Џералд Селенте: Видећемо рат који ће се водити међу класама

Разговарала Биљана Ђоровић

Западни Нострадамус ексклузивно за „Печат“ предвиђа шта ће нам се дешавати 2012. године

 

„Када би Нострадамус данас био жив, тешко би могао да одржи корак са Џералдом Селентеом, NY Post оснивачем Истраживачког института „Тренд“, издавачем истоименог журнала током више од три деценије. Селенте испоручује своје увиде на време, како би могли да видите шта ће будућност садржати и шта треба да учините како би се најбоље припремили за њу.“
Са интернет сајта Истраживачког журнала „Тренд“

Џералд Селенте, директор и оснивач Института „Тренд“, човек је који је са својим тимом стручњака последње три деценије са великом прецизношћу предвиђао економске, финансијске и политичке догађаје, међу којима и распад СССР-а и актуелну економску кризу. Са др Селентеом разговарамо о предвиђањима за предстојећу 2012. годину, као и о банкроту МФ „Глобала“ на Вол стриту, који је протекао без велике медијске пажње, иако је реч о осмом највећем банкроту у историји САД-а и највећем од колапса „Лехман брадерса“ („Lehman Brothers“) 2008. године. МФ „Глобал“ је био примарно инвестициони фонд који се бавио шпекулацијама дериватима. На челу МФ „Глобала“ био је Џон Корзајн, бивши челни човек „Голдман Сакса“. Високоризичну зону финансија представљале су „опкладе“ – инвестиције које су се плаћале позајмљеним новцем, а МФ „Глобал“ је био усредсређен на „опкладе“ које је стављао на европске државне обвезнице, што изванредно указује на скривене узроке кризе евра које треба видети у великим шпекулацијама дериватима против укупног европског дуга.
Џералд Селенте који се бави и куповином и продајом злата пословао је са МФ „Глобалом“ и новац са његовог одвојеног рачуна је нестао. Реч је о значајној суми и догађају који је парадигма овог „пословања“, али пре него што му посветимо заслужену пажњу, нашем саговорнику постављамо питање из домена  који интересује најшири круг читалаца.

Ви сте за 2012. годину предвидели глобални финансијски и економски Армагедон библијских размера. На који начин ће се он одиграти?

[restrictedarea]

То је веома тешко прецизно рећи зато што се многи договори дешавају иза сцене, без да ико може да види и зна шта се тачно догађа. На пример: Федералне резерве су упумпале огроман новац, преко двадесет трилиона долара у банке и корпорације како би омогућиле да наставе са радом. И буквално све централне банке, укључујући кинеску и остале, настављају са штампањем дигиталног новца како би се обезбедио проток. Стога не знамо како ће се колапс одиграти, али за сада изгледа да би криза еврозоне могла представљати главни окидач. Затим ту је и реторичка припрема да се бомбардује Иран која је веома присутна у САД-у и Израелу. Иран би могао да послужи у циљу реализације тактике коју они примењују. Иран није мала земља. Иран ће узвратити. Уколико успеју да и овај рат инсценирају, ове психопате, кукавице попут Саркозија, Камерона и Обаме, који се никада нису борили у рату или на улици, а шаљу људе у рат и војнике у битке у којима они сами никада не би учествовали, баш као ни њихов компањон Натањаху – они желе да започну рат са Ираном – и то би водило светском рату. Светска криза тридесетих окончана је Другим светским ратом. Људи су заборавили на кризу када су се суочили са ратним збивањима. То је оно што нам психопате припремају и данас. Дубоко сам уверен да Обамино потписивање нове легислативе, 15. децембра, представља поуздан знак да ће се одиграти економски и геополитички поремећаји огромних размера и да су они спремни да убијају, муче и стрпају у затворе било ког дисидента који се не слаже са оним што су нам сервирали. Као што сам већ рекао: спој државне и корпоративне власти је по дефиницији – фашизам.

Какво је ваше виђење Европске уније која са једне стране има тенденцију да се реализује као технократско-бирократски Левијатан који води до потпуног нестанка суверенитета држава чланица, док се, са друге стране, чини да се ЕУ распада услед нерешивих унутрашњих противуречности?
Европска унија више не функционише. Постоје две могућности у вези са њеном будућношћу: прва је – све више контроле од стране централне власти – банкара; друга је сецесионизам, разбијање ЕУ. Погледајмо протесте у Пољској које су организовали људи који не желе евро. Видећемо све више протеста у Шпанији, Грчкој и Италији. Кукавица Камерон  не жели да прихвати регулативу унутар ЕУ како би заштитио банкаре у Лондону. Видећемо са једне стране тежњу земаља за преласком у мање зоне у којима би земље повратиле свој суверенитет, а са друге стране тежње банкара за чвршћом интеграцијом. И због тога ћемо видети рат који ће се водити међу класама.

Да ли постоје шансе да евро и ЕУ опстану? Имају ли шансу да превазиђу ову кризу?
Не, не верујем да ће преживети. Европска унија се распада, али банкари је и даље намећу људима. Они не одустају. То су људи које зовем: новчани наркомани – они којима је увек потребна нова доза. То је оно што чини њихову суштину и то је све што они јесу. Они су болесни наркомани – вампири који се хране новцем од којег су зависни. Они немају граница, ни ограничења. Они су психопате. Они не брину ни о коме и ни о чему, изузев о себи самима. И они ће се борити жестоко да направе још чвршћу Унију, док ће друга страна тежити ослобађању њиховог смртоносног вампирског угриза. Али, Европска унија је постала неодржива сама по себи… економска криза и криза суверенитета су је потпуно изнутра разјеле. Та криза је непоправљива.

Колапс примарног инвестиционог фонда МФ „Глобал“ на Вол стриту показао је у каквом се стању налази светски финансијски систем. Да ли је овај колапс системски индукован или би банкрот МФ „Глобала“ могао да доведе до краха система?
Дефинитивно је у питању функционисање система који је довео до колапса МФ „Глобала“. Зато што је систем корумпиран од темеља до врха. Најпре, ући у рачун купца и узети његов новац како би се са тим новцем коцкали, само по себи је злочин. Али, ако ближе погледамо ову ситуацију можемо закључити да је још већи морални злочин оно што су Вол стрит и „Лондонска банка“ урадили, уневши ову могућност у законе, чиме су злочин начинили легалним. Тако су закони постали рупе или процепи које финансијским институцијама пружају могућност да краду новац од клијената. Због тога се изнова актуелизује ситуација о којој смо слушали када смо били деца, када су људи крили свој новац испод мадраца, пошто нису имали поверења у банке које су га губиле на берзи. У питању је, дакле, банкарски криминал који се одвија вековима.

Опишите нам како изгледа системска криминална умреженост која је довела до колапса МФ „Глобала“?
У питању је образац, начин деловања који је отрован у својој основи, који вам недвосмислено показује да ма којој финансијској институцији поверили свој новац, он није безбедан, то није ваш новац све док га не држите у свом џепу. И када погледате МФ „Глобал“ – то је заиста глобална прича. На пример: председник МФ „Глобала“ је Џон Корзајн. Он је бивши гувернер и сенатор Њу Џерзија који је пре тога био главни извршилац „Голдман Сакса“. Гари Генслер, човек који је требало да буде главни гарант америчком народу који  је инвестирао у финансијске деривате (commodites and options- роба, финансијски деривати и државне обвезнице), председник „У.С. Комодити фјучурс трејдинг комишн“ КФТК (основни задатак КФТК-ија је да заштити кориснике од преваре манипулације и праксе које су у вези са продајом робе и финансијским шпекулацијама дериватима како би успоставили отворену, компетитивну и финансијски сигурну берзу спекулативног капитала), био је заменик Корзајна док је радио за „Голдман Сакс“. Ако погледате ко је био државни секретар за финансије под Џорџом В. Бушем који је отпочео са „бејлаутом“ банака које су „сувише велике да би пропале“, а којим је новац узиман од народа како би био дат банкама – ту налазимо Хенрија Полсона, председника „Голдман Сакса“ када је Џон Корзајн отишао. Када погледате ко је био државни секретар финансија под Билом Клинтоном који је разорио легислативу успостављену током велике економске кризе тридесетих година прошлог века, у циљу спречавања банака да постану криминалне институције, што оне јесу, то је Роберт Рубин. И он је био бивши копредседник „Голдман Сакса“. То је човек који је убио Глес-Стигал акт и успоставио пљачкашки модел који највише одговара банкарима и банкама као криминалним институцијама (што је сама есенција онога што банке јесу). Ако, даље, погледамо ко је нови главни човек у „Европској централној банци“ – видећемо да је то Марио Драги, бивши челни човек европског огранка „Голдман Сакс“ банке. И затим, погледајмо нове обрте на европској сцени: на челу Грчке је Пападемос. Кажу: технократа, али не, није. Он је банкар. Погледајмо ко је нови премијер Италије после Берлусконија: Марио Монти – бивши саветник за интернационалне послове „Голдман Сакса“.

Шта каже „конкуренција“, будући да је сигурно имају?
Ротшилдови сигурно пуцају од зависти када виде шта је све постигао „Голдман Сакс“. И људи из „Голдман Сакса“ нису усамљени. Погледајмо ко је на челу Обаминог особља: Бил Дејли (William M. Daley), бивши потпредседник ЈП „Морган Чејса“. Сада их зову технократама, а они су банкари. Банкари отимају капитал од готово свих земаља на свету. Банкари су на челу: они држе конце у својим рукама. Банкари су главни. И, иронично, у време божићних празника када се можемо сетити јединог места у Библији у којем је  Христ „замахнуо бичем“ како би  протерао среброљупце и мењаче новца из Храма („Дом мој, дом је молитве, а ви начинисте од њега пећину разбојничку”),  мењачи новца  (а, сетимо се и овога: љубав према новцу корен је свих зала) су надлежни буквално у сваком Храму и отимају сва блага која припадају народима света.

Испричајте нам шта се вама догодило у пословању са МФ „Глобалом“.
Бавим се куповином и продајом злата још од 1979. године. Ово је први пут у историји „Опшинс енд комодитес“ тржишта да клијент изгуби новац због галантног банкрота компаније. Мој лични пример показује следеће: Купио сам  злато у априлу по цени од 1.443 долара по унци. Од априла сам улагао свој новац, свој профит на рачун и купио сам оно што се зове „децембарски уговор“, што је значило да сам у априлу постигао уговор да у децембру подигнем злато по цени од 1.443 долара по унци. Прве недеље у новембру добио сам позив од мојих брокера који су ме упозорили да је потребно да уложим новац на свој рачун, будући да на њему више није било новца. Одговорио сам да немам појма о чему говоре, а они су ми објаснили да је МФ „Глобал“ банкротирао и да је при том подигао сав мој новац са рачуна и да се уговор који сам потписао по цени од 1.443 долара по унци мења у 1.767 долара по унци. И то је врста криминала која се даље наставља. Видите, чак нисам ни схватио да је МФ „Глобал“ купио компанију са којом сам раније трговао „Линд Волдок“  и разуме се то што је МФ „Глобал“ купио ту компанију није требало да ме се уопште тиче. Због чега бих бринуо у вези са тим, поготово стога што сам видео снимак шефа чикашке робне берзе која се назива „КМЕ груп“, Теренса Дафија, који је рекао да КМЕ гарантује сву трговину и да они имају сто милијарди долара као колатералу којом би покрили све губитке. Закључак који изводим је следећи: они или немају новац, или не желе да покрију губитке, или немају злато које су у обавези да испоруче. Све више се говори о несташици злата и о немогућности мењача да га испоруче. Ни сам не знам шта и ко тачно стоји иза тога. Једино знам да мој губитак у доларима можете изразити шестоцифреним бројем. А радим веома напорно како бих зарадио новац и то је велика сума новца за мене.

Имају ли „умне главе“ „Глобала“ некакав алиби пред оштећенима?
Када је МФ „Глобал“ банкротирао, симболично – током Ноћи вештица, регулатори су открили нестанак око 1,2 милијарде долара корисничких средстава која је компанија требало да чува одвојено. Током саслушања Конгресне комисије Корзајн је рекао да злоупотребу средстава купаца није режирао нико из МФ „Глобала“ и да он не зна где је новац нестао.
Знам бројне људе који се баве финансијским пословањем (clearing firms), такође и људе који воде сопствене фирме и сви у пословном свету знају да Џон Корзајн лаже. Како можете да изгубите 1,2 милијарде долара? Како објаснити да се Корзајн није обратио јавности више од месец дана? Тужиоци нису желели да га узнемиравају питањима читав месец пошто се колапс догодио. Корзајн има највише плаћене адвокате на свету. И оно што можете да назовете алибијем је оно што вам ваши адвокати кажу да кажете. Да је на том месту био било ко изузев момака из „клуба белих ципела“ ФБИ, СЕК (Securities and Exchange Commission), полиција, обласни тужилац би се обрушили на њега свом жестином. Да се радило о малој брокерској фирми сместа би дошли СВАП тимови у пуној опреми, разбили врата,  шчепали власника и бацили га на земљу како би га са лисицама на рукама одвукли драматично до аутомобила и потом стрпали у затвор. А ако погледате како је изгледало Корзајново саслушање када је седео пред Конгресом видећете невероватан степен снисходљивости, јер се радило о „часном господину Корзајну“! Часном!? Часном!? ЧАСНОМ!? Да ли схватате: сви су они у истом клубу.
Часни господин Корзајн!!! Ништарија; никоговић; нечист; пошаст: то је права истина о њему!

Каква је могућност да повратите новац законским, судским путем?
Никаква. Ако погледате какви су судови и ко је у њима, све ће вам бити јасно. Судије у САД-у су пре свега политичари: припадници политичких партија, републиканске и демократске. Имамо, дакле, злочиначку фамилију која почива на криминалу оних које неки називају финансијерима, док их ја зовем: гангстери. Да су имена људи на Вол стриту: Селенте, Карузо, Мандави, Пучини, Росини, они би њихово удружење назвали „мафија“ и Холивуд би направио све те филмове о страшној мафији, али Холивуд не сме да прави филмове о мафији са Вол стрита зато што ови момци немају италијанска имена. Capissi?

Да, штета, будући да мафија са Вол стрита има модну склоност ка белим ципелама. Ви их називате „момци у белим ципелама“.
„Вајт шуз бојс“ да, тако их зовем. То је израз који датира из времена депресије у којем су обично тако називали финансијере зато што су сви они носили беле ципеле. Сви су били и остали убеђени да су изнад свих осталих, да су бољи од свих осталих, да су овлашћени да пљачкају људе, и да живе са стотинама милиона долара и да увек желе још. И када не могу законски да дођу до тог новца они мењају законе како би га даље крали од људи. Тако, у Европи, на пример, да би одузели све што људи поседују, свој модус операнди називају: мерама штедње. Исто тако када, као у случају МФ „Глобала“, банкар направи лошу финансијску опкладу и изгуби новац он не очајава већ га једноставно и без последица украде од народа. Све је веома једноставно. Није вам потребна висока оцена са „Харварда“ из економије како бисте то схватили.

Да ли је економски и финансијски систем уништен систематском и системском планираном акцијом – по „дизајну“?
Не, не верујем. Верујем да је уништен похлепом. Пролиферишућом, самоувећавајућом, болесном похлепом.

На који начин се могу упоредити велика економска криза (1929-1933) и криза данас?
Ситуација из тридесетих и ова данашња имају великих сличности. Сада, када је Кристин Лагард, нови генерални директор ММФ-а, изјавила недавно да је процес који се данас одиграва у смислу кризе суверенитета сличан оном из тридесетих година прошлог века, сви су обратили пажњу и почели да папагајски понављају њене речи. Ми у ТРЕНД-у то говоримо читаве три године, а сад испада да је госпођа Лагард начинила епохални увид. Сви елементи подударности су ту: светска економска криза, трговински рат, светски ратови, паника из 2008, ратови валута који су већ почели. Ко би могао икада и да помисли да ће Швајцарска девалвирати свој франак и везати га за умирући евро? У Бразилу и земљама широм света покушавају да ураде оно што могу како би спречили пораст своје валуте због новца који надире и преплављује подручја услед девалвације долара и јефтиног јуана. Како би заштитили извоз, земље прибегавају девалвацији своје валуте: валутни ратови су отпочели. А имамо и светски рат: први светски рат 21. века већ је отпочео. Шта људи још чекају, како је могуће да не схватају шта се догађа? Видели смо шта се догодило у Тунису, Египту, Бахреину, Катару, Кувајту. Видели смо ужас у Либији и гледамо га и у Сирији.
Протести против банака и корпоративног поробљавања одигравају се на улицама Грчке, Италије, Велике Британије… види се у покрету „Окупирајмо“ који се шири планетом. У САД-у пре две недеље одиграо се највећи губитак слободе од доношења Устава, пре око две стотине година. Председник Обама потписао је Закон „Сенат бил 867“ који сада омогућава да војска ухапси људе попут мене, који веома гласно говорим, и друге који то чине, и прогласи нас непријатељима државе, одведе у затвор, мучи и убије и чак пошаље у неку од својих омиљених земаља дестинација за мучење, сада без икакве заштите права: без  адвоката, без „Хабеас корпус“ права, без икаквог суђења или пороте, као акт чисте самовоље војске и председника.
Осим овог, укинут је, такође, и Пос комитатус акт из 1868, чиме је сада омогућено да војска преузме полицијске дужности.
Укидање људских права спроведено је невидљиво, уз буку коју је орвелијански производила наводна брига за људска права која је водила до „хуманитарних бомбардовања“.  Први светски рат 21. века промовисан је као тријумфални поход за остварење људских права. Ви сте годинама упозоравали на праву природу процеса који већина овцоизиране популације на планети гледа широм затворених очију – хипнотички се напајајући лажима које свакодневно добијају са екрана својих ТВ пријемника!
Да, упозоравао сам и упозоравао: говорио сам шта се догађа са банкарима, са бејлаутом и корпорацијама и трилионима долара које су „Федералне резерве“ дале корпорацијама и банкама, и то широм света. Спајање државне и корпоративне власти по дефиницији се назива – фашизам. Фашизам је дошао у Америку и долази у земље широм света. Полиција и војска нису ништа друго до продужена рука својих политичких и финансијских шефова – криминалаца. Они су управо то и они су исти као египатска полиција.
ФЕМА кампови се, како можемо да видимо, убрзано опремају. Недавно је „Infowars.com“ дошао до документа који доказује да је Халибартонов снабдевач КБР добио списак неопходне опреме ФЕМА кампова широм САД-а. Овај документ је насловљен са  „Проџект овервју енд антиципејтед проџект риквајерментс“. Кампови који су направљени у циљу одвођења дисидената чекају свој тренутак, а сада су, како видимо, добили законску основу за остварење своје сврхе.
ФЕМА кампови су намењени за америчке држављане. Ужасавајућа ствар је у томе што већина људи у САД-у не жели да у то поверује и одлучује се за блажено незнање.  Ипак, перспективе притвора неодређеног трајања и смрти су оно што је реалност за америчке грађане, веровали они у такву перспективу или не. Сада можемо лакше да разумемо због чега влада САД-а продаје оружје високе технологије мексичком картелу и мексичким бандама.  Банде би лако могле да пређу границу и употребе се у циљу убијања онолико Американаца  колико могу. Са друге стране, граница са Мексиком би могла бити затворена и ми не би могли да пређемо у Мексико. Тако би дошли у ситуацију у којој би нам била потребна заштита и сигурност, и брижне снаге реда и закона би људе потерале као стадо у кампове, за шта би одговорност била сваљена на мексичке банде и картеле, а не на владу САД-а, која, не заборавимо, има и снајперисте и „Блек оперејшн“ патроле.

____________

Србија 2012. године

Појавиће се прави људи

Да ли сте некада били у Југославији или Србији господине Селенте?
Не, нисам, а волео бих. Знате, у мојим књигама и текстовима веома сам се противио ономе што су САД урадиле Југославији.

Да, ми смо вам веома захвални на томе. Можете ли нам на крају нашег разговора дати савет: шта чинити у ово мрачно време?
Одлучујем о себи и само за себе. Био сам некада давно ожењен, развео сам се и немам деце, а сви које сам волео нису више међу живима. Говорим само за себе и у своје име. За мене је пакао када до последњег даха знате да нисте особа за какву се претварате да јесте. Дакле, прва ствар коју људи који желе да створе бољи свет треба да ураде је да схвате какви су они заиста. Морал се мора вратити и то почевши од појединца. Немојте чинити другоме оно што не би желели да он уради вама. Једна веома лепа будистичка изрека каже: „Када је ученик спреман, учитељ се појављује“. Када људи буду спремни, појавиће се прави лидер. Али, људи би требало да буду спремни. Ово што се сада догађа називам „Варшавски гето синдром“. У Варшави, у време нацистичке окупације хасидски рабин је рекао:„Не опирите се, не пружајте отпор, не провоцирајте окупатора. Бог ће преовладати. Он ће вас заштити“. Али, у суштини неопходно је пружити отпор и тек тада ће Бог помоћи. И ако људи желе да живе у достојанству и поштовању најбоље је да достојанство, храброст и поштовање пронађу најпре у самима себи, а не у постројавању и мирном улажењу у сточне вагоне који ће вас одвести ко зна где.
Време је да свако ко жели да достојанствено живи – устане, проговори и крене у акцију! Читаоцима „Печата“ желим Срећну Нову годину са том жељом.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. zar se malim permutiranjem, od Nostradamus ne dobija – satan dormus ??? Hriscani znaju da je potrebna neprestana budnost, bdenje ( Mark 13.32-33 ) a onaj koji ceka ‘svoje’ “spremne
    ” – pa da se javi je – Antihrist ?!

  2. Izvanredan intervju. Džerald Selente je dao iscrpan opis i portret mafije koja vlada svetom. Hvala autorki i Pečatu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *