Империја против Свете Горе

Пише Владимир Димитријевић

О позадини хапшења ватопедског игумана Јефрема

 

Угледни духовник, игуман Јефрем, ухапшен је непосредно пошто је Русију даривао Појасом Пресвете Богородице са Свете Горе

Крајем октобра и у новембру месецу 2011. године се десило велико православно чудо: на иницијативу Руске цркве и државе Русије (улога Владимира Путина ту је била одлучујућа) у Петроград и Москву из манастира Ватопеда на Светој Гори стигла је једна од највећих светиња Цркве од Истока: Појас Пресвете Богородице. Појас је донео угледни духовник, ватопедски игуман Јефрем. Поклонило му се за кратко време преко три милиона људи који су овај благослов Богородичин схватили као нарочиту милост за државу која је коначни циљ „трећег светског рата“, што га Империја, са срцем у Вашингтону и на Вол стриту, припрема, опкољавајући наслеђе светих Александра Невског, Сергија Радоњешог и Серафима Саровског ракетама и противракетним системима. Путин се међу првима поклонио светињи, а затим су кренуле реке побожног народа. Показало се, по ко зна који пут, да Русију не зову узалуд „домом Пресвете Богородице“ и да Руси добро знају да су се цар Александар Први и маршал Кутузов прво поклонили чудотворној Казанској икони Мајке Божје пре но што су кренули да бране отаџбину од Наполеонових трупа (и заиста: Наполеон је са собом повео 600 хиљада људи, а вратио је 60 хиљада измучених и рањених, који су тријумфално дошли до Москве, а онда доживели коначни пораз; године 2012. биће тачно 200 година од Наполеоновог похода на Трећи Рим). Или, како је певао Тјутчев: „Умом ти Русију схватити нећеш,/ свеопшти аршин њу не прати./ Она се друкчијем циљу креће:/ У њу тек можеш веровати“.

Игуману Ватопеда путовање ка Матушки није опроштено. Грчка је под влашћу лихварске интернационале, и чланица НАТО-а, а носити из Грчке светињу у Русију, да би највећа православна земља мистички ојачала пре напада империјалне звери, за лихварске сатанисте грех је над гресима. Кад се вратио на Свету Гору, тајна служба Грчке је одмах почела да саслушава игумана Јефрема – тобож, због проневере новца везаног за вишегодишњи имовински спор између манастира и државних органа. (Очито, то је већ метод: који год православни делатник смета Империји у њеном походу, мора да буде оптужен као криминалац: не сме се дозволити да буде мученик). Хапшење се десило 23. децембра 2011; представник манастира Ватопеда је руској агенцији „Интерфакс“ изјавио да „хапшење има искључиво политички карактер“, и додао: „Пре мање од месец дана Појас Пресвете Богородице, који се чува у манастиру Ватопед, ношен је у Русију и не искључујем да је овај корак грчких власти повезан управо с тим“. Грчке новине, попут атинског „Акрополиса“, такође су тврдиле да је хапшење наложила Империја да би се угледном игуману осветила због одласка у Петроград и Москву. Отац Јефрем, који се после хапшења разболео, нашао се у кућном притвору у свом манастиру. На крају, званични представник Одељења за спољне послове Руске православне цркве Александар Јакимчук рекао је: „Овај случај кренуо је у новом правцу после тријумфалног повратка оца Јефрема са Појасом Мајке Божје из Русије. Може бити да је то случајност, али многи људи у томе виде неку везу – политичку позадину“.
Зна се да је, кад је почела криза у Сирији, патријарх московски Кирил отишао у ову блискоисточну земљу да подржи тамошњи народ у борби за независност. Зна се и да је, почетком децембра 2011, Џозеф Бајден (онај што је тражио бомбардовање Србије 1999, а десет година касније, без благослова надлежног епископа, дошао у Дечане, сматрајући их, као и Клинтонка, шиптарским „културним наслеђем“) стигао да, посетивши НАТОљубиву Турску, обиђе главног православног екуменисту, патријарха Вартоломеја и упути му подршку. Очито је да су мистика и геополитика као и увек нераскидиво повезане. То је ове године на својој кожи осетио игуман Ватопеда, отац Јефрем, а прошле године, у Србији, један црквени делатник који се нашао на путу НАТО-ове „зелене трансверзале“, одлучно тражећи од НАТОљубаца из Београда да се Москви обрате за помоћ у заштити Косова и Метохије. Ко о томе жели нешто више да сазна, нека чита књигу Николе Врзића „Викиликс: тајне београдских депеша“ (у издању „Печата“). Тамо има поглавље „Умерени гласови у Цркви могли би да дођу у први план ако реформисти буду предводили следећу коалициону владу“. Паметном доста.

10 коментара

 1. SVE STE U PRAVU, ALI KADA BISTE VOLELI SRBIJU MAKAR ISTO ONOLIKO KOLIKO VOLITE RUSIJU GDE BI NAM BIO KRAJ

 2. Нападате на човека. Дајте аргументе.

 3. Да се подсетимо….
  Свети мученици Зографски
  Цар Михаил Палеолог склопио је с Папом Лионску унију, да би од њега добио војну помоћ за борбу против Бугара и Срба. Светогорски монаси су позвали Цара да одбаци Унију и да се врати Православљу. Латинска војска је упала у Свету Гору, обесила је читав Протат и убила многе монахе. Када су напали на Зограф, игуман Тома рече братији да ко хоће нека се склони из манастира, а ко жели мученичку смрт, нека остане. И тако остадоше 22 монаха, са својим игуманом, и 4 манастирска радника. Латини су запалили кулу у којој су се они затворили, те сви у огњу нађоше мученичку смрт. Предали су своје свете душе Богу 1283. године. Исте године сконча и нечестиви цар Михаил, против кога устаде српски краљ Милутин.

 4. G-din Dimitrijević ima oštra(tačna) i jezgrovita zapažanja. Često stvari zove ogoljeno, pravim imenom. Dobro je da ne koristi eufemizme i ,,diplomatski” jezik koji je zapravo jezik licemerja.
  Reći za Grčku da je ,,pod vlašću lihvarske internacionale”, slikovit je primer za to. Dočim reći za Rusiju da prima relikviju ne bi li malo ,,mistički ojačala” ne stoji sasvim. Ovde bi primeren bio pojam ,,duhovno” ojačala. Ovo nije problem termina već suštinske razlike među tim pojmovima. Poštovani ,,mističko” određuje tamnu stranu tajanstva koja stoji nasuprot izvornoj duhovnosti i Tajni Oca, Sina i Svetog Duha. ,,Mističko” određuje posao raznih hijeromanata, zvezdara, gatara i ostalih obmanjivača čovečanstva. To se mora razlikovati, uz dužno poštovanje autoru i redakciji. A primer igumana Jefrema, svetionik je novom oboženju čoveka.

 5. Редакцијо ПЕЧАТА бар би ви требали да знате да у наднаслову напишете уместо – Редакција Печата читаоцима и посетиоцима сајта жели СРЕЋНУ НОВУ ГОДИНУ И БОЖИЋ…РЕДАКЦИЈА ПЕЧАТА ЧИТАОЦИМА И ПОСЕТИОЦИМА САЈТА ЖЕЛИ СРЕЋАН БОЖИЋ И НОВУ ГОДИНУ !Божић или ХРИСТОВО РОЂЕЊЕ је увек по календару и редоследу пре Нове године.

 6. Владимир

  Аутор је потпуно у праву да “православни делатник који смета Империји у њеном походу, мора да буде оптужен као криминалац”
  Осим ovog случаја игумана Ватопеда, исти метод је примењен и према епископу Јовану Вранишковском и епископу Артемију.

 7. Latini pravo ime je vatikanska kurija. I la\ je da je Kostantin Veliki dao darovnicu rimskim papanima da vladaju zapadnim svetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *