Отказан живот

Пише Александар Ђаја

И све то не би било толико апсурдно и блентаво да није једне ситнице: живот у Србији који приказују вести емитоване у „Дневнику“ „РТС“-а – не постоји!

Најтиражнији бечки дневник „Ноје Кронен цајтунг“ објавио је позитивну критику концерта Џорџа Мајкла који није ни одржан. „Ко је чекао на брзе ритмове њега је Џорџ Мајкл изненадио мирним тоновима. Елеганцију музике употпунио је лајтшоу са уметничким 3Д ефектима на бини“, писало је у приказу концерта, отказаног због болести певача, у понедељак, 21. новембра, око 17.15 часова. Прекасно да би се критика избацила из вечерњег издања новина.

БОЉИ ЖИВОТ (МАЛО) СУТРА
Да се наручене позитивне критике музичких концерата или позоришних премијера пишу унапред, није нека новост. Истина, ретко се догоди да та „технологија“ омане и  изазове бламажу, какву је доживео „Ноје Кронен цајтунг“. Али, зато се по правилу догађа да оптимистичке политичке вести о бољем животу који долази „сутра“, а које по наруџби (или наредби) режима Бориса Тадића емитује „Дневник“ „РТС“-а – изазивају ироничне коментаре гледалаца, а понекад чак и салве опорог смеха. Јер, у поменутој информативној емисији која траје 30 минута, ако се изузму спорт и метеоролошки извештај (као и противправно емитовање реклама између тога), више од 20 минута је посвећено снимцима катастрофичних слика и прилика из целог света, економској кризи у Америци и Европи, демонстрацијама у Грчкој и немирима у земљама северне Африке, ратовима у Ираку, Либији, Авганистану, Пакистану, Сирији, Јемену, Израелу и Палестини, кризи у зони евра, ерупцијама вулкана и  разорним земљотресима у Јапану и Тихом океану, топљењу поларних капа и проблемима глобалног загревања, смањењу броја белих медведа, кретању опасних комета близу Земље и сензационалним открићима нових „црних рупа“ у Универзуму – док се у преосталих пет минута емитују вести о Србији! Јединој земљи на свету која се под вођством режима Бориса Тадића стрпљиво и консеквентно супротставља најновијој светској економској кризи ингениозном политиком „ослањања на четири стуба“ (хвала Богу да их нема четрнаест!), истовремено водећи (обичном смртнику необјашњиву) ингениозну преговарачку политику о статусу Косова и Метохије. Земљи,  која се полако, али сигурно,  опоравља од последица „погубне политике режима Слободана Милошевића“, Јосипа Броза Тита… и султана Мурата!
И све то не би било толико апсурдно и блентаво да није једне ситнице: живот у Србији који поменута емисија приказује – не постоји! Једноставно, иако наручене позитивне вести емитоване на „Дневнику“ „РТС“-а приказују Србију као уредну, еколошку и перспективну државу, богату природним лепотама, са високим развојним туристичким и футуристичким потенцијалима који ће донети богатство својим грађанима – дакле, нешто као земљу између Швајцарске и Монака – грађани Србије у очајању између губитка радних места и мозгања како да прехране породице, са горким смехом и сузама у очима гледају, слушају или у режимским штампаним медијима (а таквих је у Србији 99 одсто) читају те умиру(ће)јуће, блажен(опочивше)е вести, знајући да је живот који се преко „Јавног сервиса“ емитује (као и концерт Џорџа Мајкла, о којем је бечки лист унапред написао хвалоспев) – отказан. И то одавно, одмах после 5. октобра 2000. године!

[restrictedarea]

Док се у „Дневнику“ „РТС“-а, као и у осталим режимским писаним и електронским медијима,  може сазнати да упркос новом таласу друге светске економске кризе у Србији, захваљујући благовременим „заштитним мерама“ владе, готово и да није дошло до драстичног порасти незапослености, истовремено се, разуме се, не може чути да преко 500.000 људи ради „на црно“, као и да оно мало младих, запослених код приватника, ради и прима плату по стандардима првобитне акумулације капитала у Европи, с почетка 19. века! Као што је и питање хоће ли се чути и једно слово о томе да професор Факултета политичких наука у Београду Драган Веселинов „ладно“ агитује како Војводина треба да добије статус Републике! Јер, према његовим речима, Војводина и Србија су две земље, а свака од те „две земље треба да има свој назив, а заједнички назив за обе нека се измисли“(!?)… Можда би та нова држава могла да се зове – „Веселиновленд“? Хоће ли ико на „РТС“-у прозборити било шта о овом позиву на рушење уставног поретка земље?

БЛАМАЖА И „ПЕРФИДНА ЗАВЕРА“
Најзад, док се у „Дневнику“ на „РТС“-у, као и у осталим режимским писаним и електронским медијима, може сазнати све о турнејама нашег председника по земљама НАТО-а и западне Европе, где наилази на шиканирање и постављање нових ултиматума у вези са одрицањем од Косова и Метохије (мада се његов повратак са таквих бизарних скупова представља као повратак Цезара у Рим после тријумфалног похода по Галицији) – готово и да нема слова о томе да је на територији читавог Косова прикупљено више од 50.000  потписа за добијање руског држављанства! Иако би оваква бламажа вероватно натерала чак и поглавицу неког још неоткривеног људождерског племена у амазонској прашуми на неопозиву оставку, српски режим очај својих сународника представља као „перфидну политичку заверу“ опозиционих партија!?…Питам се, шта ће се догодити ако руско држављанство затражи не 50.000, него још 5.000.000 Срба са територије целе Србије? Чега ће онда Борис Тадић бити председник?
Ако нам је живот у Србији већ отказан, хајде да не утонемо у још већу бламажу пишући хвалоспеве о његовој премијери, која се под овим режимом никада неће догодити.

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Dobro je Đaja primetio – naši životi su zaista otkazani! Kao i koncert Džordža Majkla, koji je to uradio zbog bolesti. Ali, i kod nas je isti slučaj. Naša bolest se zove – Režim Borisa Tadića! A Dnevnik RTS-a bi trebalo da bude neka vrsta teškog sedativa za bolestan srpski narod koji mu daje Boris Tadić, ne bi li ga nekako uspavao da bi ova zaboravio na sve gluposti i nedostojnosti ovog režima!… Strašno! Dokle smo došli i šta li ćemo dalje? Jer, ovi nemaju nameru da odu, iako su čak priznali i Kosovo, okrenuli se protiv svog sopstvenog naroda – ne bi se čak ni malo začudi da na barikade Srba sa severa Kosova, u saradnji sa NATO-om i Šiptarima, krenu sa srpskom vojskom i policijom! Valjda, nema među našim vojnicima i policajcima toliko izdajnika, koliko ih ima u redovima njihovih komandanata?! Boris i njegovi “žuti” će sve uraditi i priznati, ne bi li dobili “Status”. Priznaće i da im je rođena majka bila gubava, grbava, kljasta i hroma, da je bila serijski ubica – sve što im Zapad zatraži. Ali, ne vredi! Nemačka je rekla -Srbijo, iš! Ništa od statusa!… Zato, Borise, beži dok nisi sasvim potonuo u “živo blato” svoje lične katastrofe (za šta me baš briga), ali i nacionalne katastrofe koju s iizazvao!… Pozdrav svima u redakciji! Držite se, jer, ovo je totalitarna vlast, za koju je Tito bilo malo dete…!

  2. „Četiri stuba“ režima Borisa Tadića su se pokazala kao četiri čačkalice, koje je trebalo da pridrže jednog magarca! Naravno, to je bilo nemoguće i sve se urušilo! Ali, zašto ovaj narod sve to gleda, ćuti, trpi, grca u dugovima, ne zna kako da plati školarinu, grejanje, struju, vodu, kako da nahrani decu, da ih obuće i obuje – ostaće za mene večita enigma! Da li nam nešto stavljaju u hranu, ili nas američki avioni zasipaju sa neba nekakvim omamljujućim prahom, ili je, ne daj Bože, u pitanju genetska mutacija u Srba, koja dovodi do potpune otupelosti i neosetljivosti na bilo šta što mu se oklembesi o grbaču, ne znam, ali se nadam da će ipak tome doći kraj! A, najveća nada mi je vaš „Pečat“ i autori kao što je Đaja, koji dokazuju da na sreću nije u pitanju genetska mutacija, čim takvi postoje. Verovatno da ih ima mnogo više, ali, ili nemaju gde da se iskažu, ili još uvek hvataju zalet da sruše ovaj nenarodni režim, instaliran u Vašingtonu. Bilo kako bilo, možda nam je život sada zaista „otkazan“, ali, nadam se da je to privremeno i da ćemo mi doći sebi, a njima „otkazati“ pravo da nas i dalje uništavaju i da ćemo ih smestiti tamo gde će im biti veoma dobro – što automatski znači da će nama biti odlično!

  3. Sto obrisaste tekst!?

    • Коментар се није бавио толико темом текста, колико аутором. Уколико желите да пишете текстове, пошаљите их на мејл адресу [email protected] . Биће размотрени и у складу са уређивачком политиком магазина евентуално објављени. Такође апелујемо и на остале кориснике да се придржавају теме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *