„Преокрет“ тражи да Србија призна Хомоље и Поморавље

Пише Павле Ћосић

Београд, 29. новембар 2011. године („@-новине“) – На дан оснивања СФРЈ група интелектуалаца под називом „Преокрет“ одржала је конференцију за новинаре, симболично у „Кући цвећа“, на којој је истакла своје најновије захтеве и предлоге.

 

Будући да се у Уставу Србије Хомоље и Поморавље, ове две аутопрокламоване независне републике, не спомињу, не постоји никаква препрека да их Србија призна и тако напокон и без икакве сумње стекне статус кандидата за Европску унију.
Књижевник Светислав Басара, познат по својим комунистичким убеђењима и чврстим животним ставовима, истакао је да је општепознато да у Европској унији теку мед и млеко, да тамо сви живе као у бајци, да су тамо куће од чоколаде, а прозори од мармеладе, како се поетски изразио писац, док код нас у Србији имамо само тврдоглаве политичаре који зарад својих личних интереса одбијају да признају било шта, па чак и да су политичари.
Фронтмен групе „Електрични оргазам“ Срђан Гиле Гојковић предложио је да се уколико се Србија успротиви овом предлогу трупе НАТО-а, које су већ распоређене на територији Косова, преселе на Хомоље и Поморавље и заузму их. Пре тога, предлаже Гојковић, не би било лоше да се уприличи још једно бомбардовање Србије, јер, како је истакао, он се тога с носталгијом сећа зато што је пред хиљадама окупљених на Тргу Републике певао песму „Небо“.
„Опште је познато“, истакао је глумац Никола Ђуричко „да су народи Хомоља и Поморавља историјски и културно знатно другачији од српског народа, те да им то право у сваком случају припада, да би они тиме били више него задовољни и да самим тим никакав референдум није потребно да се спроводи јер су резултати општепознати. Узмимо на  пример хомољски мед или моравске пастрмке.  То су ствари којима остали делови Србије не могу да парирају“.
Група Хомољаца и Поморављана, присутних на конференцији за новинаре, међу којима су се налазиле и истакнуте јавне личности, извела је пригодан културно-уметнички програм на хомољском и поморавском језику.
На конференцији је избио и мали инцидент, кад је глумац Никола Којо пробао да изведе брејкденс на гробу Јосипа Броза Тита, али га је у томе спречило обезбеђење, као и неколико присутних чланова „Преокрета“, а  предњачиле су глумице Јелисавета Сека Саблић, Мирјана Карановић и Срна Ланго.

2 коментара

  1. Узмимо на пример хомољски мед или моравске пастрмке.

  2. Deljenje je srpska najdraža matematička radnja, kojoj je limes 0; a poželjan je debeli minus. Nema boljeg rada od nerada.
    Nije sve ni za komentarisati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *