Komandant PTJ Goran Dragović: Spremni smo za sve izazove

Razgovarao Uglješa Mrdić

Specijalci MUP-a i Vojske su spremni da se nose sa svakim rizikom i problemom na teritoriji cele Srbije, smatra komandant Protivterorističke jedinice Goran Dragović

„Zahvaljujući našem radu od formiranja, pa do danas pokazali smo da država Srbija može ozbiljno da računa na nas – na Protivterorističku jedinicu“, kaže u intervjuu za „Pečat“ komandant Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Goran Dragović.
Komandant PTJ Goran Dragović je specijalac od glave do pete. Rođen je 1967. godine u Plavu, živeo je na Kosovu i Metohiji, a od 1992. godine je član Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u Prištini. Nekadašnji je uspešni karate reprezentativac naše države. Kratko je radio kao instruktor, a kasnije je postao šef tima za blisku borbu. Dugo je bio i kapiten policijske reprezentacije.
Posle povlačenja srpskih snaga sa Kosmeta dao je otkaz u policiji. U MUP, tačnije u Žandarmeriju, vraća se 2002. godine. Kada je formiran PTJ Dragović je postavljen za pomoćnika, a kasnije za zamenika komandanta. Na čelno mesto PTJ postavljen je 8. marta 2005. godine.

Kada je formirana Protivteroristička jedinica MUP-a Srbije?
Protivteroristička jedinica formirana je 7. maja 2003. godine kao jedna od jedinica Žandarmerije. Tada se Žandarmerija sastojala iz Komande, četiri odreda i PTJ. I tada je sastav PTJ popunio veliki broj pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO), koja je rasformirana posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Popunu Jedinice izvršili smo sa pripadnicima Žandarmerije. Od samog početka PTJ nije bila namenjena za obavljanje poslova iz delokruga rada Žandarmerije, kao što su uspostavljanje narušenog javnog reda i mira, obezbeđenje državne granice i slično, već su njena nadležnost i obuka koncipirane na rešavanju najsloženijih bezbednosnih zadataka, kao što su borba protiv diverzantsko-terorističkih grupa, rešavanje talačkih situacija i drugih složenih zadataka, za čiju realizaciju je neophodna specifična vrsta naoružanja, opreme, vozila, što Žandarmerija kao veća organizaciona jedinica nije mogla da obezbedi. Na osnovu predloga tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića, a posle većeg broja uspešno izvršenih složenih zadataka, Vlada Srbije je, 11. aprila 2007. godine, donela Odluku o izdvajanju PTJ iz Žandarmerije, kojom ona dobija status posebne organizacione jedinice u sastavu Direkcije policije, sa jasno preciziranim zadacima. Od tog dana počinje kontinuirani razvoj i napredak Jedinice. Za pripadnike Jedinice permanentno se organizuju obuke u zemlji i inostranstvu, učešće u policijskim misijama u Liberiji i na Haitiju… Uspostavljena je saradnja i razmena iskustava sa svim specijalnim jedinicama iz regiona. Za sve ove godine od formiranja napravili smo jednu dobru jedinicu, operativnu i spremnu za sve izazove sa statusom specijalne jedinice.

Da li ste zadovoljni urađenim u dosadašnjem periodu?
Mislim da smo dosta postigli i što se tiče imidža Jedinice, i opremanja i akcija koje smo izvršili. Ne možemo se postideti. U svakom trenutku znamo ko smo i šta možemo. Spremni smo za sve izazove. Čvrsto stojimo na zemlji i čekamo nove zadatke. Javnost zna da smo imali okršaj sa grubom vehabija u Raškoj oblasti, da smo lišili života vođu vehabijskog pokreta Ismaila Prentića i teško ranili njegovog zamenika. Tom prilikom je jedan naš pripadnik ranjen. Tada smo videli sa kakvim naoružanjem su vehabije raspolagale, koje su bili spremni da upotrebe za terorističke aktivnosti. Mislim da smo u tom trenutku sprečili ozbiljan teroristički akt, pripreman i planiran da se izvede na teritoriji Republike Srbije.

Koji su Vaši rezultati od formiranja, pa do danas?
Od svog nastanka policijski službenici PTJ su uhapsili veliki broj opasnih lica, rešili više složenih talačkih situacija, izveli mnoge zahtevne akcije: u Novom Sadu gde je oslobođen talac kidnapovan od strane osmočlane naoružane kriminalne grupe, u okolini Beograda u kojoj je otmičar otvorio vatru iz automatskog oružja na pripadnike PTJ, u okolini Despotovca kada su snajperisti PTJ lišili života lice koje je u kući pod pretnjom oružjem držalo zatočenu porodicu, lišavanja slobode vođa vehabijskog pokreta u Raškoj oblasti. Učestvovali smo u obezbeđenju većeg broja značajnih javnih i sportskih manifestacija: obezbeđenje košarkaških reprezentacija SAD-a, Španije, Hrvatske i Izraela, odbojkaških reprezentacija Srbije i Španije, nosioci poslova obezbeđenja teniskog turnira „Serbija-Open“. Bili smo angažovani na obezbeđenju brojnih ličnosti iz inostranstva, među kojima je bio i sadašnji predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev. U saradnji sa Interpolom, realizovali smo veći broj ekstradicija visokog rizika, kao što su: ekstradicija Sretena Jocića, Dejana Milenkovića Bagzija, Roberta Matanića, Abdel Madžida Bušara – člana Al kaide i drugih lica, asistirali prilikom održavanja javnih skupova i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, angažovani u većem broju spasilačkih akcija… Ispalo je da su za državu bile i bitne intervencije prilikom paljenja američke ambasade, februara 2008. godine, od strane demonstranata. Ispostavilo se da je ključna bila intervencija PTJ i kada smo izašli sa našom opremom, vozilima i hamerima u ulici Kneza Miloša.

[restrictedarea]

Imate specifično obeležje Jedinice. Šta predstavlja?
Obeležje Jedinice je mitološko biće grifon, koji ima telo lava, glavu orla, krila zmaja, štit i mač. U srpskoj tradiciji grifon predstavlja čuvara, zaštitnika i predstave grifona mogu se videti u crkvama manastira Dečani, Ravanica, Studenica i drugim, ali i na profanim zgradama i spomenicima, na primer na zgradi Skupštine grada Beograda.

U pojedinim medijima Vas zlonamerno napadaju zbog sastava Vaše jedinice i ratnih iskustava pripadnika PTJ?
Ne bežimo od činjenice da su u PTJ i bivši pripadnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije. Svi su prošli bezbednosne provere i čisti su, jer nisu bili u kriminalnim vodama. To su veliki profesionalci sa bogatim iskustvom. Oni svi služe državi. U našem sastavu je oko 120 nekadašnjih pripadnika JSO.

Kako funkcioniše ustrojstvo Jedinice?
Jedinica u svom sastavu ima 150 specijalaca, podeljeni su u četiri tima i ne zna se koji je bolji. Prva tri tima imaju po 35 pripadnika, oni su specijalisti za delovanja u ruralnoj i gradskoj sredini. Četvrti tim sačinjavaju iskusniji pripadnici – opslužuju sredstva za vatrenu podršku i vozila u sastavu Jedinice. Tu pre svega mislim na vozila koja jedino mi u Srbiji posedujemo, a to su hameri. Po hamerima smo i prepoznatljivi. Pored ovih 150 momaka postoje delovi Jedinice gde rade ljudi koji nisu specijalci, ali rade u pomoćnim službama koje deluju zbog dobrog funkcionisanja PTJ. U svom sastavu imamo vrhunske snajperiste, alpiniste, padobrance, ronioce, kao i vodiče pasa, medicinske tehničare, i  logističku bazu. Imamo odseke koji se bave logistikom, bezbednošću, dežurnu službu, odseke za operacije i obuku. Sve ukupno imamo oko 200 pripadnika. Imamo nepopunjena radna mesta, a ukupno je sistematizovano 215 radnih mesta. U ličnom arsenalu svaki specijalac ima tri poštolja – „glok 17“, „Bereta P/4 storm“ i revolver manjeg kalibra. Tu je i automat „hekler i koh“ sa celokupnom dodatnom opremom, kao i „M70“ – „kalašnjikov“, automatska puška Colt M4, snajperska puška TRG SACO i dr.

Na koji način se vrši popuna Jedinice?
Popuna Jedinice se vrši iz redova ostalog sastava policije, prvenstveno iz Žandarmerije, interventne jedinice, policijske brigade… Svi naši pripadnici su vrlo spremni i uvek imaju jaka testiranja, vežbe i obuke. Oni koji konkurišu iz policije za prijem u PTJ kada uspešno prođu sva testiranja idu kod nas na pojačanu obuku od šest meseci. Posle toga odlučujemo da li ti momci ostaju kod nas u Jedinici ili ih vraćamo u svoje matične jedinice u okviru MUP-a. Svi moraju biti na vrhunskom nivou psihofizičke spremnosti. Ne može nam promaći nespreman čovek. Na inicijalnim testiranjima, koja traju tri dana, na osnovu iskustva možemo da procenimo da li je neko za nas ili nije. Ono po čemu se ističemo je da radimo mnogo psiho testova pre i posle napornih vežbi. Radimo psiho testove u stresnim situacijama i uslovima koje simuliramo na strelištima i drugim terenima gde se vežbaju pojedini segmenti naših aktivnosti. Nespreman čovek ne može da bude u sastavu PTJ.

Angažovani ste ne samo u teškim situacijama, već i na terenima koja su potencijalno bezbednosno ugrožena.
Tako je. Jedno vreme smo bili stalno stacionirani u Kopnenoj zoni bezbednosti. Imali smo jednu od baza u KZB i tada smo obavljali određeni deo zadataka na tom terenu. Međutim, pre svega zbog relativno malog brojnog stanja doneta je 2005. godine odluka da se vratimo u Beograd i da se obučavamo u našim bazama i kampovima, koje koristimo po Srbiji za najteže slučajeve, krizne situacije i vežbanje borbe protiv upada terorista. Trenutno u KZB pored ostalih policijskih snaga deluje Žandarmerija. Jednu od najvećih antiterorističkih akcija imali smo na teritoriji Velikog Trnovca kada smo uhapsili četvoročlanu terorističku grupu, koja je bila osumnjičena da je izvršila ubistvo kolege iz BIA Selvira Fazlijua. To je poslednja policijska velika akcija na teritoriji Velikog Trnovca. Da podsetim još jednom na akciju hapšenja pripadnika vehabijskog pokreta zajedno sa kolegama iz drugih službi. Ideja MUP-a je da se naša Jedinica obučava ovde u bazi, u blizini Beograda, i da se ne iznuruje raznim patrolama, već da intervenišemo zaista kada je potrebno, to jest da delujemo brzo, jako i pravovremeno.

Kakvu imate saradnju sa ostalim policijskim jedinicama?
Imamo odličnu saradnju sa drugim delovima MUP-a, Žandarmerijom, Specijalnom antiterorističkom jedinicom. Organizujemo zajedničke obuke i seminare, kao i sportske susrete. Bez preterivanja mogu da kažem da smo bitan segment bezbednosti Republike Srbije. Imamo odličnu saradnju sa nekim specijalnim jedinicama iz inostranstva. Na moju inicijativu započeli smo pre šest godina saradnju sa francuskom Specijalnom jedinicom „RAID“, jednom od najelitnijih u Evropi. Pre nekoliko godina smo saradnju proširili i na saradnju sa drugim specijalnim jedinicima iz Rusije, sa francuskim specijalcima „ŽIŽEN“, zemalja bivše Jugoslavije i sa područja Balkana. Nosioci tih aktivnosti i saradnje je PTJ, kao i druge jedinice iz Srbije. Prema rečima međunarodnih stručnjaka, specijalne jedinice MUP-a Srbije – PTJ, Žandarmerija i SAJ imaju veliki ugled i snagu. Imamo dobru podlogu, odlično smo opremljeni i obučeni, i u toj oblasti smo vodeći na Balkanu. Dobro sarađujemo i sa specijalcima iz FBI.  Što se tiče borilačkih sportova, u tom pogledu imamo dosta pomoći od pripadnika izraelskih službi.  Organizujemo seminare koji traju po nekoliko dana.

Da li očekujete u narednom periodu veću podršku medija, koji bi trebalo da su dužni da pravovremeno, blagovremeno i istinito informišu javnost o radu PTJ, a ne da vas izlažu zlonamernim napadima? O vašim akcijama se retko kad može nešto pročitati u medijima.
U pravu ste da bi trebalo da budemo više u medijima na pravi način. Možda je i najveća greška komande ove Jedinice što se nismo mnogo reklamirali u sredstvima javnog informisanja, u elektronskim i u štampanim medijima. Međutim u Srbiji javnost voli da zna ko je šta uradio i koja jedinica je koga uhapsila i zašto. Neophodno je da deo aktivnosti i materijala koje imamo budu podržani od sredstava javnog informisanja. Naravno službene tajne ne mogu da idu u javnost, kao i da informišemo javnost o svim sredstvima kojima raspolažemo i kako nam teku intervencije, da ne bi na taj način olakšali rad kriminalnim i terorističkim grupama. Javnost u Srbiji mora da bude upoznata sa tim šta radi PTJ. Očekujemo podršku medija i javnosti. Zahvaljujem se u ime Jedinice listu „Pečat“ što istinito i pravovremeno informiše javnost o radu PTJ-a. Takođe pored policijskih specijalnih jedinica i Vojska Srbije ima dobre specijalne jedinice. Možemo da se ponosimo našim jakim specijalnim jedinicama, koje su bolje i od nekih iz bogatih i razvijenih zemalja.

Kada izađete na teren ili kada obezbeđujete pojedine ličnosti i objekte u susretu ste sa građanima. Kakve su reakcije naroda prema pripadnicima PTJ-a?
Nismo imali veći problem sa građanima. U principu, nas narod voli i osećamo veliko poštovanje. Bez obzira na političku i versku ili bilo kakvu drugo pripadnost, narod nema ništa protiv mojih momaka. Narod zna kroz šta smo mi sve prošli, da smo uvek bili u službi odbrane države i zakona i da smo tu da čuvamo građane. Insistiram na korektnost u ponašanju prema građanima. U intervencijama nismo povredili nijednog građanina Srbije. Uvek smo, sem kada je bilo reč o teroristima i onima koji su pucali na nas, reagovali tako da nikog ne povredimo. Kada situacija dođe do usijanja, onda delujemo po nalogu ministra i direktora policije.

Obezbeđujete li ambasade?
Obezbeđujemo samo rezidenciju ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina. Uspostavili smo dobru saradnju sa ruskom ambasadom još iz vremena ambasadora Aleksandra Aleksejeva. U principu to je jedini naš zadatke te vrste. Međutim, naše patrole obilaze i objekte nekih drugih ambasada. Prisutni smo u Beogradu svakodnevno i nekada patroliramo, a da nas građani i ne vide. Koristimo specijalna vozila. Bitno je da delujemo kada se god od nas to traži. Obezbeđujemo i beogradski aerodrom. Obučeni smo da delujemo i u najtežim slučajevima otmice, kao kada je reč o otmici aviona.

Imajući u vidu da nam se bliže novogodišnji i božićni praznici, šta poručujete u ime PTJ-a čitaocima „Pečata“?
Prvo bih želeo da naglasim da smo mi retka Jedinica ili Uprava u MUP-u Srbije, koja proslavlja Novu godinu na specifičan način. Organizujemo novogodišnje slavlje za decu poginulih pripadnika specijalnih jedinica Srbije. Sada imamo 17 dece poginulih specijalaca, koja su još u tom uzrastu da dobijaju paketiće od Deda Mraza i da hoće da dođu na jednu takvu manifestaciju. Ta deca dobijaju mnogo poklona od nas i naših prijatelja. To je manifestacija koju godinama negujemo. Ono što mogu da poručim javnosti, odnosno čitaocima „Pečata“ je da ne živimo u lakom vremenu i da nažalost imamo dosta bezbednosnih rizika, da imamo područja u Srbiji gde postoje opasnosti od terorističkih akata i delovanja ekstremističkih grupa, kao što je područje Kosova i Metohije, Raške oblasti i juga Srbije. Međutim, policija Srbije i specijalci MUP-a i Vojske su spremni da se nose sa svakim rizikom i problemom na teritoriji cele Srbije. Možemo imati dobre rezultate samo ako zajednički delujemo sa bezbednosnim službama Republike Srbije.

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. Vrhunski profesionalci i odlicni borci!!!

  2. burazere neka je sa srecom i dase brzo vidimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *