ упутио српском народу на Косову и Метохији.
Русија је још једном показала да је уз Србију и Србе на Космету, што се не може рећи за актуелни режим у Београду који сарађује са НАТО-ом и ЕУЛЕКС-ом.

[/restrictedarea]

4 коментара

 1. Zapad sve što radi radi od interesa za imperije Zapadne,šta mi
  radimo da sačuvamo sebe svoje nacionalno dostojanstvo svoju
  državu. Za prošlih 100 godina mi smo sebe rušili i pomagali
  Zapadu da nas okupira. Bilo koji segmet Srpskog društva je okrenut Zapadu a ne Istoku, kada to Srbi u glavama reše neće
  Zapad biti problem,ili gledaš na istok ili Zapad postali smo
  kratko vidi.

  • “Било ми је топло око срца када сам видео ДС, СНС, СПС, Г17 и ЛДП на састанку са Гвидом Вестервелеом како сложно изјављују да им је интеграција у Европску унију приоритет број један. То је фантастичан напредак у односу на пре три године”, истакао је Мас.

 2. СРПСКО – РУСКИ односи су увек били добри још бољи или одлични ! Сада су поново у успону јер Русија са Путином се усправила први пут после 1917. Српски народ тежи такође коначном ослобођењу,а Руси то добро знају и осећају и зато нам пружају сваку могућу подршку Даће БОГ,даће БОГ неда РУС СРБА СВОГ

 3. Nakon 39 godina provedenih na Zapadu i na osnovu detaljnog saznanja principa delovanja Zapadnog drustva mogu Srpskom narodu
  samo da preporucim, da sto pre odustane od trazenja srece na Zapadu, koju tamo pogotovo u ovim uslovima, nastalim od 1980.
  godine pa do danas, nikad nece naci i da se sto pre okrene drugoj strani, pre svega Rusiji sa Putinom. Ovu sansu- Rusiju na celu sa Putinom- ne sme Srpski narod da promasi.
  Dosta sa politikom izdaje Sprskog naroda!
  Olivera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *